Svårt brända ugnsplåtar

37k läst  11 svar

 1. B
  Medlem Nivå 3
  Vet inte om jag hamnat rätt med denna frågan här men jag provar..
  Vi köpte en ny spis igår av en kille som tagit över ett kaffe.
  Rostfri Bosch-spis med varmluftsugn, problemet är att kaffe-ägaren har använt ugnen för att baka i dagligen och han har nog aldrig rengjort varken ugn eller tillhörande plåtar någon gång under 2 års tid.
  Har hitills använt 2 sprayburkar ugnsrengöring från Mr Muscle men bakplåtarna som givetvis är gråa är fortfarande väldans sketna och innbrända.
  Finns det någon som vet något bra medel som man kan typ blanda med vatten och lägga dem i någon balja för att lösa upp detta med??
  Tacksam för hjälp/ Alex
   
 2. fresve
  Medlem Nivå 11
  Hörde att man kan rengöra grillgaller med att lägga dem i en sopsäck med lite vatten och såpa i, och sedan låta de ligga något dygn i påsen ute i solen. Kanske funkar?? :p Lycka till!
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17
  Är det inte billigare o vettigare att köpa nya plåtar?
   
 4. B
  Medlem Nivå 3
  Med tanke på att varje plåt kostar drygt 460kr st så e inte valet svårt..Lägga nästa 2 lax på plåtar å galler eller lägga lite tid på fråga runt och sen åtgärda felet..

  Skall prova tipset ang sopsäckarna..eller om någon annan har mer förslag??
   
 5. A
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Fick lite syratvätt till bilfäljar av en bilreckondfirma som jag tvättade grillen med i höstas.
  Efter 15minuter såg allt ut som nytt.

  Mvh jens
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17
  Rackarns vad dyrt det var. Då förstår jag att du vill försöka göra ren plåtarna.
   
 7. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Mr Muscle i stora mänger och låt det gärna ligga på i flera timmar. Gärna med lite värme också. Så rengjorde jag ett antal plåtar för länge sedan. Jag insåg inte ens att de var grå förrän efter ett par tre behandlingar. Men varje MrMuscle behandling tog bort lite till för mig. Till slut var plåtarna rätt OK, men kanske inte jättesnygga.
   
 8. M
  Medlem Nivå 7
  Hade samma problem med en begagnat ugn. Inte rengjord sen Dackefejden.
  Min lösning var att lägga plåtarna och allt annat innanmäte som gick att få loss i en plastpåse, sedan dränka allt i ugnsrengöring, knyta till påsen och ut på balkongen i 36 timmar. Fram med en hällskrapa (en sån där med barberblad...) och gnugga loss skiten. Sedan upprepa behandlingen. Funkade över all förväntan. Se till att påsen verkligen är försluten så att medlet stannar kvar.
   
 9. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Att lägga plåtarna i vatten med en rätt hög koncentration av t.ex maskindiskmedel eller kaustiksoda skall vara bra har jag hört.

  Men, det blir inte helfräscht igen av någon metod.
   
 10. Totte_S
  Medlem Nivå 8
  Om du inte blir nöjd med dina rengöringsförsök och fortfarande vill hålla i slantarna, så snackar du lite diskret och fint med grabbarna på lokala återvinningsstationen och kollar om du kan leta efter plåtar bland de återlämnade ugnarna. Ta med en tumstock bara så du får rätt bredd. Här på min lokala återv.station går det bra att ta ett galler eller en plåt om man behöver.
  Jag vet att man inte får göra så bla bla...
   
 11. it-snubben
  Medlem Nivå 11
  Lägg plåten i en plastpåse som är stor nog att den kan knytas igen. Häll upp lite ammoniak i en liten skål, lägg in denna i påsen tillsammans med plåten och knyt igen ordentligt. Vänta några timmar. Ta ur plåten och torka bort smutsen.

  Observera att plåten inte ska ligga i ammoniaken. Det är ångorna som löser upp smutsen så att den blir lätt att torka av. Andas inte in ångorna, det är definitivt inte en trevlig upplevelse :eek:
   
 12. G
  Medlem Nivå 14
  ammoniak är bra mot fett men inte så effektiv mot inbränt och förkolnat fett och socker.
  Jag brukar testa brunsåpa av den tjockare krämiga sorten på alla svåra fläckar och iblant funkar det över förväntan ( tog bort kåda från byxor, gammal färg från mässinghandtaget ;)).
  Smörj en tjock lager på ytan, täck med plast/ stoppa i plastpåse och ha tålamod. Om det ger något resultat efter en natt så låt såpan verka litet till.
  Annars kan man bränna bort inbränt fet och socker i höga temperaturer ca 500grader om man har möjlighet till det.... dock ej gasolbrännare för plåtar kan bli skeva av ojämn uphetning.
  Dom fläckar som är kvar efter sån behandling kan man inte göra mer åt. Plåten är ju ren och missfärgningar får man leva med ;).
  gaia
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: