Byggahus.se

Svartmögel och vattendroppar

 1. Z
  Medlem · 1 156 inlägg

  zingo

  Medlem
  Har sett över en väns (relativt) nyinköpta hus och de dokumenterade fuktproblem som fanns där. Taket är nylagt sedan en månad tillbaka och det har lagts på befintligt (slitet) svart plåttak, eftersom takläggaren tyckte att det blir bra så.

  Huset har bara en enda inomhusventil som vädrar ut den fuktiga inomhusluften. All annan luft verkar ta sig ut genom takluckan eller genom självdrag. Väggarna är drygt 30 cm tjocka. Det finns inte heller varken mögelstopper eller sidoventiler på vinden.

  Det ser nu ut enligt följande på vinden:

  I linje med den dåligt isolerade takluckan (men på motsatta sidan) från övervåningen finns c:a fem spikar från takläkten på vilka det hänger vattendroppar. Antar att detta är kondens från den fuktiga varmluften som strömmar in från övervåningen. Kan det stämma? På andra spikar finns inga droppar.

  Vinden är isolerad med lösull och det ligger även en del lister och brädor på densamma. Dessa är inte alls fuktiga. Däremot finns en hel del svartmögelfläckar på olika ställen. Ned mot takfoten är det i regel som värst, dock inte allra längst ned (utanför vägglinjen) där brädorna genomgående ser ljusa och fina ut. En del av brädorna är nästintill plaskvåta i de svarta partierna. I området med de dropptyngda spikarna känns brädorna dock torra och fina och där finns mindre svartmögel än på andra ställen. Det känns inte helt logiskt.

  På utsidan kan man vid en av takstolarnas slut se att färg lossat, att trä är nästintill murket och att det nu finns en fem millimeter tjock och 2x4 cm stor isfläck som ser ut att ha sitt ursprung från takstolen på något sätt. Trät är också svart där.

  Kan det vara så att den gamla plåten fångar upp en del av den fuktiga luften, kondenserar den och släpper den tillbaka mot trät. Det finns dock takpapp emellan, kvalitet okänd.

  Kan det vara så att det gamla takets synder fortfarande märks i trät eller hur lång tid tar det innan trät torkar upp efter att det nya taket börjat skydda det? Eller hur kommer det sig att en del brädor har områden som är "plaskvåta" när andra brädor är hyfsat torra? Borde inte hela takfoten vara svartmöglad eller varför börjar möglet en bit upp? Har det med väggarnas position att göra?

  Tacksam för svar
   
 2. P
  Medlem · Stockholms Län · 2 632 inlägg

  Per-Erik

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  När man la om taket.. la man inte om takpappen då? det är ju takpappen som ska vara 100% tät. tror det är även så vid plåt tak.

  att det blir möggel en bit upp kan bero på det det är just där det kondenserar (varm möter kallt). Vad finns under där? badrum?

  på 1 månad borde det ju inte vara plask blött tycker jag. nått verkar skumt här..

  Hur är ventelationen innomhus? kondens på insidan av fönstren?

  Möggelstoppar behöver inte lösa det hela... det kan snarare förvärra det hela..
   
 3. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  Jaha, men vad föreslog besiktningsmannen för åtgärd, för huset är väl besiktigat?

  Det kan också vara så att vattnet från yttertaket rinner in via spikhålen, det är tyvärr inte alls ovanligt!

  Hur ser ventilationen ut nere vid takfoten, om det nu finns någon....

  Plaskvåta bräder skall det ju definitivt inte finnas :surprised: Nu var ju taket omlagt "bara" för en månad sen och om det då regnade varje dag så visst, men det låter inte bra :(


  Ja, det låter ju inget bra... Se för sjutton till att hålla nogrann uppsikt över vinden och om det inte redan har varit någon där och besiktat, så se till att det görs omedelbart innan det blir ännu värre....
  Ursäkta det pessimistiska tonläget men taket är ju den absolut viktigaste byggnadsdelen och eventuella misstag här får snabbt allvarliga konsekvenser...
   
