Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Syllbyte utan att väggen pressas ut

 1. G
  Medlem · 5 inlägg

  Göran E

  Medlem
  Hur kan jag lyfta en del av väggen från utsidan, utan att väggen pressas ut? Huset är två tum stående plankstomme på syll 120x150 mm. Jag har tagit upp golvbrädorna närmast längs med väggen. Vill dock helst inte såga i bottenbrädorna mellan golvbjälkarna. Bottenbrädorna ligger parallellt med golvbjälkarna, alltså vinkelrätt mot väggen. Kan då inte sätta domkraft på insidan. Försökte lyfta från utsidan men märker att väggen då pressas utåt. Försökte sätta ett kraftigt spännband från motstående innervägg men spännbandet häller inte emot. Finns det något bättre sätt att förhindra att väggen pressas utåt vid lyftet?

  (Jag måste nu försöka pressa tillbaka väggen på något sätt till sitt ursprungliga läge...)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Syllbyte 1-0011.jpg
   
 2. A
  Medlem · 32 inlägg
  Du skulle kunna testa att sätta ett vajerspel från motsatt yttervägg till denna vägg (på insidan då), ungefär som jag förstår att du försökte med spännandet, och jacka in spelet så att det sitter ordentligt i spänn. Du får såklart vara försiktig så att du inte drar in väggen för mycket åt andra hållet istället eller att motsatt vägg dras inåt. Alternativt sätta vajrar med vantskruv och spänna in. Som sagt, var försiktig. Vajrarna är starkare än väggen så dra inte sönder något.
   
 3. G
  Medlem · 5 inlägg

  Göran E

  Medlem
  Tack för svar och tips på lösning! Ja, det känns lite osäkert att få rätt spänning då inte väggen dras inåt i stället. Får fundera på hur jag gör..
   
 4. A
  Medlem · 32 inlägg
  Ingen fara! Kom du fram till något och har testat?
   
 5. G
  Medlem · 5 inlägg

  Göran E

  Medlem
  Jo, jag vågade inte fortsätta. Väggen har redan åkt ut en halv centimeter och kanske lite mer utanför syllen så den får inte åka ut mer. Fick tag på en byggfirma som jag hoppas åtar sig jobbet.
  Men jag tror att din idé borde fungera. Syllen är nerhuggen/fräst ca 3 cm ned och 5 cm brett där plankstommens två tum plankor står. Det blir därför en kant som gör att plankorna inte kan röra sig inåt. Syllen själv kan nog inte röra sig inåt eftersom golvbjälkarna tar emot (dock på gavelsidan finns inte golvbjälkar). Och man lyfter ju bara några mm så det är god marginal till 3 cm. Men spänner man för hårt med vantskruven så kanske lyftet försvåras(?). Det hela förutsätter att väggen mittemot där vajer/kedja förankras inte ger efter.
  Jag återkommer med hur det går.
   
 6. G
  Medlem · 5 inlägg

  Göran E

  Medlem
  Jag fick hjälp av byggfirma idag. De kunde plocka ut den gamla utan att behöva lyfta. Endast en kort bit åt gången. Så jag har ännu ingen lösning på hur man lyfter från väggens utsida enbart utan att väggen vrids utåt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.