Byggahus.se

Svets - köpråd

 1. A
  Medlem · Stockholm · 375 inlägg

  Anders Johansson

  Medlem
  Jag funderar på att köpa en billig hobbysvets. Den kommer att användas för diverse mindre arbeten kring hus och brygga - typ att svetsa en ram till ungarnas gungställning, göra ett par nya stöttor till bryggan, lite staketjobb etc.

  Jag har tittat lite på Biltema (tex http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=879&iItemId=89912 eller http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=879&iItemId=152535) och Jula (tex http://www.jula.se/e-Sales/esa/ItemDetails.jsp?@where.ItemID@op.eq=210007 eller http://www.jula.se/e-Sales/esa/ItemDetails.jsp?@where.ItemID@op.eq=210012).

  Är det någon som har tips om vad man behöver ha? Jag har i princip bara erfarenhet av pinnsvetsning så det känns inte aktuellt med MIG.

  Hur stor ström behöver svetsen kunna ge för normalt svetsarbete?

  /Anders
   
 2. D
  Medlem · kronoberg · 712 inlägg

  danielr112

  Medlem
  mig 1 fas. skippa det!

  kör MMA om du ska ha 1-fas och då en inverterbaserad. Jag hade dock lagt på någon tusenlapp till på de du tittat på. den siste du länka till fast för 3700 hade jag valt av alla dessa.
   
 3. A
  Medlem · Stockholm · 375 inlägg

  Anders Johansson

  Medlem
  Hur stor ström rekommenderas? De små invertrarna ger bara upp till 80A och de större upp till 150-160A.

  Det verkar svårt att klara sig på en 10A säkring om man ska kunna svetsa något vettigt!?
   
 4. v-g
  Medlem · Västernorrlands · 3 799 inlägg

  v-g

  Medlem
  80A är för lite. 120A räcker

  Standard är ju 2,5:surprised:r som kräver 70-90A och dessa är ju de man kör på mest.
   
 5. A
  Medlem · Stockholm · 375 inlägg

  Anders Johansson

  Medlem
  Vad anser ni om Telwins invertrar? Fick tips om dem av en kollega idag som tycker att de är bättre än de som Biltema säljer. Dessutom slipper man skämmas för att det står Biltema på allt i garaget... :)
   
 6. O
  Medlem · 36 inlägg

  oe36sail

  Medlem
  Kör själv med en Race 130 migsvets enfas 220 volt med flusstråd sedan 7 år tillbaka och har svetsat mycket med den. Inga problem o "lättsvetsad" funkar oxå utmärkt till att svetsa armeringsjärn. Har slutat med pinnsvets sedan jag köpte migen.
  :-/Göran
   
 7. O
  Medlem · 36 inlägg

  oe36sail

  Medlem
  En av fördelarna med migen är att den är lättare att svetsa i tunnplåt med.
  :)Göran
   
 8. E
  Medlem · Värmland · 213 inlägg

  Egon84

  Medlem
  Det finns bra enfas mig/mag-svetsar också, så avfärda dom inte bara för att dom är enfas. Men satsa kanske inte på de billigaste modellerna.
  Race har jag hört bra om men har inga erfarenheter av, ESABs mindre modeller funkar också fint.
  Detta är dock i tunnt gods, max 3 mm kanske, så det låter kanske inte som det du är ute efter.

  Telwin är väl ett bra lågprismärke, har själv en trefas mag 160A som svetsar fint i tunnplåt och nån enstaka tjockare bit.

  En MMA-svets som klarar max 80A skulle jag inte satsa på, 80A är gränsfall att man kan använda 2,5mm elektroder, iaf "standard" OK48.00 är angiven till 80-110A.
  En 150-160A kan man gott och väl svetsa 3,2mm elektroder med.

  Biltemas invertersvetsar är det säkert inget fel på, jämför dom med "deca" som swedol säljer lite dyrare så ser man att det bara är färgen som skiljer, lågprismaskiner från italien, men med hyfsade funktioner.

  Själv har jag en sån här:
  http://www.fronius.com/cps/rde/xchg...ius_international/hs.xsl/79_4606_ENG_HTML.htm
  Kanske lite överdriven för hobbybruk, men en riktigt bra maskin, kostar det dubbla jämfört med tex en telwin.

  Om du köper en lågprismaskin så finns det dock två större kategorier (iaf på den svenska marknaden): kinesiska och italienska. Köp ingen kines, dom är i huvudsak helt enkelt inte bra. Italienarna ar enormt mycket bättre kvalitetsmässigt, dock en bit från övriga kända märken.

  Några bra finesser man får med en inverter jämfört med en transformator är så kallad hot start, alltså mer ström när elektroden ska tändas - anti sticking, om elektoden bränner fast så bryts strömmen (särskilt bra om man har elektrodhållare där man skruvar fast elektroden).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.