Svindyr elnätsavgift, vad betalar ni?

17k läst  196 svar

 1. B
  Medlem Nivå 9
  Lerum

  20A

  2865kr/år+moms i fast avgift
  20,20 öre/kWh +moms i överföring.

  Så totalt ca 6600kr/år ink moms för 12000kwh

  (Exkl energiskatten)
   
 2. hsd
  Medlem · Nivå 11
  Vpra politiker släppte ju elbolagen fria att öka sina vinster, och har de möjligheten så utnyttjar de den
   
 3. B
  Medlem Nivå 9

  Det är just här det blir så tydligt att de som drivs som ek för aldrig ska sälja ut tillgången till ett kommersiellt bolag... eftersom formen i sig inte medger att något ”tas ut”
   
 4. L
  Medlem Nivå 1
  Vi kommer få leva med högre elnätspriserna då elnäten måste byggas om för att ge plats åt bland annat mer vindkraft.
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Vår elöverföring var 747,60 och fakturan är på 3246 Kr. dvs nästan 4,5 ggr mer. Och det tillkommer den andra fakturan från Varberg som vi nu har. Vet någon vad det skulle kosta en liten vindkraftverk som Mandelmanns har? Vi är tre grannar som skulle kunna gå ihop eventuellt, om det finns lagar som förbjuder det inom ett visst område eller var man kan läsa om det? http://www.skruvfundament.se/refere...r_vindkraftverk_paa_mandelmanns_traedgaardar/
   
 6. L
  Medlem Nivå 1
  Vad gör ni när dt inte blåser?
   
 7. A
  Medlem Nivå 2
  Så här blir det när vinstdrivande aktörer får monopol på en nödvändig resurs.
  Elnätsavgiften ska egentligen täcka överföringsförluster och underhåll av elnätet, men eftersom elpriset är konkurrensutsatt men elnätet är monopol, så tar bolagen ut tusentals procent mer än så.
  Staten gör nån gång om sen en översyn, och har vid några tillfällen tvingat elbolagen att sänka nätavgifterna, men eftersom staten vill ha låga elpriser så ser de mellan fingrarna på överpris på nätavgifter. Och kunderna har inga alternativ eller möjligheter att förhandla.

  Det bästa och rationella vore att elnätet, som alla nödvändiga samhällsresurser, typ vattenledningar och vägar, nationaliserades och kostnadstäcktes med skatter och avgifter utan vinstintresse.
   
 8. N
  Medlem Nivå 3
  Vattenfall område syd:

  Fast avgift per år för 16A: 4 330:- inkl. moms
  Överföringsavgift: 34 öre/kWh inkl. moms
  Elskatt: 43,4 öre/kWh inkl. moms.

  Alltså tar staten för sig ganska rejält per kWh och i och med överenskommelsen med L och C så lär elskatten höjas ytterligare framöver i och med att energiskatterna skall höjas med 15 miljarder.
  Sedan är det helt klart så att Vattenfall tar ohemult mycket betalt jämfört med många mindre företag även om de faktiskt inte höjde priserna vid årsskiftet som de brukar men det kan mycket väl komma en höjning senare under året.
  Om jag jämför med ett par andra elnätsägare i närheten ser det ut så här:

  Mjölby-Svartådalens energi:

  Fast avgift 16A : 2 369:-/år inkl. moms
  Överföringsavgift: 29,2 öre/kWh

  Tekniska verken Linköping:

  Fast avgift 16A: 1 775:-/år inkl. moms
  Överföringsavgift: 24,5 öre/kWh inkl. moms

  Så nog tar Vattenfall med staten som ägare för sig rejält. Under 2020 skall de dessutom börja införa effektavgift så då kan det bli obehagligt dyrt för de som inte kan styra sin förbrukning till tider på dygnet med låglasttid.

  Är riktigt trött på politiker som bara pratar och pratar om att något måste göras mot storbolagens höga nätavgifter.
   
  Redigerat
 9. D
  Medlem · Nivå 16
  Det har ingen koppling till att det är konkurens på elmarknaden. Det är separata bolag, ägaren vill ha maximal vinst oavset om andra bolag går bra eller dåligt. Så en ev låg vinst på el kan inte kompenseras med hög nätavgift.
   
 10. Theclan
  Medlem Nivå 2
  Du tror att det kommer bli billigare när dom byggt vindkraft?
   
 11. A
  Medlem Nivå 2
  Hejhopp, titta vad man kan hitta när man söker:
  https://www.nyteknik.se/opinion/apropa-elnatsavgifterna-mycket-vill-ha-mer-6917568

  Hittade också att elnätsföretagen tog ut 34 miljarder kronor i avgifter 2011, torde ligga över 40 miljarder/år i dag. Som jämförelse kan nämnas att det är fem gånger mer än vad underhållet av Sveriges vägnät kostar per år, eller 8 miljarder mer per år än Sverige spenderar på åldringsvård och pensioner per år.
  Marknadskrafterna fungerar inte på monopol.
   
  Redigerat
 12. N
  Medlem Nivå 3
  Det där råder det delade meningar om när det gäller Vattenfall. Vattenfall eldistribution som är nätbolaget har gjort en betydligt större vinst än det som återinvesterats i nätet. Pengar har förts över till moderbolaget. Villaägarna har undersökt detta och dem litar jag på.
   
 13. S
  Medlem Nivå 1
  Eon 1800 :- för december bara avgifter
   
 14. E
  Medlem Nivå 1
  Nej det blir givetvis dyrare när man skall ta hänsyn till ej styrbar last
   
 15. N
  Medlem Nivå 3
  Och det är inga 40 miljarder som går till underhåll och drift av elnäten och kostnader förknippat med det eller t.ex. lönekostnader. Det tas ut på tok för höga avgifter av främst Vattenfall, EON och Ellevio. Samtidigt som Energimarknadsinspektion är lika tandlös som en 90-åring som aldrig varit hos tandläkaren. Minister Baylan gör det han är bäst på - pratar, pratar och pratar.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: