Byggahus.se

Ta fram furugolv?

 1. M
  Medlem · 75 inlägg

  Maxal

  Medlem
  I vårt hus finns det furugolv i samtliga rum, alla rum har dock plastmattor/laminat av olika slag för närvarande. Det första jag hade tänkt göra var att ta fram furugolven i hela huset, slipa upp dem och lacka för att få ett tåligt, lättskött och hållbart golv.

  Men efter att ha läst inlägg här om furugolv så verkar det vara väldigt ömtåligt? Vi har barn och de måste naturligtvis få leka runt i huset.

  Huset är byggt -37 och golven är från när huset byggdes gissar jag. Vet inte exakt hur det ser ut under men jag gissar att det är ganska slitet. Dock gillar jag den där antika slitna känslan, men jag vet inte riktigt hur ett furugolv åldras? Märken och repor KAN ju ge karaktär också men hur det blir på ett lackat furugolv har jag ingen aning om.

  En annan sak jag undrar över är vad man ska göra åt gliporna mellan plankorna. Dessa är tämliogen stora. Ska man låta det vara eller går det att fylla springorna med något?
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 929 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Dessa golv är från början avsedda som undergolv med skyddande linoleum eller liknande. Jag tog själv fram ett av golven, lät det slipas och lackas av proffs och det var snyggt något år. Furugolvet är mjukt och reagerar direkt mot stötskador, sofflyttning, höga spetsiga damklackar etc.

  Men ge inte upp  ;) - såpskurning är ett alternativ som kanske inte är så dumt. Däremot får du räkna med att skurningen bör ske relativt frekvent de första åren för att få fram en tålig yta. Man kan blanda in lite vitt pigment om man vill behålla den ljusa ytan. Ev skador 'självläker' vilket inte ett lackat golv gör.

  Ett alternativ som många gjorde tidigare var att fernissa golvet - och göra om detta årligen. Golvet blir då mörkare och mörkare för varje fernissning/lackning men det kan då ingå i 'charmen'. Ganska jobbigt dock då man måste flytta undan alla möbler.

  Golvspringorna får du leva med - dessa ingår också i charmen. Det blir inte snyggt att täppa igen dem och även om du täpper igen dem uppstår nya sprickor eftersom brädorna krymper/utvidgas med säsongerna. Ger också tillflyktsmöjligheter för spindlar & andra husdjur i ett gammalt hus och är väldigt miljövänligt   ::).

  Jag ångrade mig verkligen att jag plockade fram brädgolvet - som iofs är jättesnyggt med breda plank. Resterande golv i huset har parkettgolv och dessa är både mer lättskötta & hygieniska.

  När det gäller barnrummen la jag in en IKEA heltäckningsmatta som jag behöll så länge som ungarna lekte på golvet (golvdrag  ;)) och när de kom upp i tidiga tonåren rev vi ut mattorna. Heltäckningsmatta är helt ok om man inte har allergier i familjen och inte behåller mattan många år. Helt ok och väldigt lättstädat.

  Tänk dig för en tid till och kolla gärna hos grannar med hus från samma tid och se hur de har gjort det. Grannar är ovärderliga när man har ett gammalt hus!
   
 3. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Lacka inte golvet olja istället! Det är iof mycket känsligare mot spill, märken etc men också lättare att reparera. På ett lackat golv blir ev skador med tiden gråa i tonen (de som haft ett lackat furubord och en bebis i värsta bankartagen vet vad jag pratar om) och måste då slipas om (med maskin). Ett oljat furugolv kan man göra rent ordentligt och sedan olja igen utan mellanliggande slipning. Vi har ju oljade (med vitpigmenterad olja vilket gör att golven håller sig ljusa och inte gulnar lika mycket) furugolv i hela huset även i köket trots att vi har tre små barn (2-8 år) och en jycke. Det är på gränsen till dumdristigt men samtidigt känns det som om oljade furugolv är det enda golv vi och huset (byggt -36) kan acceptera. Tidigare hade vi också det gamla plankgolvet (som från början byggdes för att ha en linoleummatta) framme i vardagsrummet. Kan berätta skräckhistorier om barnens magsjuka och vad som hamnade i fogarna mellan plankorna och hur man får upp det... :p men nöjer mig med att hålla med Yonna om att det INTE blir snyggt att försöka laga dessa! När vi byggde om till lade vi ett nytt furugolv ovanpå det gamla plankgolvet mest för att golvet behövde isoleras och vi inte ville bryta sönder det gamla plankgolvet. Golvdraget dämpades med hjälp av spånskivor mellan plankgolvet och det nya furugolvet istället.
   
