Byggahus.se

Synpunkter på planlösning!

 1. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  hej

  Hoppas ni kan ge mig lite input på denna planlösning som jag skissar på, skriv vad ni tycker och tänker håll inte igen!
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 354 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Har du utgått från något bef hus eller bara testat själva? Om ni ska bygga ca 300m2 skulle jag fortsätta med olika lösningar och sedan ta hjälp av arkitekt, kommer vara värt varenda krona.
   
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 22 096 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Håller med Jonatan79 om att anlita en arkitekt men visst kan du få några synpunkter ändå.

  Tråkig entré med dåligt med klädförvaring, även om det bara gäller gäster. Klädkammaren/förvaringen där är för smal för att fungera för flera personer eftersom ytterkläder tar 60 cm på djupet och 80 cm är för smalt för två personer att röra sig på.

  Försök få gästtoaletten att bli mer privat i stället för att den ligger i blickfånget i en korridor.

  Långt från köket till matplatsen och en rätt smal öppning mellan dem. I stället lagar man man i sällskapsrummet fast det inte är där man ska äta.

  Underlig placering av kaminen eftersom ingen kan njuta av den.

  Nog för att det är bra med förvaring men att ha allt som 18 kvm klädkammare som man bara kommer åt från ett sovrum är inte praktiskt.

  Dörr till TV-rummet är bra för att inte alla vuxna ska bli tvungna att lyssna på alla barnens ljud därifrån. Särskilt när man har gäster.

  Ont om trevliga siktlinjer genom huset.
   
 4. G
  Medlem · Stockholm · 79 inlägg

  Gornor Ulragh

  Medlem
  Kul koncept.
  Håller med Jonathan. Arkitekt eller extern person som är grym på planering. Det finns en hel del liknande hus numera...har ni varit och tittat eller frågat någon?
  Hur som helst kan man alltid fundera på olika saker.
  Kaminen; varför gömma den där ? skulle sätta den mer centralt så den blir blickfång från många olika synvinklar i huset + värmer bättre.
  Wall in closet; härligt på bild och en ”dröm” men tar mkt plats. Samtidigt är erat badrum drygt 8 kvm. Kanske i minsta laget för att kännas lyxigt. Det är stor skillnad på 8kvm badrum och 11kvm...
  Gästtoa: man skall kunna försvinna in på toa och göra nr 2 ljudligt utan minsta risk att störa någon= Lite nära köket.

  3 barn? Smart med mycket garderober. Men inget slår ett separat rum med garderober o hyllor. Vi har ca 8 kvm. Husets bästa rum. Bara att slänga in!
  Utan att veta hur tomten ser ut är ju utgång från ett badrum till uteplats el liknande väldigt trevligt.
  Köksbänkar/ köksmonolit som är 8 m är populära men har sina nackdelar. Om något rullar över kanten ned på andra sidan har du en 18m promenad. MEN om man kan socialisera runt, helst kunna sitta med en stol , sippa på en riesling och hacka persilja till värdhen och snacka; gött. 8 m ren monolit utan möjlighet att sitta och hänga? Yuck! Men snyggt på bild.
  Personligen gillar jag hus med ngn form av sovavdelning som går att stänga till, med en dörr mellan sovrumsdörren och sociala avdelningen kan ni ha fest utan att störa sovande barn eller trötta gäster...
  Vinrum; stort, glasväggar mot matsalen?
  utgång från matsal och vardagsrum?
   
  Redigerat 13 maj 19:04
 5. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  Ja vi kommer att ta hjälp av en arkitekt när vi kommer dit i projektet. Håller på att bearbeta kommunen och politiker med ansökningar/förfrågningar då det är kommunen som äger marken som officiellt inte är till salu.
  Så därför sitter jag och ritar själv med en del lösningar som jag gillar.
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 354 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ok, finns budget ? 300m2 är stooort och kostar möhe
   
 7. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  268-272 m2 jo jag vet att det är stort, det är där en arkitekt kan hjälpa till att komma ner endel kvm. Jo då vi har en budget men är inte spikad än då vi inte har allt på plats med köpet av marken.
   
