Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Svenska pensionärer måste ha bidrag för att överleva

 1. N
  Trädgårdsfixare · Åby · 199 inlägg

  Nordsjö

  Trädgårdsfixare
  Enligt siffror som Pensionsmyndigheten nyligen plockat fram åt Folksam har andelen pensionärer som tar emot olika typer av bidrag från staten (garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd) mer än fördubblats det senaste året, från 35 till 74 procent.

  Pensionärer är alltså till största delen bidragstagare, bara att de ställer sig i kön bland resten av bidragstagarna i landet Sverige. Tänk vilken nedvärdering. Den stolta finklädda gamla tanten och herren måste nu bocka och tacka mamma staten för sin försörjning, trots ett hårt arbetsliv. Skamligt!


  https://www.dagensps.se/privatekonomi/pension/pension-racker-inte-74-procent-maste-ha-bidrag/
   
  • Laddar…
 2. galento
  Verktygstokig · 2 548 inlägg
  Ja många har ju slitit ut kroppen under alla år , verkligen skamligt.
  Har ju pension själv också och bästa rådet är nog att ha försökt
  betala bort alla skulder innan pension , speciellt om man är ensam.
   
  Redigerat 5 okt 2022 16:14
 3. M
  Medlem · Skåne · 1 827 inlägg
  Gnäll så lagom ni har ju år efter år röstat på sosseriet som slösat bort pengarna på allt möjligt. Sten Andersson och Pierre Schori åkte ju runt och delade ut säckar fulla av era pensionspengar till diverse korrupta diktatorer i länder ingen hört talas om. Och lite extra bidrag till FN också när vi är igång så någon svåger kan få en fin anställning där, naturligtvis bekostad av svenska skattepengar!

  Vi i yngre generationer räknar helt kallt med att pensionen blir 0kr och har agerat därefter.
   
 4. galento
  Verktygstokig · 2 548 inlägg
  Inte jag iallafall.
   
 5. L
  Medlem · Sörmland · 2 483 inlägg

  lat

  Medlem
  Och borgarna har visat sig ha bättre hand med ekonomin?
  Turbo-Uffe kallas ju så för att han förstörde Strängnäs kommuns ekonomi med rekordfart. Sen hav vi ju inköpet av Nuon & realisationen av Eon, och sen kan vi fortsätta.
  Och huvudproblemet är att väljarna (av ALLA kulörer) tycker att deras behov behöver tillgodoses, men att nån annan ska betala.

  Oavsett vad man tycker om Göran Persson (och honom tycker jag illa om) så var det han som ryckte upp svensk ekonomi.

  Sen är det numer så att det är DU som SJÄLV ska dra ihop din pension och inte "staten".

  Personligen är jag en fd knegare/företagare/anställd som aldrig varit extrembetald men som absolut inte klagar på pensionen.
   
 6. N
  Trädgårdsfixare · Åby · 199 inlägg

  Nordsjö

  Trädgårdsfixare
  Att pensionärer "tvingas" att söka bostadstillägg samt andra bidrag visar just på hur Sveriges politiker totalt misslyckats med pensionspolitiken. Som pensionär går inkomsten ner kraftigt det år du börjar ta ut pensionen.
  Att hyrorna ökat extremt under alla år går väl inte bortse ifrån, maten, energin mm är även dyr. Pensionärer måste betala för sin egen vård, medicin mm. Det är också en kostnad.
  Att spara undan pengar redan tidigt i livet och betala av lån man har är ju en bra taktik, men tydligen spelar inte detta någon roll. Bidrag betalas ut ändå till pensionärer som trots att de "gjort rätt" ändå inte får ekonomin att fungera.

  Ja det är som att pensionärer hamnat i en "bidragsfälla", något som politiker varit med att skapa.
  Pensionssystemet har förändrats gång på gång.
  Det man kan göra är som du skriver att betala av så mycket skulder som möjligt innan man bli pensionär, men även spara själv.
  Men trots det att även om man har några besparingar på ett par 100kkr på ett konto så räknas det som kapital som sänker rätten att få ta del av kapitalstöd så som bostadstillägg ex.vis. Säg att du har en pension på ca 14000kr efter skatt (ja pensionärer betalar ju skatt på redan skattade pengar i detta underbara land), hyran du betalar tar minst hälften av dessa pengar. Vi säger att du har ca 6000kr kvar efter hyran.
  Övriga kostnader för hushållet per månad som el, försäkring, telefon, ev service från hemtjänst, mediciner, vårdbesök mm ca 3000kr. Kvar finns ca 3000kr som ska räcka till mat, kläder, hygien, resor, rollator, mm.
  Att då inte låta bli att söka bostadstillägg om man behöver är som att bjuda mamma staten på pengar man än gång varit med att fylla på skattkistan med, så egentligen att pensionärer få bidrag för boendet är inte mer än rätt. Systemet är skapat av politiska beslut, nästan tvingande beslut.
  De pensionärer som inte behöver ekonomiska lättnader/bidrag av något slag är väl ganska få till antalet tänker jag.
   