 4. M
  Medlem · 75 inlägg

  Maxal

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Hm, jaa...  jag vill ju helst ha ett lättskött golv som inte är allt för omständigt att underhålla. Speciellt inte som jag hade tänkt ta fram furugolvet i hela huset, känns lite småjobbigt minst sagt. :-/

  Den främsta anledningen till att jag ville ta fram furugolvet var att det finns en jättefin gammal furutrappa i entrén och jag ville då helst få fram ett golv i samma material och färg. Så här ser det ut:

  [​IMG]

  Detta är taget från övervåningen. Som ni ser så ligger det en inte allt för kul plastmatta direkt i anslutning till trappan, det passar inte alls ihop. På nedre plan finns det också en riktigt tråkig plastmatta.

  Finns det några alternativ till furugolvet? Tittade på laminat i furu men jag tror det blir svårt att få det att smälta ihop med trappan. Sten/klinker skulle säkert bli snyggt i hallen/köket där nere men på övervåningen vet jag inte riktigt. Det kostar ju lite mer pengar också, speciellt om man inte vill frysa om fötterna. Kan man förresten lägga klinker på ett trägolv med tanke på att det rör sig ganska mycket?

  Undrar fortfarande om furugolvet blir så fult även om det blir märken och repor med tiden? Trappan är ju som sagt lackad furu och jag gillar den med repor och märken och allt. :)

   
 5. M
  Medlem · 75 inlägg

  Maxal

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Tillägg:

  Vad tror ni om att måla ett furugolv?
   
 6. C
  Medlem · 779 inlägg

  co

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Målade furugolv är urläckert - den lösningen tänker jag använda i vår hall. Du vill ha ett lättskött golv säger du men jag tycker våra furugolv är lättskötta. Dammsuga varje och torka dem ca varannan vecka med såpa det tycker jag är lättskött (betänk att vi har tre barn mellan 2-8 år OCH en hund). Om man vill vara riktigt noggran finns det en linoljesåpa att köpa på typ Gysinge. Dessutom finns det diverse rengöringsmedel i färghandeln när golvet bilvit alltför smutsigt. Personligen tycker jag att ett oljat golv blir mindre fult än ett lackat när det slits eftersom man slipper de där fula grå märkena som uppstår när lacken nöts bort. I ett äldre hus där man försöker behålla charmen finns det nästan inga alternativ till furugolvet tycker jag speciellt om det är orginalgolv!
   
 7. Sne4
  Medlem · Östergötland · 422 inlägg

  Sne4

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Betsa och lacka blir inte dumt heller annars. Det finns en uppsjö av olika betser att välja mellan.

  Men med småbarn så behöver ni inte bekymra er - om ni vill ha det fint så får ni nog chans snart nog att göra om det snart nog om ni vill ha en fin yta ;)

  /David - med ett kantstött furugolv i v-rum, som nog kommer att få se ut så i fem år till innan det fixas..
   
 8. P
  Medlem · 432 inlägg

  PatrikJ

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Jag måste nog hålla med om de flesta, att inte lacka golven. Jag har levt med båda varianter och jag tycker att oljat eller såpat håller bäst i längden. Skadorna syns inte så väl och dom kan åtgärdas lättare.

  I min förra lägenhet hade jag lackad furu överallt. Den hade den där fula gula färgen som furu får med tiden och den är jag allergisk mot!
  I hallen så blev det en massa gropar och märken av allt grus man drar in, det såg inte kul ut. Jag skulle nog rekommendera klinker i hallen.

  Jag har ingen erfarenhet av målade furugolv men jag tycker det är bra mycket snyggare än lackade iallfall.

  / PJ
   
 9. B
  Medlem · 2 inlägg

  Boman

  Medlem

  Re: Ta fram furugolv?

  Maxal hur går det då?
  Kul att se din bild jag har en liknande trapp i furu under en på limmad textil matta ;D och den är limmad med ett helvetes lim sitter som berg. :-[
  På övervåningen för att matcha trappen ska jag lägga Siljan flytande furu golv 14mm 183mm breda plank, "lackat". hade gärna lagt massivt golv men nu ligger det redan redigt golv spån där.

  Någon som vet hur jag får bort limmet från trappstegen?

  Mvh F Boman   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.