Synpunkter på planlösning?!

857 läst  27 svar

 1. wangefors
  Allvetare Nivå 3
 2. V
  Medlem · Nivå 9
  Häftigt!
  Men också mycket död yta speciellt på övervåningen.
  Du skulle t ex få in ett rum till om du lät trappan vridas 90 grader till höger den sista biten.
  Trappan kunde också starta tidigare på nedervåningen, nu är det ju 2,4 meter till yttervägg, räcker nog ned 1,5 meter för att passera. Då blir ytan på övervåningen ännu mer tillgänglig
   
 3. W
  Medlem Nivå 4
  Tycker också att det är alldeles för mycket oanvänd/död yta på övervåningen - fundera ett varv till där! Även på nedre plan är det mycket yta som inte används, från hallen mot soffplatsen. Det verkar också vara en lite liten del för soffgrupp/socialt på nedervåningen, jämfört med hur stor matplats som är planerad.
  Sen tänkte jag på badrummet på bottenvåningen, är det nödvändigt/användbart med dubbla duschar och handfat där? Inte bättre att ha det i övervåningens badrum istället? Tänker att det är där uppe som "huvudbadrummet" kommer vara med ev behov av två handfat, med tanke på sovrummen.
   
 4. wangefors
  Allvetare Nivå 3
  Ja, vi har haft några turer kring den ytan. Tanken är att det kommer bli en liten ”hängyta” med en eller två fåtöljer och kanske en hylla med musik och böcker.
   
 5. wangefors
  Allvetare Nivå 3
  Hallen till soffan där vet jag inte hur vi ska lösa det på annat sätt. Vill ha stor hall och kanske få plats med en liten kamin närmare soffgruppen
  Båda badrummen kommer ha dubbla handfat. Ev. Också dubbel dusch uppe. Vi tränar mycket och duschar alltid när vi kommer hem därav dubbel dusch på nedervåningen.
  Matplatsen är endast stor för gäster, vi är bara 3 i familjen.
   
 6. W
  Medlem Nivå 4
  Då låter det som att badrummet passar era behov!

  Men är det bara rena middagsbjudningar ni har? Hos oss brukar även soffgrupp bli flitigt använt när vi har gäster. Före och/eller efter maten, för mer avslappnat socialiserande.

  Tidigare kom förslag om att ändra på plats/form för trappan, det skulle kanske kunna lösa mycket: mindre onödig hall på bv (men fortfarande stor hall, särskilt närmast dörren), större yta runt samvarodelen och kanske möjlighet till bättre layout på övervåningen.
   
 7. B
  Medlem · Nivå 16
  Det är alldeles för lite bänkyta i köket. Rekommenderat mått på bänkytan mellan ho och häll och 80 - 120 cm för att man ska få plats med allt som behövs under tillagningen, dessutom bör inte diskmaskinen vara under den bänkytan för då kan inte en tömma diskmaskinen medan en annan börjar med matlagningen och det går inte heller att stoppa in i DM det som använts klart under matlagningen allt eftersom. Kan bli problem med bygglovet på grund av ovanstående skäl.

  Det är väl trevligt med ett litet fönster i tvättstugan också.
   
 8. V
  Medlem · Nivå 9
  Ja nu när du säger det så har du helt rätt! Såg det inte alls, trodde att det var bänkskiva där kyl/frys osv står. Behövs dubbelt så mkt bänkyta för att det ska fungera i köket såvida det inte är hämtpizza som gäller.
   
 9. wangefors
  Allvetare Nivå 3
  Ja precis, jag har också varit inne på det. Men sen glidit in på tanken att ”vad ska jag föra med ytan som jag frigör på övervåningen”
  Och om det hamnar en kamin mitt emot trappen och jag flyttar fönstret så kanske det blir bra.
  Men jag är lite av att det kanske är Nice med lite luftighet i huset med.
   
 10. wangefors
  Allvetare Nivå 3
  Okej, det där med avståndet mellan häll och ho hade jag ingen aning om men det kanske stämmer. Ön kommer troligtvis bli 120 cm djup så det kommer finnas väldigt mycket utrymme för att ställa ifrån sig saker runt spis och ho.
  Väggen som är prickad mellan kök och köksbord kommer inte finnas där någonsin den är bara där för bygglovet.
  Ja men precis, det kanske är bättre med DM närmast fönstret. Slipper man luckan liksom

  Nä tvättstugan får inget fönster, alla fönstre kommer gå från golv upp till 2,1m så det blir för plottrigt på fasaden och ytterligare ett ställe för att bryta köldbryggan i plattan. Men visst vore det trevligt
   
 11. Bästa svaret

  V
  Medlem · Nivå 9
  Här är ytterligare en tanke:
  Parallellförflytta badrummet på bottenplan typ 60 cm åt ”höger”. Då kan du ställa elskåp och värmepanna i nischen som uppstår i garaget och frigöra plats i tvättstugan.
   
 12. wangefors
  Allvetare Nivå 3
  Bra tanke! Ska kolla mer på det!
   
 13. V
  Medlem · Nivå 9
  Saknar också förråd. Oavsett antalet garderober så behövs förråd.
  Ska ni ha en Friggebod så kanske det kan hjälpa men annars tycker jag att ni ska hitta förrådsutrymmen nånstans i huset. T ex på övervåningen mot det vänstra övre sovrummet.
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · Nivå 16
  Det är inte så lätt att nå något som är mycket mer än 60 cm bort och bakom något annat och troligen rätt omöjligt om man sitter i rullstol eller har dålig balans, vilket kommunen tänker på.

  Finns väl inte krav på att kök ska vara i ett separat rum och det kan ju bli problem med slutbeskedet om huset avviker från bygglovet. Däremot måste man kunna visa att det finns eller enkelt går att få ett avskilt sovrum på entrévåningen.
   
  • Laddar…
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Sätt dörren till det "lugna rummet" närmare trappan, så blir utrymmet ovanför trappan ett jättebra allrum.
  tänk också på att det måste vara förberett för ett riktigt sovrum i bottenplanet. I vissa kommuner krävs det att detta rum (som kan ha dubbeldörrar och kallas bibliotek om man vill) finns från början.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: