Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Sveriges första 3D-printade hus - så fungerar tekniken

 1. Tobias v. Haslingen
  Medlem · 18 inlägg
  Jo, jag har försökt med att skapa förutsättningar för alla i branchen.
  Läs www.byggautomation.nu
   
  • Laddar…
 2. P
  Medlem · 526 inlägg

  Peter787

  Medlem
  • Cement är ett fint bindande pulver som aldrig används ensamt men är en komponent i både betong och murbruk, såväl som stuckatur, kakelfog och tunt lim.
  • Murbruk består av cement, fin sand och kalk; det används ett bindande material när man bygger med tegel, block och sten.
  • Betong är ett mycket starkt byggnadsmaterial bestående av cement, sand och större ballast (grus).
   
 3. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 601 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  En vanlig husbyggnads betong har inomhus på 50 år karbonatiserat ca. 40mm, skyddat utomhus 30mm och om det är regnutsatt på en fasad 10mm. På hundra år har karbonatiseringen nått ca. 60, 40 och 15 mm. Och i tätatre/starkare betong går det mycket långsammare. Och betongen ska vara naken, inte nå putts eller nå som hindrar koldioxiden, och dom flesta villor har inte rena betongytor.

  Carbon Capture Storage kräver den också mycken energi. Och ingen elproduktion är miljövänlig. Ett vindkraftverk kräver en del av miljön som transport, elledningar, massa metal mm. Och kan vara dödlig för djur om dom byggs på fel plats.

  Betong borde bara få användas det det är svårt att ersätta med något annat, inte i en vanlig villa. Får hoppas på det blir nå miljöskatt på betong om det används i onödan.

  Borde fins bättre material ni kan ha till er 3d skrivare om ni inte har för avsikt att skriva ut höghus, broar å liknande.
   
 4. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 601 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  Ok, jag använder inte cement i mitt murbruk. Och inte i putsen, och kommer inte ha det till kakelfog om jag ska använda det. Och murstocken som är mellan 100-120 år och är hel, inget cement. Så man kan mura utan cement.
   
 5. MikaelJS
  Medlem · 27 inlägg

  MikaelJS

  Medlem
  Tycker det här är superhäftig teknik. Som före detta snickare och nuvarande ingenjör med stort intresse för 3D-printing ser jag verkligen möjligheterna.

  Framför allt möjligheten att kapa mantid på plats. Det är ont om bra hantverkare och planerar man smart kan man som artikeln visade kapa massor med tid. Har följt ConcretePrint ett tag och tror sten(betong?)hårt på idén!
   
 6. S
  Medlem · Östergötland · 2 092 inlägg

  Styrman_jansson

  Medlem
  Fast modeller måste ju skapas för varje unikt hus, d.v.s väljer man en icke-standard modell måste den moduleras med tillkommande kostnader. Varje ny utformning är ju också som modell "otestad" d.v.s. man vet inte vad en ny modell kommer ha för egenskaper mot t.ex. väder o.d. utan detta måste på något sätt verifieras.

  Vidare kommer man begränsas av skrivarens storlek, d.v.s. möjligheten att bygga på längd och höjd. Även om den är i någon mån "modulär" kommer det tillkomma kostnader för att etablera en större skrivare m.m.
   
 7. MikaelJS
  Medlem · 27 inlägg

  MikaelJS

  Medlem
  Fast med smart programmering och simulering kan man halvautomatisera modellgenerering.
  Danskarna kan skriva i tre våningar, skrivaren går att sätta på räls osv.

  Grundförutsättningarna finns redan.
   
 8. S
  Medlem · Östergötland · 2 092 inlägg

  Styrman_jansson

  Medlem
  Ja det finns nog inga hinder att skriva i 5-6+ våningar heller. Men jäklar vilken hög skrivare det blir, och en rejäl betongpump, och mobilkranar m.m. för att montera ovandelarna på skrivaren.

  Men detta går förstås att komma över med lite "smart programmering" och räls ;)
   
 9. MikaelJS
  Medlem · 27 inlägg

  MikaelJS

  Medlem
  Ja, och skyskrapor har förstås lyftkranar som står vid sidan av och är strax högre än byggnaden?

  Nej, givetvis inte. Man hittade på ett bättre sätt såklart. Det är så världen går framåt.
  https://i.ytimg.com/vi/K4oj95E8J9M/hqdefault.jpg

  Nej, alla utmaningar löses inte på en kvart, men mycket av det jag pratar om existerar redan, och det är mycket enklare att paketera något som redan finns än att uppfinna något helt nytt, och det behöver man egentligen inte här.
   
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 8 195 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Du måste inte ha räls etc. För att köra, det går bra med en arm som bara är monterad på en lastbil. Lite knöligare grundmjukvara bara.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Östergötland · 2 092 inlägg

  Styrman_jansson

  Medlem
  Du tänker att man monterar en kran på huset som 3D-printas i betong för att bygga skrivaren som ska printa det?

  Jag har inget emot teknikutveckling och som jag skrivit gillar detta, men jag tror bara att även detta kommer att standardiseras, likriktas och paketeras som allt annat. Den utvecklingen pågår och har pågått väldigt länge nu och ser inte ut att stanna av.
   
 12. MikaelJS
  Medlem · 27 inlägg

  MikaelJS

  Medlem
  Nej, jag kan inte tillräckligt mycket om ämnet för att gissa något. Min poäng är snarare att ingenjörer löser problem.

  Det lär säkert komma standardiserade lösningar som är billigast, men precis som med "vanliga" hus så är jag rätt säker på att man också kommer kunna göra unika saker. Jag håller på med 3D-printing i mindre skala själv och 3D-modellering därtill. Att designa för olika tillverkningsmetoder ger helt olika förutsättningar till vad man kan göra.
   
 13. S
  Medlem · Östergötland · 2 092 inlägg

  Styrman_jansson

  Medlem
  Och ekonomer standardiserar och likriktar...
   
 14. K
  Medlem · 2 059 inlägg
  De kan ju inte ens läsa en ritning och mäta rätt i dag, material borde ju kunna specas på pinalen när. Varenda skruv o spik o brälapp varenda koppling o varenda dosa de borde veta exakt vad som går åt och på mm när.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.