Byggahus.se

Svensk möbeljätte börjar sälja solceller i Sverige

 1. M
  Medlem · Nivå 6
  IKEAs samarbetspartner verkar bara sälja kompletta paket eller rättare sagt projekteringen.
  Om det är så kan ingående material skilja från order till order.
  Det skiljer en hel del mellan olika tillverkare så man får hoppas att de inte bara går efter vem som är billigast som de gör med möblerna, Det är tillverkaren som står för garantierna så det är ett annat problem som man måste hantera om man säljer produkten i sitt eget namn.
  Blir intressant och se hur de löser det här i Sverige.
   
 2. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Den som du har avtal med står för garantier. Vem återförsäljaren sedan har avtal med och hur det är utformat är inte slutkundens problem när det är affär mot konsument. Så har du köpt av IKEA är det dem som står för alla garantier mot dig, oavsett vem som tillverkat panelerna eller installerat åt dem.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · Nivå 6
  Nja, titta på hur man formulerar sig när det gäller solceller. Vi pratar om åtaganden på 10/25år så det är inte den vanliga konsumentköplagen.
   
 4. Excel
  Husägare Nivå 10
  Köplagen eller konsumentlagen gäller inte så länge som du skriver. Jag tror att IKEA kommer svara för alla garantier kopplat till anläggningen, ungefär som för andra produkter de säljer. IKEA har organisation och ekonomiska muskler att hantera detta. Själv skulle jag välja IKEA just av den anledningen. Aldrig krångel med reklamation.
   
 5. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Juridiskt är det fortfarande den du köpt av som du riktar dina anspråk mot.

  Det är för den delen 10år garanti på installationen då den är på ditt hus.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 6
  • Laddar…
 7. Cancerman_777
  Renoverare · Nivå 9
  Konsumentköplagen behandlar inte garantier. Den behandlar reklamationsrätt. Stor skillnad. Garanti är någonting som säljande part utfärdar och därmed binder sig till.
   
 8. Niklasloow
  Renoverare · Nivå 6

  Vid garanti är det inte så enkelt. Eftersom det inte finns någon reglering kring det i konsumentköplagen. Garantinanspråk riktar du dit avtalet säger. (gäller så klart inte första tre åren. Då måste Ikea ta det)
   
 9. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Reklamation av byggtjänster som utförts på ditt hus får göras upp till 10år och det är mot den du har avtal med. Solcellsmontage går under detta.
   
 10. Cancerman_777
  Renoverare · Nivå 9
  Det stämmer inte. Det är många säljande parter som hänvisar till tex tillverkaren vid reklamationer även under reklamationstiden (de första tre åren).

  Garanti faller in under avtalslagen, men nämns även i konsumentköplagen.

  Se § 21 kkl.

  Garanti, gravt förenklat, innebär en bevisbörda för garanten.
  Reklamation, gravt förenklat, innebär en bevisbörda för den som reklamerar.
   
 11. M
  Medlem · Nivå 6
  Om det sedan bara är de paketen som visas på den Nederländska sidan kommer det inte vara ett alternativ för de flesta med hus.
  Hade varit intressantare med enbart lösa paneler och ett par olika växelriktare.
   
 12. J
  Medlem · Nivå 6
  Givetvis gör de det, då slipper ju de göra jobbet om du nu går med på det. Men de är enligt svensk lag tvungen att hantera det om du står på dig.
   
 13. Cancerman_777
  Renoverare · Nivå 9
  Nej. Läs 21 § i kkl. Nu är det andra gången jag källhänvisar. Påvisa var du hittar att säljande part är tvungen att ta det på sig "om du står på dig".
   
 14. S
  Medlem Nivå 4
  Hur är priserna på IKEA i Tyskland jämfört med andra tyska leverantörer av solceller, någon som vet?
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · Nivå 6
  Det står i kkl precis som ditt citat:

  26 § Köparen har rätt att kräva att säljaren avhjälper felet eller företar omleverans, om detta kan ske utan oskälig kostnad för säljaren.

  Sen kan man iofs diskutera om det gällande nermontering osv av solceller om det går under "skälig konstnad" men rent generelt så gäller ju det.