 4. Z
  Medlem · 1 156 inlägg

  zingo

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  Ja, huset besiktigades av Anticimex vid köpet och det konstaterades mikrobiella angrepp i form av svartmögel. Men det sades aldrig vilka åtgärder som skulle vidtas mer än att man skulle "minska fuktmängden på vinden" eller liknande.
  Har inte sett andra dokument men ska fråga ägaren om det finns.

  Det finns ingen takfotsventilation!

  Nej, plåttaket ligger kvar under tegeltaket och under plåttaket finns den gamla takpappen. Mellan tegel och plåt tror jag det lades nå'n duk/fuktspärr av något slag.

  Hur kan det komma in vatten via spikarna från utsidan nu när taket är nytt och väl förmodligen tätt?

   
 5. I
  Medlem · gävleborg · 365 inlägg

  ingemar_o

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  jag tycker det låter helt fel med att dom bara la dit tegelpannorna över det gamla taket :-/
   
 6. P
  Medlem · 216 inlägg

  perese

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  När vi bytte plåttak så togs den gamla plåten bort pga just med kondens samt att hållfastigheten inte kunde garanteras, dvs om den gamla plåten kunde hålla kvar den nya vid en ev storm.
   
 7. M
  Medlem · 1 251 inlägg

  mulpac

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  Den fukt som redan finns på vinden måste ut någonstans. Med bara en ventil blir det väldigt dålig cirkulation. Antingen måste vinden vädras ur eller torkas med avfuktare.
  Värmen inifrån kommer att driva upp fukten och den kondenserar mot kalla ytor, alltså undersidan av yttertaket.
   
 8. Z
  Medlem · 1 156 inlägg

  zingo

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar


  OK, men hur kommer det sig att bara vissa delar av taket är fuktiga?
  Finns inga uppenbara samband med badrum under den fuktiga delen.
   
 9. M
  Medlem · 1 251 inlägg

  mulpac

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar


  OK, men hur kommer det sig att bara vissa delar av taket är fuktiga?
  Finns inga uppenbara samband med badrum under den fuktiga delen.[/quote]

  Är inte så lätt att veta, men det kan finnas fler skäl än badrum under.
  * Antagligen läckte gamla taket. Kanske var det värst vid de ställen som fortfarande är blöta. (Nya taket kanske också läcker, men det verkar ju mer osannolikt.)
  * Fukten kanske tar sig längre ut i takskikten, kondenserar och letar sig in på dessa ställen.
  * Av någon andledning kanske taket blir kallare just där så fukten kondenserar på dessa ställen. Kan t.ex. vara lite tunnare brädor eller skillnader i mellanrummen mellan takskikten.
  * Skorsten, kanaler, expansionskärl, skillnader i isoleringens tjocklek och rumstemperaturer kan skapa luftrörelser och uppvärmningar som gynnar kondensering på vissa ställen.
  Det är ju inte heller självklart varför fukten är där. Den kanske läcker in uppifrån genom taket, inifrån via innertaket (fuktig inomhusluft som kyls och får hög relativ fuktighet), läckande rör eller helt enkelt läckte in genom gamla taket och inte kan ta sig ut.
   
 10. Z
  Medlem · 1 156 inlägg

  zingo

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  Så omman ska vidta några åtgärder, vilka bör man då prioritera?
  Antar att mögelstopper och sidoventilation behövs.
  Eller varför skulle mögelstopper försämra läget ännu mer, som någon varnade för?

   
 11. M
  Medlem · 1 251 inlägg

  mulpac

  Medlem

  Re: Svartmögel och vattendroppar

  Är det några plusgrader på vinden skulle en avfuktare snabbt kunna förbättra läget. Den är effektivast nu när ventilationen är begränsad.
  Det är inte helt självklart hur ventilationen ska skötas på vinden. Det vanligaste verkar vara att ventilera ordentligt vid takfoten och uppe vid gavelspetsarna. En del sätter även ventiler i själva taket.
  Nackdelar som en del varnar för beror på att det kan ta sig in vatten och snö genom ventilationen. Samtidigt blir vinden mer utkyld med mycket ventilation. Drar det sedan in varm och fuktig luft kan den kondensera på vinden så att det blir blött där i alla fall.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.