Ta bort trappbrytare, hur koppla?

7k läst  7 svar

 1. Z
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Jag har slitit bort en strömbrytare som är en av två brytare som används för att tända en lampa i ett stort rum. Samma funktion som i en trappa fast från två ingångar till rummet.

  Nu är saken den att lampan inte funkar alls.

  Gissar på att man måste koppla lite där jag slet bort ena strömbrytaren. I dagsläget lät jag bara sladdarna hänga utan att vara ikopplade och det funkar ju inte.

  Nån som har tips på hur man gör? Det är tre sladdar som kommer in i den kopplingsdosan jag tagit bort brytaren från. Två gråa och en brun.

  Kan man tabba sig om man testar sig fram tro?
   
 2. G
  Medlem Nivå 7
  Det kan du. Defenitivt. Sök litet i forumet så hittar du bra skisser på hur utförandet på trappkoppling ser ut. Vilken som helst av de trådarna du har kan vara spänningssatt, så var försiktig.
   
 3. Z
  Medlem Nivå 1
  Hm, ok. Om jag fattar rätt så skall två av dom trådarna kopplas ihop. Gäller att lista ut vilken som det är spänning i bara. Bra sätt att göra det om man inte vill slicka på kabeln?
   
 4. J
  Medlem Nivå 15
  Fasenpenna eller multimeter till exempel.
   
 5. F
  Medlem Nivå 7
  Om det är kopplat enligt: Tenico gör det själv tips 41. och man har tre trådar i sin dosa...

  Så kan man koppla på tre olika sätt, två av dessa sätt kommer ge önskad funktion det tredje kommer göra att lampan inte lyser. Om jag vore du skulle jag mätt lite med multimetern och sedan troligen kopplat ihop en grå tåt med en brun.

  MEN... Jag är definitivt ingen behörig elektrikter så skyll inte på mig om det skiter sig ;)
   
 6. A
  Medlem · Nivå 15
  Du har en apparatdosa med tre trådar som inte är anslutna eller isolerade.
  Föreslår att du utgår från kopplingsdosa/dosor och gör omkopplingen där istället. De trådar som inte används lossar du i kopplingsdosan och isolerar alternativt tar bort om du tänker sätta igen den gamla apparatdosan.
   
 7. S
  Gäst
  Koppla ihop den bruna med en av de grå. Isolera den andra grå ledaren.
   
 8. Z
  Medlem Nivå 1
  Tackar och bugar. Det gick ju finfint. Lampan lyser, inget lukat bränt. Ingen ryndteknik direkt när man väl fattat hur det hänger ihop.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: