Byggahus.se

Svetsa trappa av fyrkantrör?

32k läst  62 svar

 1. Z
  Medlem Nivå 7
  Hur svårt är det att svetsa ihop en trappa i stil med detta

  http://www.acss.se/filer/produktbilder/triangle5.jpg

  på egen hand - förutsatt att man är duktig på att svetsa? Är det inte bara att ta lite fyrkantrör och sedan svetsa eller bulta fast några hållare för själva stegen? Själva stegen borde man väl kunna göra av en plåt som man sedan kan bekläda med trä eller något annat material?
   
 2. saturnus
  Medlem Nivå 11
  Visst kan du göra en sådan trappa av fyrkantsprofiler. Profilerna är ganska enkla att jobba med, och finns i en mängd dimensioner. Tycker trappan ser väldigt extrem ut, men ändå enkel att göra. Vad gäller stegen, är det nog enklare att ta ett snack med plåtslagaren, som enkelt bockar till steg. Designmissen tycker jag är, att man blandar ihop rektangulära/fyrkantprofiler med de runda till räcket, kunde kanske vara fyrkantiga där också. men steg i plåt, kanske inte blir någon höjdare, och lägga trä på plåten, blir liksom kaka på kaka. hade nog funderat på steg i enbart trä, och beställt färdiga i något ädelträ. För den får väl kosta något i tillverkning. den på bilden går nog lös på en mindre förmögenhet. Ideén är kul, så spinn vidare på den.
   
 3. Z
  Medlem Nivå 7
  Målet är att bygga en cool trappa så billigt som möjligt och då tror jag att det blir för dyrt att beställa steg i ädelträ - har nämligen fått för mig att det är just ädelträet som gör att trappor är så dyra!?

  Vilplanet är det som känns lite lurigare att bygga. Särskilt om man som jag byggt ett hus i lättbetong. Antar att det enklaste är att bygga fyra ben till vilplanet, men då ser den ju inte lika cool och luftig ut längre.

  I mitt fall finns det dock väggar på tre av sidorna av vilplanet (trappan skall byggas i ett "schakt") så det kanske går att hitta någon enklare lösning?
   
  • Laddar…
 4. saturnus
  Medlem Nivå 11
  Jo men det är juh färdigt, Du har vilplanet att utgå från, möter inget hinder om du under eller i dess framkant lägger en rektangulär profil som fästes i de båda sidoväggarna. trappornas stomme svetsas eller bultas i denna. Vad gäller stegen, var det för att hela trappan skulle se lätt och luftig ut, som jag föreslog steg i trä. det går att göra stegen i billigare träslag, betsa till mörkt och sedan klarlacka.
  Här en bar, som jag hittade för många år sedan, i just rektangulär profil, och tillverkade en egen.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 5. Z
  Medlem Nivå 7
  Ah, jag kanske var otydlig. Vilplanet är inte byggt ännu. Jag behöver alltså bygga det också :)
   
 6. Z
  Medlem Nivå 7
  Jag har åter tagit upp funderingarna kring min svetsade trappa och funderar på hur man skall fixa fästen för stegen. Fästena skall vara mycket stabila, lätta att tillverka och montera och helst vara snygga alternativt diskreta.

  Säg att man skall ha steg i trä, skulle då något likt det på bilden fungera, det vill säga två "plattjärn" som är monterade i 90 graders vinkel som sedan svetsas direkt mot balken. Går det att svetsa något så direkt mot en slät balk (fyrkantsjärn)? Blir det stabilt?
   
 7. Z
  Medlem Nivå 7
  Eller är något i den här stilen ännu bättre?
   
 8. larry78
  Medlem · Nivå 7
  Tror kollegan tycke jag skulle skriva något här. Fått inspiration ifrån denna:
  http://www.elementi.nu/signehill/trappan.htm
  Fast jag skall göra en raktrapp på väldigt begränsat utrymme. Bara ~700mm breda trappsteg och ~45graders vinkel på trappen. Börjar i helgen med o försöka få upp balken på plats för att kunna beställa plåtvinklar på måndag.
   
