Byggahus.se

Ta till juridisk hjälp eller har vi ingen chans?

 1. M
  Medlem · Älvsborgs län · 4 inlägg

  mrsjossie

  Medlem
  Innan jag går vidare i detta ärende med en advokat/jurist behöver jag era åsikter/erfarenheter så jag inte (uppenbarligen) förlorar målet och får ett stort hål i plånboken. Ska försöka förklara situationen så pedagogiskt som möjligt :p

  År 2007 köpte vi (familj A) ett hus av familj (B) i frågelistan från mäklaren stod det:
  "Radon åtgärdat år ca 2004"

  År 2011 sålde vi (familj A) huset till familj (C). I samma veva som vi kontaktade mäklaren samlade jag in all information om huset (vi hade utfört renoveringar av större karaktär). Jag ringde kommunen och bad dem skicka dokument gällande radonmätning samt åtgärd för detta hus. Kommundamen informerade om att radon upptäckts men att dom inte hade några underlag på att det åtgärdats. Utifrån de dokument jag erhållit ringde jag runt till de inblandade, bl.a. så hade det installerats fläktar i krypgrunden av ett bolag i kommunen. Någon mätning utfördes dock inte efter detta för att ta reda på om radonhalten gått ner.
  Innan vi sålde huset köpte vi ett nybyggt hus. Min pappa fick en sjukdom där förloppet är hastigt, så tanken var att han skulle flytta in hos oss och att huset skulle handikappsanpassas på de ytor han använder. Huset han bodde i tidigare hade inte samma möjlighet att anpassas.
  Vi satt alltså lite med skägget i brevlådan och kände att vi var tvungna att sälja det gamla huset.

  Väl vid kontraktskrivning skrev vår mäklare in en extra klausul där det kortfattat står att vi (familj A) ska stå för de eventuella kostnader (gentemot familj C) som uppkommer om en ny radonmätning visar att huset innehåller radon. Eftersom mätningarna skall ske på hösten så fick vi alltså vänta med att mäta huset.

  I början av år 2012 visade det sig att huset innehöll för höga halter av radon. Och inte från grunden som det tidigare trotts utan från väggarna.
  Offerter samlades in av familj (C), arbetet utfördes och fakturan hamnade på vår (familj A) bekostnad. Jag satte kaffet i halsen, 79 000kr.
  Vi kontaktade banken och lånade denna summa.

  Därefter besökte jag den mäklarbyrå som sålde huset till oss (familj A). Dom tog fram alla dokument i samband med vår affär av detta hus. Samma byrå hade anlitats när familjen innan oss (familj B) köpte huset av familj (D).

  Jag forskade vidare, familj B hade bara fört över informationen om att radon åtgärdats, från familj D. När jag kontaktade familj D ville dom inte kännas vid det först, lovade att återkomma osv. Tiden har gått och jag har inte hört ett ljud. Ja, vem f-n vill punga upp 79 000kr bara sådär?!

  Jag har insett att jag inte kan rodda detta själv, men innan kontakt med advokat så vill jag givetvis ha mer kunskap i fallet.
  Att vi (familj A) stod skyldiga att ersätta familj C. Så långt är jag med, av kontraktet att döma. Däremot har ju familj B lämnat felaktiga (osanna) uppgifter till oss. Uppgifter som familj B fått från familj D.

  En åtgärd för radon är ju inte åtgärdad förrän ny mätning gjorts och kommunen stämplat "okej".

  Vad tror ni, har jag/vi en chans att ta oss igenom ett sånt här mål?
  Eller ska man försöka driva in pengarna med hjälp av kravbrev till en början (såvida rätten står på vår sida)
  Eller är vi helt enkelt "körda" p.g.a. klausulen i mäklarkontraktet?
  (Vad jag tolkar som så är ju kontraktet mellan oss, familj A, och familj C...)

  Familj D ligger inom 10-års intervallen för "dolda fel".

  Vore supertacksam över den hjälp jag kan få!
   
 2. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 11 085 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Exakt vad står det i kontraktet med familj C?
   
 3. E
  Medlem · 344 inlägg

  Erik_X

  Medlem
  Var det offentligt register att där var en uppmätt radonhalt och att ärendet ej var stängt med ny mätning?
  Eller kunde bara fastighetsägaren få den informationen?
   
 4. Lolle
  Medlem · Jämtland · 3 145 inlägg

  Lolle

  Medlem
  Jag brukar inte vara den som direkt skriver kontakta jurist men i just detta ärendet skulle jag säga att frågan är av en sådan komplex art att det svårligen kan utrönas genom ett enkelt inlägg på detta forum.

  Kontakta erat hemförsäkringsbolag och via rättsskyddet anlitar ni en specialist på fastighetsrätt för att utreda hur de olika turerna gått till.

  Har själv lite tight med tid och skulle troligen bli utröstad ur familjen om jag lägger ner för mycket ledigt tid på Byggahus just nu 😉.

  Eftersom vi pratar om ansvarsöverföring i olika led med troliga regresskrav så blir det juridiskt sett stökigt och inte alls lika självklart.

  Ser man väldigt generellt så är rättsläget långt ifrån säkert åt endera håll, att radon har åtgärdats är inte på något sätt en automatisk utfästelse på att det inte kan finnas radonproblem som ej upptäckts från andra källor etc. Det är nästan så att förekomsten av att radon åtgärdats utökar kravet på att utröna vad som har förekommit, hur det åtgärdats och vad nya mätningar visar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.