Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Täta runt toalettens avloppsrör?

 1. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Hej, har nyligen köpt en bostadsrätt där vi fått våtrumsintyg. Badrummet är 6 år gammalt. I våtrumsintyget fanns det en avvikelse som sa att det inte gått att täta ordentligt runt toalettens avloppsrör och inkommande vatten till toan. Ringde då och pratade med hantverkaren som gjort badrummet och försäkringsbolaget och det skulle inte vara några problem med det.

  Men nu när vi väl flyttat in började vi känna en avloppslukt. Trodde först det kom från golvbrunnen eftersom vattenlåset inte var ordentligt isatt. När vi fixat detta blev lukten bättre men det finns fortfarande kvar lite. När man håller handen vid den gråa ringen jag har visat på bilderna så känner man en luftström, och det gör att vi nu tror att lukten kommer härifrån. Det som är konstigt är att det inte luktade någonting på visningen (inte heller parfym eller rengöringsmedel eller så), och hade detta varit problemet borde det väl luktat då också. Men, det här är det enda vi kommer på som kan vara orsaken till avloppslukten, ifall ingen här har någon annan idé?

  Är det möjligt att försöka täta detta lite mer på egen hand? Vad ska vi i så fall använda för att göra det?
  (första bilden är från sidan, andra bilden är tagen underifrån)
   
 2. F
  Hobbyelektriker · Gävleborg · 1 998 inlägg

  Fluxor

  Hobbyelektriker
  Kan du zooma ut lite?

  Eventuellt drag kan du lätt se med en brinnande låga.
   
 3. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Går inte att få en bättre bild, kommer inte åt ordentligt med telefonen. Kan försöka igen imorgon med annan telefon kanske. Man känner ett drag precis vid väggen när man håller handen för röret, går att känna rätt tydligt var det kommer ifrån.
   
 4. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Är det en sån här du (se bild) har så skulle jag tro att den sitter snett, är deformerad eller trasig. Annars, testa med sanitetskit/unigum runt anslutningen, kan funka.
   
 5. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Är det enkelt att byta den? Eller kanske går att testa med unigum först för att se om det hjälper? Känns lite jobbigt att börja skruva i badrummet när man har noll koll hehe
   
 6. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Unigum härdar inte, så fungerar det inte är det bara att ta bort, rulla det i handen och gör en lång korv liksom, lägg runt anslutning och tryck tätt med tummen. Inte så fasligt svårt att byta men jag skulle först ta bort den som sitter och kolla status på den, är den hel så kanske det är så att röret sitter för nära väggen vilket gör att den inte kan monteras korrekt, går in snett i röret eller dyl, skulle i så fall inte hjälpa att byta. Ser lite skumt ut av bilderna att döma, borde gjorts på ett annat sett när man väl byggde om kan jag tycka. Men lite fler bilder skulle som sagt hjälpa, man ser inte så tydligt på bilderna.
   
 7. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Här är en bättre bild rakt underifrån. Det är också därifrån det drar.. Undrar också om det kan ha blivit värre, att någon typ under flyttstädning råkat stöta till röret eller vad som helst. Eftersom det inte luktade något alls på visningen
   
 8. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Stod ett fönster eller en balkongdörr öppen på visningen?
   
  Redigerat 17 sep 2021 00:05
 9. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Nej, ingenting var öppet! Och hade varit ytterligare en person där som gick när vi kom så de kan inte ha hunnit vädra ut precis innan vi kom dit.
   
 10. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Anledningen att det drar från röret är säkerligen inte för att det är tryck i avloppet, utan för att din ventilation eller köksfläkt skapar ett undertryck i lägenheten, normalt ska då tilluft komma ur antingen tilluftsdon, fönsterventiler, eller bara någonstans där fräsch luft kan ta sig in. Är fönstret öppet blir det inget undertryck, är don igentäppta, spjäll, fönster, dörrar stängda så hämtar undertrycket luft där det finns luft att hämta, en liten springa till avloppet, eller ett vattenlås med lite för lite vatten i eller liknande kan därför plötsligt bli en källa för tilluft och den luften luktar ju inte hallontårta precis.

  Har du mekanisk tilluft kan felet sitta i fastighetens ventilationsaggregat, men det är lite överkurs i det här stadiet tror jag. Du kan ju alltid om så är fallet hålla upp lite papper, rök, eller som tidigare nämt öppen låga vid donet och se om det rör sig.

  Täta röret vid toan, dammsug alla tilluftsdon/gör rent filter, öppna spjäll eller dyl, se till att du har bra tilluft helt enkelt. Detta KAN vara en orsak till att lukten uppkommit plötsligt eller blivit värre med tiden.
   
  Redigerat 17 sep 2021 00:14
 11. H
  Medlem · 6 inlägg

  Hejhejhejdo

  Medlem
  Jag reagerade på att det bokstavligt talat blåser från golvbrunnen när inte vattenlåset sitter rätt. Förstår att det kan komma lite luft men det låter verkligen högt. En vild gissning är att något hänt när de bytt fönster i lägenheten? Ser ut som det sitter ventiler i/ovanför fönstrena och tror att de kanske även bytt dessa då eftersom allt verkar ha bytts vid fönstrena. Bytet gjordes nämligen någon månad innan vi flyttade in. Ska kolla mer på detta, tusen tack!
   
  • Laddar…
 12. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Testa stäng av köksfläkten (om det inte är kolfilter) och sätt igen (viktigt) ALLA frånluftsdon med ett papper, oanvänd ny disktrasa eller något, har du bra frånluft bör dom sugas fast av sig själv. Om blåsten i brunnen då upphör och sedan uppkommer igen när du tar bort grejerna från donen så vet du med säkerhet att det är frånluften som suger upp äckelluft, ställ då ett fönster lite på glänt och se om det slutar komma luft ur brunnen. Slutar det då behöver du bättre tilluft. (y)
   
 13. F
  Medlem · stockholm · 313 inlägg

  FDT

  Medlem
  Om det blåser usch usch ur en skarv i avloppet till toaletten: Koncentrera dig då på att täta avloppet!
  Unigum kan räcka.
  Annars riv loss och montera bättre.
   
 14. S0MMER
  Verktygstokig · Stockholm · 500 inlägg

  S0MMER

  Verktygstokig
  Att det blåser i avloppen kan vara en indikation på dålig tilluft, så fokusera på båda, bra ventilation i hemmet är önskvärt.(y)
   
  • Laddar…
 15. Bananskalare
  Allvetare · 1 929 inlägg
  Kolla på vattenlåset när du spolar.
  Rör det sig väldigt mycket så är det eventuellt
  Avluftningen. Men det ska röra sig ordentligt
  Börja med avloppskittet
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.