Byggahus.se

Täta radhus med självdrag

 1. C
  Medlem · 6 inlägg

  CeciliaD

  Medlem
  Vi har precis nyinflyttade till ett tvåvånings radhus från -68. Kort efter vi flyttat in visar det sig att det finns långsprötad silverfisk (obs! Förväxla ej med vanlig silverfisk) i huset. Har läst på massor och dessa är typ omöjliga att bli av med, rådet från Anticimex är istället att täta i hela huset. Så till min fråga: vi tänker täta med någon typ av mjukfog runt alla golvsocklar och trösklar, både mot golv och vägg men påverkar det husets ventilation som består av självdrag?

  Just nu sitter relativt nya fönster på ena sidan huset med ventil upptill och orginalfönstren sitter kvar på andra sidan huset. Vi ska även installera någon typ av fläkt till ventilationen i badrummet som ligger på ovanvåningen då det tar väldigt lång tid innan fukten försvinner efter duschning. Tar gärna emot tips på vad vi ska titta efter för typ av fläkt :)
   
 2. V
  Medlem · 72 inlägg
  Borde väl snarare vara en fördel att täta överallt, man vill ju att den fuktiga inomhusluften ska röra sig genom ventilerna och inte springor längs golv etc. Därför bra med en frånluftsfläkt i badrum/WC.

  Jag har både pax och fresh fläktar i huset och upplever att fresh fläkten är både snyggare och tystare än pax.
   
 3. V
  Medlem · 72 inlägg
  Har av en slump upptäckt att Ikeas plafond nymåne är en utomordentligt bra silverfiskfångare. Kryper de i bjälklaget så trillar de ibland ner och kommer inte ut igen.
   
 4. S
  Medlem · 267 inlägg

  Skumpe

  Medlem
  Köp deltamethrin i pulver/kristallform och tryck in där du sen ska foga över. Bättre effekt. Spray/lösning varar för kort tid.
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem · Uppsala · 958 inlägg

  KungAnka

  Medlem
  Om ventilation blir för dålig så märker du det, det blir kvavt och fuktigt. Men det är enkelt att fixa andra ställen för ventilation, ta bort gummilist runt fönster är fulvarianten, har kört det själv. Eller så kan du ta upp hål nånstans, i fönsterkarm eller väggen. Se till att det inte är mot något buller bara, ventilation släpper in sånt.

  Men vad gör dom där fiskarna under listerna? Sitter dom där eller kryper dom ner under golvet? Du har väl inte ventilerade lister? Jag har en utbyggnad med uppreglat golv på betongplatta utan isolering under (riskkonstruktion anno 1967) som har ventilerade lister för att golvbjälkarna inte ska ruttna.
   
 6. C
  Medlem · 6 inlägg

  CeciliaD

  Medlem

  Silverfiskarna lever under golv och lister samt i väggarna men kommer ju in i huset också.
  Vi har inte ventilerade lister men det är betongplatta på uppreglat golv.. är det dumt att täta då eller är det sak samma om vi ändå inte har ventilerade lister?
   
 7. K
  Medlem · Uppsala · 958 inlägg

  KungAnka

  Medlem
  Jag tror det är strunt samma. Ska det vara bra ventilation under golvet så behövs ganska stora hål vid listerna, på vårt hus är det en halv cm och jag vet knappt om det räcker för att vara säker.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.