 9. larry78
  Medlem · Nivå 7
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag skulle välja detta första förslag på utförande.

  Dels tror jag det är lättare att få tillräckligt snygga svetsar dels gör det mindre ont om man råkar köra tån i den plana ytan på detta plattjärn än i kanten av en kapad profil.

  Använd t.ex.30-40mm x 3 mm plattstål, 4, 5 mm fungerar säkert också, men det är svårare att svetsa om du har stor skillnad i materialtjockleken. Bocka i räta vinklar, var noga med att alla är exakt likadana i alla mått.

  Jag tror att du eventuellt måste jacka ur lite ur trappstegens bakkant, så stegen kommer in lite mellan profilerna, för att det ska se snyggt ut. Du får exprimentera lite.

  Sen är det väl lämpligt med ett profilrör mellan väggarna i "schaktet" i framkant av vilplanet, där du sen fäster de två trappdelarna mot. På detta profilrör får du väl svetsa en monteringsplatta i varje ände som du sen kan skruva genom mot väggarna. Öht måste du fundera på hur vilplanet ska se ut och vara designat för att ta alla krafter. Men precis som du säger, ska det "sväva" och se så snyggt ut som det är tänkt ska du inte använda pelare från golvet utan fästa allt i sidoväggarna.
   
 11. Z
  Medlem Nivå 7
  Kul med fler som bygger egna "enbalkstrappor"! Jag har faktiskt också kommit igång. Var och köpte fyrkantsrör (det blev 150 x 100 x 5 mm för min del) idag och har även gjutit ett vilplan. Skall lägga upp bilder på bloggen så småningom, men idag är jag för trött :(
   
 12. Z
  Medlem Nivå 7
 13. larry78
  Medlem · Nivå 7
  Ser bra ut det där. Hur breda trappsteg kör du med? Tänkte du gå med trappsteget ända in till väggen?
  Väntar på att få mina vinklar fortfarande... Hoppas få de ASAP så man kan fortsätta. Jobbigt att gå på utsidan av huset för att duscha
   
 14. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  Vill ni ha plattform utan "ben" så går det väl göra så att golvåsarna går in i väggarna till höger och vänster och där inne i väggen montera stolpar/reglar som åsarna läggs på?

  Krävs ju dock att man tar hål i väggarna med det blir ju inga större ingrepp, det räcker ju att ta hål i väggen på sidan mot trappan.

  Hmmm...ni kanske menade att den inte skulle vara ända mot någon vägg?
   
 15. Z
  Medlem Nivå 7
  Kul att få lite positiv feedback och jo, jag är också supernöjd med hur det ser ut. Jag har precis uppdaterat bloggen med dagens framsteg - mina superduktiga hantverkare hann nämligen med att bygga klart den övre halvan av trappan idag.

  http://lundhagen.blogspot.com/

  Vi kommer att köra med 1 m breda trappsteg. Schaktet som trappan byggs i är 210 cm brett så vi kommer få 10 cm över så att säga, men lite av det utrymmet kommer att ätas upp av de två sidoväggarna som skall gipsputsas. Jag har diskuterat med mina byggkillar om man skall gå ända ut till väggen med steget, men jag tror att vi kommer att lämna lite luft faktiskt. För stabiliteten hade det kanske varit smart att fästa in steget i väggen, men jag vet inte om det tillför så mycket. Hur kommer du att göra?
  Jag köpte färdigkapad plåt till mina killar så fick dom svetsa ihop vinklar själva - har nämligen börjat tröttna på det här med långa leveranstider i byggbranschen ;) Skall dock påpeka att min stålleverantör Bromma Stål är väldigt snabba med att fixa fram grejer, men när det gäller trappan var jag extra otålig ;)