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 22 096 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Lås bara inte in dig på en planlösning innan du träffar arkitekten för då kan ju inte arkitekten längre göra lika bra jobb, dvs. ta fram en lösning som är anpassad till tomten och de krav ni egentligen har.
   
 9. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  Ja vi kommer att involvera en arkitekt i ett senare skede när allt med tomten är klart, men jag tycker det är väldigt kul!

  Tack för dina tankar och synpunkter jag ska ta dom i beaktning när planlösningen finslipas

  Nej vi har inte varit och tittat på något liknande hus vi bor i hus och har bott i flera så vi vet lite vad vi vill ha och nu har vi möjlighet att skapa ett hem exakt som vi vill ha det.

  Kaminen kommer endast att vara till för mysfaktor. Tanken var att man kommer kunna njuta av den ifrån sällskapsrummet och tänkta bardelen som kommer att bli på den högra delen av köks ön, för det kommer att vara havsutsikt och vill utifrån det inte placera den mot någon av ytterväggarna för att störa den.
  Nej det kommer att vara en social köks ö med gott om plats att hänga på, kidsen ska kunna göra sin läxor frun och gäster ska kunna sippa på ett glas vin medans jag lagar maten är min tanke.

  Vinrummet är tanken att det kommer vara glasväggar åt matplatsen och köket kommer att bli lite mindre.

  Nej två barn kommer nog en till om frun får bestämma.

  Det blev ett lite rörigt svar :)
  Kommer att uppdatera med en ny ritning som är lite med detaljer på lättare för utomstående att få en helhetsbild
   
 10. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  Tack för dina tankar och synpunkter.
  Jag ska försöka att inte låsa fast mig, jag har en arkitekt som jag använt mig av tidigare som jag har bra kontakt med som jag kommer låta rita vårat hus.

   
 11. makhno_
  Medlem · 220 inlägg

  makhno_

  Medlem
  Tycker det ser bra ut. Föräldradelen sticker dock ut med ett badrum som hamnar väldigt "djupt" i planen. Ingen kommer att få kontakt med någon där inne... kanske är meningen.

  Hur mat/sällskap kommer att te sig är väligt beroende av vilka material, detaljer och glaspartier som väljs. Dessa utrymmen är inte rumsligt precisa och effekten av den öppna hörnet till vänster och helglasad gård kan bli mer eller mindre bra.
   
 12. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 354 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  En sak till som inte har med planlösningen att göra men med yttertak. Planera för solceller och maxa in så mycket som får plats. Det som är säkert är att el-priserna inte kommer sjunka och oftast lönar en investering sig på ca 8 år, sen "gratis" el :0)
   
 13. PL1517
  Medlem · 9 inlägg

  PL1517

  Medlem
  hej ja det har varit planen att installera solceller på taket åt sydväst. Det svarta på taket ska föreställa solceller som så klart får dimensioneras efter förbrukningen på huset.
   
  • Laddar…
 14. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 975 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  En väldigt grov, klipp o klistrad, idéskiss på planlösning...:)
  (Vinrummet är till höger om kökets skafferi, mot vardagsrummet till. Jag vet inte hur det funkar med hyllor och dörr...)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2021-05-17 kl. 16.29.07.png


  edit: utifrån bilden på exteriören och taket skulle jag nog ha förskjutet "nyfunkistak" med fönster under taknocken som ger ljus i hallen.
  Jag hittade en interiörbild från en av de fem planlösningar jag klippt ihop som typ visar förhållande mellan kök och vardagsrum. Man får tänka sig ett vinrum i glas istället för den vita väggen längst till vänster.;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  house-plans-2020_house_plan_636CH_5_E.jpg
   
  Redigerat 17 maj 16:57
  • Laddar…
 15. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 975 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  En version till med luftigare entré men minus gå-in-skafferi och fullstort tredje badrum. Samt nu går dörrarna från badrummen utåt som de ska. Som tidigare nämnt är det grovt klipp och klistrat så skalorna är lite off och badrummen är dåligt (amerikanskt) planerade.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  496352-0cd330407d1780ef80886abb94cbb8f0.jpg.png
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.