 7. K
  Medlem · Västernorrland · 3 345 inlägg

  Kurtivan

  Medlem
  Du får förklara lite vad du menar med att "pensionärer betalar ju skatt på redan skattade pengar"
   
 8. L
  Medlem · Sörmland · 2 483 inlägg

  lat

  Medlem
  Du har inte hört talas om högkostnadsskydd?
  • 1200:-/år för öppen vård
  • 2400:-/år för mediciner
  • 110:-/dygn på sjukhus
  I din "kalkyl" ska du då kanske räkna med 300:-/mån för mediciner & vård.

  Du kanske tycker att det är ohemult mycket?
  Och om inte den enskilde ska betala det, vem ska då betala det? "Staten", dvs du & jag vi skatten, eller tror du "statens" utgifter täcks av pengar från ovan?
   
 9. Patrik Espelund
  Medlem · 1 inlägg

  Patrik Espelund

  Medlem
  Exakt, pengar som avsätts av arbetsgivaren till framtida pension har inte staten tagit nån skatt på, utan den betalas när man börjar plocka ut pensionen
   
 10. N
  Trädgårdsfixare · Åby · 199 inlägg

  Nordsjö

  Trädgårdsfixare
  Avgiften för tex hemtjänst kan ligga på nära 2000kr/månad, då ingår städning, kanske ett trygghetslarm mm, det är en kostnad som ju räknat med i månadskostnaden om ca 3000kr/månad, kalkyler ligger till grund för det som kommunen kallar "avgiftsutrymme".
  Ja, högkostnadsskydd finns för mediciner och vård men grundskyddet för pensionärer gällande tandvård/år är väl 600kr, det är inte ens 60kr/månad i stöd. Oftast kan det kosta flera tusen att gå till tandläkaren och inte alla behandlingar berättigar till bidrag i övrigt om du inte har speciella sjukdomar. Ex vis tand/ protes kan kosta mycket, där kan man få en viss del täckt över 3000kr, tror det är 50% av kostnaden över 3000kr. Därefter lite högre procentuell kostnadsreducering upp till 15000kr tror jag.
  Dessutom behöver pensionärer även betala för hörselhjälp, samt ev slinga som de hyr för en kostnad/månad för att se/lyssna på radio eller tv. Kostnader man inte tänker på, men dessa kostnader tillkommer även på pensionen.
   
  Redigerat 6 okt 2022 12:44
 11. L
  Medlem · Sörmland · 2 483 inlägg

  lat

  Medlem
  Vill du bara bevisa att det kan bli dyrt så kan vi hitta på mycket mer, men de flesta nyttjar inte alla dessa tjänster OCH har garantipension/låg pension.

  Faktum är att väldigt många pensionärer har det väldigt bra!!
   
  • Laddar…
 12. N
  Trädgårdsfixare · Åby · 199 inlägg

  Nordsjö

  Trädgårdsfixare
  De låga pensionerna kan ju vara en anledning till att inte fler har möjlighet att nyttja "tjänsterna" som Ex vis hemtjänst, fast det borde vara en rätt. Visst det är en "lyx" som inte många ev har råd med. Alltså får man spara in på det eller låta anhöriga städa och fixa. Hörapparat/slinga borde vara helt gratis, inte en klassfråga/ekonomisk fråga. Garantipensionen är väl till för att höja upp pensionen för de som har låg övrig pension, alltså en form av "bidrag" redan där. Politiskt säkert ett finare ord men enligt mig ett "garantibidrag" som ges till redan fattiga pensionärer. Visst, man kan diskutera detta till döds, men när man väl är i pensionen, det är då man verkligen vet vad man får, här rätt till eller kan nyttja.
   
 13. M
  Medlem · 213 inlägg

  mlb88

  Medlem
  Skulle vara intressant om du kunde bemöta inlägg 7 med ett svar.
   
  • Laddar…
 14. C
  Medlem · Närke · 391 inlägg

  Cider

  Medlem
  Ja, detta är skandalöst, och ingen lyfter ett finger för att rätta till det.
  Här klarar vi oss för att vi är två med var sin mini-pension. Om vi dör samtidigt, är allting frid och fröjd, men det är inte så vanligt förekömmande.
  När pensionärer som konsumentgrupp blir allt svagare, drabbar det väl också näringslivet.
   
 15. F
  Medlem · Östergötland · 6 984 inlägg

  fribygg

  Medlem
  Det är redan väldigt subventionerat, som enskild betalar man bara en symbolisk summa.
  'staten' är normalt inte vårdgivare utan vi sköter detta via regionerna, det som förut kallades landsting.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.