Byggahus.se

Sveriges Arkitekter kritiska till politiker som lägger sig i arkitektur

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Nu är väl lokalpolitiker valda av innevånarna för att representera folket och inte arkitekterna.

  Tycker arkitekterna skall vara glada över att inte fler än politikerna lägger sig i deras arbete. Tänk om även energiexperter och ekonomer skulle lägga sig arkitekternas arbete... ;)
   
  • Laddar…
 3. S
  Byggveteran Nivå 9
  Politikerna är inte valda för sina arkitektoniska kunskaper utan för att ha omdömet att välja rätt kompetens för byggande och miljö!
  Energiexperter lägger sig i redan och arkitekter anpassar sig. Politiker ska däremot inte lägga sig i då de helt saknar kunskap om vad som är bra och vad som passar in nu och för framtiden.
   
  • Laddar…
 4. F
  Medlem · Nivå 9
  Vad ska vi då med politiker till? Ska vi låta jurister och kriminologer bestämma över brott och straff också, nationalekonomer bestämmer skatten, migrationsverket bestämmer om migrationen och bönder bestämmer om jordbruket? Expertstyre är Inter särskilt demokratiskt.
  Arkitektkåren har visat att de inte vill bygga det som folk vill ha och har därmed diskvalificerat sig. Då är det politikernas roll att se till att allmänhetens intresse får genomslag.
   
 5. S
  Byggveteran Nivå 9
  Stopp nu! Så du menar att politikerna är experterna i alla verksamheter/ämnen? Sånra, dåbehövs inte trafikverket, polisen, arbetsmiljöverket, arbetarskyddet eller andra verksamheter? Kanske domstolar också kan skrotas? Politikerexperterna som ofta beslutar över sånt de knappt hört talas om skall sköta alla verksamheter?
   
 6. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Om du missat det så är det regering och riksdag som ger resp departement och utskott i uppgift att skapa lagar och författningar som sedan riksdagen antar. Normalt är det val i Sverige vårt 4e år och då väljer folket vilka som skall sitta i riksdag och regering.

  Så i praktiken är det redan folkets "experter" som bestämmer allt du radade upp.
   
 7. S
  Byggveteran Nivå 9
  Läs #3. Jag kommenterade i #4 tidigare inlägg. Allt det du skriver om handlar om annat. Som jag väl känner till.
   
  • Laddar…
 8. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Och i #3 visar du att du inte förstår varför politiker väljs och lägger sig i. De gör bara det folket som valt dem vill!
   
  • Laddar…
 9. M
  Allvetare · Nivå 5
  Politikerna brukar endast försvåra, de vill endast främja deras eget intresse och få beröm för något som de egentligen inte har med att göra.
   
  • Laddar…
 10. Okarlsson
  Medlem · Nivå 6
  Finns det någon yrkeskår som vill att politiker ska "lägga sig i"? :crysmile:
   
 11. L
  Byggnovis Nivå 1
  Om man tittar på vilka lådor och andra fula kuber som arkitekter trycker ut med copy paste, så är jag glad om politikerna går in och ser till att det byggs hus som folk efterfrågar.
  Upplever arkitekter mer som artister/konstnärer som vill göra sitt personliga avtryck i staden, mer än att ge dom som bor där en vacker funktionell miljö.
   
  • Laddar…
 12. M
  Allvetare · Nivå 5
  De såkallade kuberna är ett resultat av just politikerna, de lovar så mycket men senare så inser de att det inte finns ekonomi för de första skisserna, vilket leder till att arkitekten måste skära ner på det arkitektoniska och byggaren måste välja billigare byggmetoder. Innan du yttrar dig så borde du vara mer påläst.
   
  • Laddar…
 13. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Aha, så du menar att det var politiker som tvingade arkitekten att bygga denna låda åt sig?
  [​IMG]
  https://www.byggahus.se/husdrommar-yogashala-bland-tradkronorna-i-hovas
  Eller denna:
  [​IMG]
  https://www.byggahus.se/fjallstuga-vid-lofoten

  Nja, tror inte det faktiskt :crysmile:
   
 14. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Du tänker inte på byggherrar som blir snåla efter de vunnit markanvisningen och vill maximera vinsten?
   
 15. S
  Byggveteran Nivå 9
  Detta visade exempel är väl knappast gruppbebyggelse el allmänt förekommande bostadsbebyggelse som politiker har insyn i?
   
  • Laddar…