Byggahus.se

Tättning av inspektionslucka där takduk ligger direkt på takstolar

 1. W
  Medlem · Skåne · 4 inlägg

  wesmar

  Medlem
  Hej! Vi hade tänkt installera en kamin på botten våningen, med utvändig skorsten (på gaveln, väldigt nära nocken) för att undvika gå genom 2 våningar och vinden. Taksäkerhetsregler verkar kräva att man inte får lov att ha längre än 4 meter från mark till tak (Vi har 6 meter) Så det vi hade tänkt oss, med en stege och några trappsteg på takpannorna accepteras inte.

  Då skulle man vara tvungen att ha fast stege med skyddsräcke permanent på fasaden. Inte snyggaste lösningen direkt!

  Vi funderar då på att göra en inspektionslucka (60x90cm) i taket istället, för att ha lätt åtkomst till skorstenen via en mindre brygga. Men då är det så att direkt på takstolarna så ligger det spänd "plastduk" och sen direkt bärläkten till takpannor. Inget annat. Hela principen bygger på att duken är spänd och tätt...

  Hur gör man för att säkerställa tätning kring duken och garantera att vatten inte rinner in i huset? Hur fäster man själva luckan om det bara finns takstolar? Vad finns det för produkter och metoder för att få detta att fungera?
  Ideer på snyggare produkter kring säkerhet kring utvändig skorsten? Super tacksam för input!
   
 2. Matti_75
  Byggveteran · Örebro · 2 659 inlägg

  Matti_75

  Byggveteran
  Du gör precis likadant som om du hade råspont och underlagspapp. Bygg en ram av reglar med samma innermått som luckan som du fäster jäms med överkant takstolar. Skär bort plast och bärläkt, ( glöm inte att häfta fast plasten ordentligt i ramen) för in underbeslaget under plasten i överkant och ca halvvägs ner. Tejpa plasten mot beslaget med åldersbeständiga tejp. Montera sedan luckan.
   
 3. Rickard.ag
  Medlem · Riktiga Norrland · 3 079 inlägg

  Rickard.ag

  Medlem
  Tätningen är inget stort problem och ni har fått metoden bra förklarad redan men vad ni än gör så när ni bestämt hur ni vill ha det så gör ni en skiss och ta ett ordentligt samtal med sotarna i din kommun så allt är ok innan ni börjar.

  90x60 är alltså öppningsmåttet (dagermått) och det kan krävas låga räcken runt. Det ställs också krav på insidan så det är lätt och säkert att ta sig ut med verktygen.
   
 4. W
  Medlem · Skåne · 4 inlägg

  wesmar

  Medlem
  Tack så mycket! Är det en ok metod eller är det ett sådant ingrepp man helst undviker? Är så rädd för läckage och fukt om det inte är bra gjort!
   
 5. W
  Medlem · Skåne · 4 inlägg

  wesmar

  Medlem
  Tack för tipset! Det hade jag inte ens tänkt på! så det ska jag absolut göra!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.