Byggahus.se

Sylpapp för lr imot? Ytong

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Go mörra
  Är i startgroparna för att börja mura vårat ytong hus men så funderar jag lite på om man ska köra med sylpapp/murfolie under första lagret lr inte ?
  En del säger det är helt onödigt men tanke på har man ny platta som är isolerad och dränerad så kan aldrig fukten komma upp i väggen ?
  Andra säger att man ska ha det ?
  Men hur viktig är den egentligen ?

  Om man ska köra med det vilken papp har ni använt ? Har ni limmat fast den med stenlimmet lr bränt fast den ?
   
 2. B
  Medlem · Nivå 4
  Tror du blandar ihop lite?

  Syllpappen används väl just mellan platta eller murad konstruktion och träsyll, för att förhindra fukt från sten tas upp av trä. Om du ska mura väggen finns ingen träsyll i din konstruktion?

  Vid murning av väggar på platta brukar de däremot emellanåt förespråka glidskikt för att väggen och plattan ska kunna röra sig lite, utan sprickor i väggen. Om fukt vandrar mellan platta och vägg spelar ingen roll kan jag tycka båda materialen tål ju fukten. jag förespråkar att man väljer färger med mera som kan andas så ev fukt på fel ställe kan torka ut.

  Du fäster den inte i plattan, bara rullar ut den.

  Det finns olika sorters glidskikt, rostfria plåtar, tjärpapp med flera. Jag personligen tror inte det är nödvändigt med glidskikt om det inte är väldigt långa murade konstruktioner, och då är det väl främst rörelsefogar och liknande man bör ordna. Jag har i alla fall klarat mig utan glidskikt och väggsprickor.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Syllpapp är en produkt som kan användas som glidskikt, så helt fel är inte frågan.
   
 4. R
  Medlem Nivå 1
  Sylpapp kanske var fel ordval skrev även murfolie men du verkar fatta vad jag menade ”glidskikt” men då vet jag det funkar utan
   
 5. trähandtag
  Medlem Nivå 6
  är också intresserad om detta är nödvändigt?
  Vi bor i ett stenhus från 1928 och här finns inget glidskikt! Naturligtvis ha vi några få sprickor i fasaden som under de snart 100 åren reparerats några gånger.
   
 6. X
  Medlem Nivå 9
  Vi la inget glidskikt när vi murade upp vårt hus med lättbetong. Vi hade väldigt jämn platta ute där blocken står, så vi limmade direkt mot plattan.
  Har man inte varit noga när man gjort plattan och den diffar en del, så får man lägga murbruk och papp mellan platta och block.