Tätskikt i Gästtoalett

2k läst  5 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Håller på att renovera en liten gästtoalett. Toaletten är på bottenplan i huset (torpargrund), på golvet ligger en våtrumsmatta. Vi ska nu lägga klinkers på golvet istället och frågan är då vilket som är bäst sätt att lösa detta på. Renoverade för ett år sedan en annan gästtoalett i huset och gjorde då så här: Lät mattan ligga och skruvade 6 mm renoveringsgips ovanpå, körde därefter på med 2 lager tätskikt och sedan klinkers på detta, vilket än så länge har fungerat utmärkt. Det jag blir lite fundersam på är om man kanske tätar för mycket, det är ju ändå bara en liten toalett, men om man skippar tätskiktet är kanske risken att gipsen tar skada om man skulle få för mycket vatten ner på golvet?

  Vad tror Ni?

  Mvh mrc77
   
 2. B
  Medlem Nivå 1
  skulle inte rekomendera att göra som du gjort förut, för då stänger du in gipsen mellan två "tätskikt"!
   
 3. J
  Medlem Nivå 15
  Håller med.

  Och varför två renoveringsgips istället för en golvgips? Det blir bara svagare. Huruvida det räcker med ett lag golvgips beror på hur konstruktionen ser ut idag, vad är det för c/c på bjälkarna och vad finns ovanpå?
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren. Kanske bättre att försöka slita upp mattan först om man nu vill ha tätskikt ovanpå gipsen, är lite orolig över att lägga bara gips med klinkern rakt på då gips inte är särskilt fukttåligt, å andra sidan har vi det så i hallen och det har ju fungerat bra.

  När det gäller jon_h´s inlägg: Renoveringsgips har en stor fördel, det är mycket tunnare, alltså slipper man problem med stora nivåskillnader. Var själv skeptisk till att detta skulle hålla men vi har haft det så i hallen i 3 år nu utan några problem.
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Tillägger att vi bara använder ett lager gips (6mm).
   
 6. J
  Medlem Nivå 15
  Ja, jag tyckte att du skrev två lager renoveringsgips, vilket ju vore dumt. Läste fel.

  Ett lager renoveringsgips kan fungera vad gäller att få en yta som inte rör sig i sitt eget plan. Men den har i praktiken ingen som helst förstyvande verkan, vilket innebär att om undergolvet är en golvspånskiva som ligger på 600 c/c så är det ganska stor risk att det inte kommer hålla så särskilt många år. I och för sig, ju mindre rum desto bättre utsikter att det håller.

  Men skulle man nu ändå köra vad som nog får betraktas som en fusklösning så skulle jag starkt rekommendera att du river mattan och limmar dit gipsen med ett riktigt gipslim. Då får du en lamineringsverkan, där gipset kommer samverka med golvspånet och limmet och bli betydligt mycket böjstyvare än om du bara skruvar dit gipset. Och du får i princip samma bygghöjd som om du lagt gipset direkt på mattan.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: