Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Svårt att sälja, mot all förmodan

 1. I
  Medlem · 9 inlägg

  IHLi

  Medlem
  Nu skriver jag hit för att be om råd och hjälp i en svår fråga:

  Hela våren har vi haft vårt radhus, som ligger i ett attraktivt område nära storstad, ute på "kommande". Många har visat intresse och velat köpa men vi har inte vågat sälja bostaden innan vi själva hade köpt. Dumt, förstår jag nu, men det kändes osäkert att sälja och inte veta vart vi skulle ta vägen med tanke på att vi har barn i skolåldern. Hur som helst köpte vi ett hus i maj och la ut vårt eget hus till salu nu i början av juni. Det "tryck" och intresse för huset som vi hade sett hela våren var som bortblåst. Inte många som kom till visningen och vi fick bara ett bud på det lockpris som mäklaren hade satt som utgångpris. Det blev omvisning och precis samma sak hände. Chockerande eftersom vårt område har varit enormt attraktivt och bostäder alltid sålts snabbt i flera år.

  Utgångspriset är ett lockpris som är satt 1 miljon lägre än vad huset är värderat till hos banken och mer än en miljon lägre än vad liknande radhus har sålts för under våren. Vårt hus är i normalskick. Nymålat och fräscht men med lite mindre skavanker på olika ställen som till exempel slitna köksluckor. Allt är helt dock. Mäklaren har värderat huset lägre än banken men det är fortfarande så att utgångspriset är satt 600 tkr lägre än vad mäklaren har värderat huset till. Vi gick med på det utgångspriset trots att vi var väldigt tveksamma till så lågt pris.

  Nu står vi inför dilemmat att vi inte kan sälja för det här låga utgångspriset och vi har bara ett enda bud som är på det. Spekulanten som har lagt det vill inte höja. Säljer vi för så lågt så kan vi inte fullfölja vårt husköp och vad som händer då vet alla att det är en katastrof.

  Vi har valt en mäklare som har sålt mycket i området och som vi trodde var bra och jag hoppas fortfarande på det. Men, frågan kvarstår, vad gör vi nu?? Huset har lagts ut till ett lockpris som knappt någon har lockats av och som vi inte kan sälja för. Jag upplyste mäklaren om detta när bostaden lades ut men hon sa bara: "nej, det är klart att ni inte ska sälja till det priset".

  Detta ser jag som ett stort problem. Ska man lägga ut en bostad till ett pris som man inte kan sälja för? Som dessutom är så långt under bostadens värde? Hur gör vi nu? Med så få spekulanter. Hur ska bostadens pris kunna räddas nu? Ett alternativ är att ta bort bostaden och lägga ut till försäljning igen senare, men hur mycket hjälper det undrar man och kan man begära ett högre pris då? Vi skulle egentligen behöva sälja nu.

  Jag tar tacksamt emot råd och tips från alla och speciellt från er som har varit i samma sits. Finns det någon vars bostad var svårsåld men att det sedan löste sig och att priset blev rimligt i förhållande till bostadens värde?

  Ha en bra dag alla!
   
 2. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 1 521 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Hur mycket mer än lockpriset behöver ni få ut för att klara av att fullfölja köpet av ert nya hus? Går det att låna mer till nya huset, eller ligger ni redan på max?
  Finns någon försäljningsklausul i kontraktet för ert nya hus eller finns där ett fast datum när ni måste tillträda?

  Låter i vilket fall som ett jobbigt läge, både för er och mäklaren. Mäklaren riskerar att bli anmäld av spekulanten eftersom ni inte vill sälja till det begärda priset.
  Tillägg: har personlig erfarenhet, bor på landet så det är inte riktigt lika som ni har det. Första gången sålde jag ändå, även om den enda spekulanten bjöd för dåligt (under begärt pris) och fick låna till kontantinsatsen på nya stället av en släkting. Andra gången lät vi stället ligga kvar till försäljning i flera månader och fick det till sist sålt till begärt pris! Andra gången hade vi en generös försäljningsklausul på nya boendet som gjorde att vi kunde vänta.
   
  Redigerat 23 jun 2021 13:08
 3. harry73
  bra på allt · Skåne · 14 659 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Kan det vara så att ert hus legat ute för länge som kommande och att folk nu tror att det finns fel för att det verkar vara svårsålt?
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 45 653 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag tror att huvudproblemet ligger i kalendern. Marknaden ”stannar” över sommaren. Mäklare brukar påstå motsatsen, för att hålla sig sysselsatta fram till sin egen semester.
  Lockpriser är farliga på en svag marknad. Kan man räkna med 5-10 seriöst intresserade, så kommer priset upp iallafall. Men får man bara en intressent åt gången är det omöjligt att få upp priset.
  Låter som en dålig marknadsbedömning av mäklaren.
  Jag skulle nog försöka förhandla med banken om ett överbryggningslån. Ofta får man bara det ifall man har ett färdigt kontrakt. Men jag vet att det kan gå ändå. Såvida inte ekonomin har alltför liten marginal.
   
