Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Svårt med handpenning, hur gör man?

 1. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 12 148 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Det känns som att ett körkort är nyckeln som skulle öppna många dörrar här. Det låter i mina öron konstigt att anpassa sitt boende efter 1 körkort när man planerar att snart ha 2.

  Då låter det bättre att börja med körkortet.
   
 2. M
  Medlem · 77 inlägg

  Marida

  Medlem
  De är ju inte direkt småbarn, 11,11 och 13 men det kräver att vi har 4 sovrum och ett vardagsrum samt två toaletter. Med det sagt är det inte helt otroligt att det kommer ett till någon gång i framtiden.

  Vi ska ta en dialog med banken för att se.
   
 3. MariaiÖstergötland
  Husägare · 2 749 inlägg
  Vi lånade faktiskt till kontantinsatsen när vi köpte vårt första hus. Inte optimalt men vi hade 2 barn då (fick reda på att en tredje var på gång knappt en månad efter inflytt) och hade inte i närheten av kontantinsatsen. Däremot har vi båda helt ok löner och har aldrig haft problem att betala, trots hög ränta på blancolånet (heter det ens så?) Nu har vi bakat in det lånet i huslånet och har kommit ner i månadskostnad. Hör med banken! Att vänta funkar inte alltid, och att flytta flera ggr med barn är inget drömscenario för mig iallafall.
   
 4. M
  Medlem · 77 inlägg

  Marida

  Medlem
  Större bostadsrätter är svårt att få tag på iom att vi då behöver 6 rum då vi behöver minst 1 kontor. Har haft lite koll i småstaden där vi bor men de ligger runt 3-5 miljoner och då behöver vi göra om planlösningen på de billigare. Till det kommer månadsavgift på 4-6 tusen.
  Vi håller utkik efter större hyresrätt men det är också svårt då de flesta är 4 rum i vår stad eller extremt svåra att få.
  Jag försöker att vara positiv och hitta lösningar men det är svårt ibland. Vi är dessutom två som måste vara överens om vad vi köper.
   
 5. M
  Medlem · 77 inlägg

  Marida

  Medlem
  Förhoppningsvis kan det påbörjad under sommaren. Men det kommer då krävas 2 bilar för att vi ska ta oss till och från jobbet då vi ibland behöver iväg samma dagar. Visst underlättar det med två körkort så vi kan leta hus utanför stadens kollektivtrafiknät men.. 2 bilar kostar också en del.
   
 6. M
  Medlem · 77 inlägg

  Marida

  Medlem
  Flera av barnen har redan flyttat tillräckligt för en halv livstid känner jag (var och vartannat år) och jag vill verkligen känna att vi flyttar till något vi kan ha kvar tills barnen flyttar hemifrån (i bästa fall). Är det något som dessa barn behöver så är det stabilitet i tillvaron, speciellt när de är i en så turbulent tid som förpubertet och tidig tonår.
  Vi har helt ok löner vi också så jag tror inte att betalningar som ligger lite högre skulle vara ett problem, vi kan leva mer ekonomiskt om vi behöver men det gäller att bankerna säger ja.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 77 inlägg

  Marida

  Medlem
  Ja, det är inte ett hus vi egentligen vill bo i och att köpa något där vi redan vet att vi kommer vilja flytta igen så fort tillfälle finns känns inte heller bra. Vi kommer välja bort det.
   
 8. D
  Medlem · stockholm · 333 inlägg

  Danne213

  Medlem
  Sen ska ju pantbrev och lagfart betalas utöver kontantinsats. Viktigt att inte missa.
   
 9. T
  Medlem · Blekinge · 8 451 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Nej, en till bil att ta sig till jobbet med kostar långt under 100k. Det finns många som köpa en jobb-bil för 30k och om det håller mer än ett år så är det bra.
  Det borde ingå i läroplanen att tala om för elever att ett körkort är närmast ett måste i dagens värld. Så många fler möjligheter. Vad kostar ett körkort? 2k?
   
 10. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 12 148 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  I genomsnitt är det nog mellan 10-20 tusen... Och jag får nog lite fördomsfullt gissa att det blir dyrare för de som tar det senare i livet. (Helt enkelt för att de som har intresset och/eller talangen redan har körkort.)
   
 11. P
  Husägare · 4 508 inlägg
  Bara det obligatoriska till körkortet kostar nästan 5000 kr. Tio lektioner på körskola och teori så är det närmare 15. Men det är väl den extra bilen och att köra med den som kommer att kosta i långa loppet.
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 46 443 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Mycket här beror ju på hur de begränsande faktorerna ser ut. Uppenbarligen är ni begränsade av handpenningskravet.

  Den andra faktorn som påverkar, är hur månadsbudgeten går ihop. Om man tänker sig ett hus som skulle vara lämpligt. Hur bra är då er marginal för ränte och driftskostnader. Om ni har tillräckligt hög lön, så att ni med lätthet klarar kravet på budget, men saknar en del av kontantinsatsen, så kan man ofta få låna även till en del av handpenningen. Då ett dyrt lån med kortare amorteringstid.

  Förutsättningen för att banken skall acceptera det är att er betalningsförmåga ser bra ut.
   
 13. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 271 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ni kan fundera över alternativa lösningar. Det vanliga är väl att varje barn har ett stort eget rum. Om det finns ett stort rum kanske detta kan avdelas till små minirum för varje barn men att de då även har ett gemensamt rum för spel och umgänge, utan sängar. Ni behöver även ett extra kontor. Det kanske kan fixas i ett hörn i föräldrasovrummet eller vardagsrummet. Om man kan minska sin yta så kan ni komma undan med något som förhoppningsvis har både god standard och ett rimligt pris.
   
 14. D
  Medlem · stockholm · 522 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Har man inte råd med körkort har man inte råd med ett hus :)

  Vad har ni för inkomst innan skatt i tillsammans?
   
 15. S
  Besserwisser · 688 inlägg

  sjoelund

  Besserwisser
  Och har man inte råd med bostadsrätt har man inte råd med hus centralt heller. Det är dyrt och/eller mycket att göra på ett hus. Och man har mest huset så de små kan springa runt ute och leka (eller för att bo på landet långt från grannar)... Men de här barnen är redan äldre.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.