Byggahus.se

sverigepumpen

 1. S
  Medlem · 9 inlägg

  saimi

  Medlem
  Funderar på att installera sverigepumpen med två inomhusdelar.
  hur stor pump bör jag ha och vad ligger dom på i kostnad?
  Har ett 1½ plans hus på 136kvm med öppen stor hall upp till övervåningen.
  tacksam för råd....
   
 2. D
  Medlem · 101 inlägg

  Daniel_M

  Medlem

  Re: sverigepumpen

  Jag har också funderat på detta, men en panasonic med 2 inomhusdelar kostar runt 36000:- och klarar då att leverera 2 + 3 kW ( vid +7 C ) sedan sjunker detta...
  Jag har kommit fram till att det är bättre att köpa 2 pumpar som då levererar runt 5 kW var ( vid +7 C ), detta ger då en bättre täckning när det blir kallt. De kommer då tillsammans att ge runt 4-5 kW vid (-10 - -15 C) vilket du inte får med en pump och 2 innedelar. Alltså är det nog bättre ekonomi i att köpa 2 pumpar än att köpa en med 2 inomhus delar. ( elraddarna kommer att gå mindre )
   
 3. shadowsinthesun
  Medlem · 51 inlägg

  Re: sverigepumpen

  Varför två innedelar?
  En Panasonic Sverigepumpen av modell E9DKE ger max 5.0 KW och räcker till 150-160 kvm. Det är bara när temeraturen kryper ner runt minus 10, som du behöver större tillskott av värme (rätt mycket beroende på isolering och allmän ventilation).
  En enhet ger en verkningsgrad på drygt 4,2kw.
  En utedel och två innedelar ger förutom ett betydligt högra pris, också en lägre verkningsgrad.

  Vill du ändå ha två innedelar för att kunna nyttja kyla på ovanvåningen, så ta två st Mitsubishi Q-heat 4,5. Dessa kan du få installerade för ca 30000.-. Men även dessa medför kraftig överkapacitet för din husstorlek
   
 4. D
  Medlem · 101 inlägg

  Daniel_M

  Medlem

  Re: sverigepumpen

  Aj,aj... Det här måste jag bemöta. Kanske den vanligaste anledningen att folk blir väldigt besvikna över besparingen med en L/L. Sverigepumpen ger 5,0 kW vid +7C ( se mitt tidigare inlägg i frågan ). Vid -10 kommer den att ge ungefär 2 kW, långt ifrån effektbehovet vid denna temperatur. Även COP sjunker kraftigt med temperaturen, vid -10 så närmar den sig 2 - 2,5 ( se råd och rön för exakta värden ). Alltså 2 pumpar ger runt 4 kW vid -10, knappast någon överkapacitet !! Läs igenom råd och röns test av L/L innan du tipsar någon fler på detta felaktiga vis !!
   
 5. shadowsinthesun
  Medlem · 51 inlägg

  Re: sverigepumpen

  Helt riktigt att värmeeffekten sjunker med kallare temperaturer. Det är också därför LL pumpen endast är ett komplement till befintligt värmesystem.
  De flesta pumpar är dessutom maximerade vid just 7 grader+ ute och 20 grader + inne, vilket dock gör att olika pumpar kan jämföras.
  En "gammal" tumregel säger att högre kapacitet ger mer komfort, men mindre besparing
  Med facit på hand efter såväl egen erfarenhet som i jobbet. Att överdimensionera ger varken ekonomi eller bra arbetsförhållande för själva pumpen (får helt enkelt jobba för lite).
  En 5 Kw värmepump av god kvalitet räcker gott och väl för 136kvm (har själv en 5kw till 170 (vilket är lite för stort för den)).
  Visst sjutton märks det att kapaciteten sjunker. Inte minst vid de temperaturer vi hade förra vintern. Trots det ligger min egen besparing på 5560kwh jämfört med året utan pump. Trots kylan och högre innetemp (kollat varje vecka i tre års tid före och efter).
  Husets ventilation har också stor betydelse för att kunna vispa runt värmen överallt (min är usel)
  Råd och röns tester är helt OK - men läs dom inte som f-n läser bibeln. En pump kan du spara in på tre-fyra år med hyggliga förutsättningar. Två pumpar ger dig inte dubbla besparingen och därmed också en betydligt längre pay-off tid.

  Men för sjutton - har inte pengarna nån betydelse så. Det är ju bara bra att kränga iväg två på en gång. Fast jag tror de flesta skaffar en LL pump just för ekonomins skull.
   
 6. D
  Medlem · 101 inlägg

  Daniel_M

  Medlem

  Re: sverigepumpen

  Jag tycker fortfarande att det är vad pumparna kan leverera vid kyla som är intressant, inte vid +7C, det är vid -10 C, -15 C som är intressant. Vad gäller en eller två pumpar så kan det kanske vara bra att börja med en pump för att se vad det ger, om man inte kan köpa loss pumparna själv och därmed få bra prtis, samt göra installationen själv, då kan man nog köpa 2 på en gång.

  Är 5 kW för stort för 170 m2 ? Vid -15 så ger den kanske 2 - 2,5 kW, jag tror inte du värmer 170 m2 med det.

  Vad skulle det vara för nackdel att ha valt för stor pump ? Det borde bara resultera i att de får gå på dellast, är inte det bra, eller ??
   
 7. shadowsinthesun
  Medlem · 51 inlägg

  Re: sverigepumpen

  Litet förtydligande: 170 kvm (i 1 1/2 plan) är lite för stort för 5.0 kwh pump. Skulle jag byta idag hade jag valt en 6.0 kwh eller komplettera med en 4,5 på ovanvåningen bara för komfort och kylas skull (vilket sammantaget förmodligen inte betalar sig ens på tio år)

  När det gäller utetemperatur och besparing har vi det bäst förspänt i sydsverige just därför att vi normalt inte har så långa perioder med riktigt låga temperaturer. Det innebär att under perioden Oktober till Mars, har vi trots allt inte så många dagar med temperaturer under -10. Att basera pumpen på behovet under dessa dagar, säg 40 dagar tex. innebär att du har 140 dagar med "normaltemperatur" och därmed också ett normalt behov.
  Det som är intressant för Sydsverige och Skåne framförallt, är då en kapacitet som ger bästa förhållandet mellan kapacitet, pris och besparingsmöjlighet.

  Och som sagt - min pump är aningen för liten, får jobba bra=jämnt under vintern, kräver påslagen tillskottsvärme i två rum(spartermostat) + badrum på ovanvåningen och har sparat mig många sköna kronor under en av de kallaste vintrarna på många år.
   
 8. D
  Medlem · 101 inlägg

  Daniel_M

  Medlem

  Re: sverigepumpen

  Ok, här uppe ( sundsvall ) är det lite andra temperaturer som gäller på vintrarna. Här är det definitivt inte ovanligt med -10 C, även om det inte heller brukar bli så där riktigt svinkallt heller. Det är ju som sagt ett avlångt land, för att använda en (ut)sliten fras.
  Dimensionering av L/L ( och andra vp ) bör ju bli något annorlunda i skåne jämfört med i medelpad..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.