 5. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Dubbelpost
   
  Redigerat 23 jun 2021 13:18
 6. P
  Husägare · 4 112 inlägg
  Varför kan ni inte sälja till utgångspriset? Är det för att ni inte har råd med det nya då? I så fall undrar jag hur er bank har accepterat det nya köpet, de brukar vilja ha både hängslen och livrem. Osäkert om utgångspris 600000 upp hade hjälpt, då kanske ingen varit intresserad, eller så hade din nuvarande spekulant varit intresserad då också. Jag har full förståelse för att din spekulant inte vill bjuda mot dig själv i den här situationen.

  De problem som uppstår om ni säljer först och köper sedan, är väl ingenting mot de som uppstår när ni gör tvärtom. Jag skulle iofs själv vilja köpa innan jag säljer då jag redan bor bra, och bara vill flytta om jag hittar något mkt bättre i området och sådant kommer inte ut på marknaden ens varje år.
   
 7. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Just nu är värdet det ni fått bud på. Imorgon kan fet bli högre eller lägre. Det är inte du eller mäklaren som bestämmer husets värde. Det gör köparna. Kan vara bra att ha i bakhuvudet när det gäller affärer i allmänhet och hus i synnerhet.

  Staffans
   
 8. Sir James
  Medlem · Stockholm · 255 inlägg

  Sir James

  Medlem
  Det är marknaden som sätter priset, allt annat är ett försök till uppskattning.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 45 653 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det blir lite konstigt om man hävdar att värdet är vad marknaden sätter just precis nu. Om jag lägger ut priset på morgonen, inget bud efter lunch. Huset är uppenbarligen värdelöst, bara att riva.
  Det är väl rimligt att uppskatta ett värde baserat på liknande försäljningar, spekulanters intresse osv. Men därmed inte sagt att man kan få ut det värdet vilken dag som helst under året.
   
 10. P
  Husägare · 4 112 inlägg
  Mäklaren lägger ut annons med pris, sedan visning en vecka senare, därefter budgivning under en vecka. Processen är inte över på en förmiddag.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 45 653 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jo, men om likvärdiga hus säljs för 6 milj inom en vecka efter visning. Repetitivt under 10 månade av året. Och du under någon av de andra två månaderna i princip inte får någon intresserad. Men får ett bud på 5 milj. Så är inte 5 milj. ett representativt värde.
   
 12. S
  Medlem · Dalarna · 3 523 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Det är helt absurdt att lockpriser kan vara tillåtet på det här viset. Har man ett utgångspris ska man väl för fan vara redo att sälja för det.
  Nu förstår jag att det är mäklaren som rekomenderat att göra så. Men jag skulle tycka att det vore enormt mycket bättre om säljare var tvungen att sälja för bud på utgångspriset.
   
 13. P
  Husägare · 4 112 inlägg
  Inte om du får ett bud på 5 miljoner, men om du får endast ett bud.

  Helt värdelöst blir inte huset även utan bud. Sänk priset lite till så vill någon köpa, om inte annat för att sedan sälja vidare den månad det är värt 6 msek.

  Nu kan det ju vara så att köparen vet, eller gissar, att säljaren sitter på pottkanten iom att hen redan köpt ett hus och måste sälja snabbt och inte kan invänta nästa månad när det kanske är värt 6 msek igen och utnyttjar situationen. Den som har bråttom att avsluta affären (köpare eller säljare) har en sämre sits i förhandlingen.

  En affär uppstår när köparen anser sig få något värt mer än summan hen betalar och säljaren anser den summan vara mer värd än objektet som säljs.
   
 14. B
  Allvetare · Stockholm · 9 253 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Som @hempularen skrev i #4, sommaren är köparens marknad. Alla har så mycket annat de ska pyssla med då. Vi hade själva råd att köpa vårt hus mycket tack vare att det var så mycket mindre budgivningskonkurrens på sommaren.

  Om ni har råd att vänta till september är nog chansen stor att ni får fler och bättre bud.

  För övrigt anser jag att det är oetiskt att lägga ut varor till ett pris man inte är villig att sälja för.
   
 15. M
  Renoverare · Norrköping · 1 108 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Generellt sett är juni / juli & december dåliga månader att sälja.
  detta fick jag veta från mäklaren då jag skulle sälja förra huset.
  Och kollade man på hemnet i det området så var det markanta prisskilnader mellan de 3 månaderna och övriga.

  Där var det så att det lönade sig att ha ett överbyggnadslån och betala extra räntan för det i 3-4 månader för att få 3-4-500.000 mer

  Juni / Juli är semester period och då vill folk inte flytta eller ens kolla på hus.
  ev slutet av Juli kan fungera ... för att försöka fånga de barnfamiljer som vill flytta närmare skola etc etc
  December = jul , lika där ... ingen vill tänka på flytt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.