Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Svårt att få huset sålt nu?

 1. M
  Medlem · 44 inlägg

  Marerl

  Medlem
  Är det bara för oss marknaden verkar ha stannat av nu ?

  verkar iallafall som helt fel läge för oss att sälja huset.

  Vi har ett hus som ligger i en mindre kommun med kort pendlingsavstånd till större kommuner.
  I området finns allt man behöver och huset ligger 5minuters promenad avstånd till badplats och fina grönområden i närheten.

  huset är byggt 2020 och har 7rum och kök.
  Garaget är inte byggt men plattan och bygglov finns.

  Inför försäljning hade vi 4st olika mäklare ute som alla värderade huset till nästan identiskt pris och man litar ju på mäklarna angående priset och när vi jämfört vad andra hus i just detta område som är nybyggd så va ju priset rimligt.

  Inför första visningen hade vi endast tre spekulanter och inga bud kom. Andra visningen hade vi en spekulant och inga bud kom. Efter det gjorde vi en prissänkning på huset på en halv milj då vi tyckte att dom måste övervärderat huset.
  Nu har vi snart visning igen och en spekulant har bara anmält sig.
  Börjar bli lite nojjiga att huset f*n inte kommer bli sålt.
  Förstår att folk är oroliga med alla prisökningar på precis allt och räntehöjningar men vad ska vi göra ?
  Vi behöver få huset sålt pga ändrade familjeförhållanden så behöver vi flytta till annan kommun. Men en till prissänkning kan vi inte göra för då skulle vi nästan gå back på byggkostnaden och ett annat hus på samma gata ( med betydligt sämre standard såldes för 34tkr per kvm för två månader sen. vårat är nu ute för 29tkr per kvm.

  Om det inte blir sålt ska man hyra ut det tills marknaden återhämtat sig ? Kommer den ens göra det ?
  Någon som hyrt ut istället för att sälja ?
   
  • Laddar…
 2. K
  Medlem · 24 inlägg

  Klass0n

  Medlem
  Vågar inte uttala mig om hyra ut huset är en bra idé eller inte. Känns också svårt i att spekulera i hur marknaden kommer se ut om ett år.

  Men grannen är i en liknande sits som er, få sällskap på visningarna men nu efter 3dje visningen har de iaf fått två bud. Dock 10% under utgångspris så de är inte överförtjusta.
   
  • Laddar…
 3. J
  Husägare · Stockholm · 163 inlägg

  Jerald Stuartson

  Husägare
  Marknaden håller på att hitta en ny prisnivå samt det faktum att köparna just nu har övertaget. Så känns det när man kikar runt och hör anekdoter av bekanta samt mäklare i släkten.
   
 4. boihus123
  Medlem · 132 inlägg
  Hyra ut går ju men då räkna med en svacka på 10 år, ökade räntor kommer ge er ökad inkomst vid uthyrning dock. Bereonde på hur ert lån ser ut kan de ju vara bra. Men hyr ni ut blir de kanske svårt med lån till ny bostad?

  Svårt att se så mycket som kan gynna bomarkanden närmsta åren?
   
 5. D
  Besserwisser · E · 20 436 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Man kan inte räkna pris per kvadratmeter rakt av. Särskilt inte när ytorna börjar bli stora. Ett hur på 100kvadratmeter har samma grundfunktioner som ett på 200kvadratmeter.
  Jag skulle vilja påstå att ytan blir billigare ju större huset är. Det gäller även i byggskedet.

  Det är inte självklart att försäljningspris alltid överstiger byggkostnad.
   
 6. L
  Medlem · Sörmland · 2 014 inlägg

  lat

  Medlem
  Men då börjar ju "marknaden" återgå till det normala.
  Dvs säljaren talar om vad de vill ha & köparen talar om vad de är beredda att betala.

  Som det varit/delvis är, är fullständigt uppåt väggarna!
  Tänk om samma sak gällde tex beg. bilar.
   
 7. Fotografen
  Verktygstokig · E · 11 529 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Jo, olika pris beroende på var det stod parkerade!
   
 8. O
  Medlem · Linköping · 176 inlägg

  olsjo

  Medlem
  Ja alltså... marknaden har varit hysterisk i många år. Nu kommer räntehöjningar och domedagsrubriker i tidningarna. Det är väl självklart att det är dåligt läge att sälja just nu. Tyvärr för er.
   
  • Laddar…
 9. R
  Medlem · 4 727 inlägg
  Det är väl väldigt olikt.
  Vissa hus här går innan de kommer ut på visning. Vissa behöver ett par visningar innan de säljs medan vissa knappt blir sålda.
  Ingen skillnad nu mot 4 år sen.
   
 10. M
  Medlem · 44 inlägg

  Marerl

  Medlem
  Ja den här gatan säljs det otroligt sällan hus , och dom få hus som sålts har gått fort. Har aldrig sålts ett hus här i den här storleken här och hade vi sålt det bara lite tidigare va nog ens inte vårat första pris orimligt. Men nu försökte vi följa marknaden och sänkte 500tkr men verkar inte hjälpa det heller

  ja absolut och den prisbilden var
   
 11. O
  Medlem · Linköping · 176 inlägg

  olsjo

  Medlem
  Många har nog bestämt sig för att pausa husletandet lite. Har flera bekanta som känner så. Vänta ett tag och se vad som händer helt enkelt.
   
  • Laddar…
 12. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 227 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ingen kan säkert veta, men mycket talar för att marknaden står inför en rätt stor korrektion (nedgång). Vi har inte haft det på många år, så det skapar stor osäkerhet. Köpare som inte måste köpa gör nog bedömningen att det ör bättre att vänta med köp. Jag tror att ni har två val.
  1. Sälj huset så fort som möjligt och acceptera förtreten att priset blir lägre än vad det var tidigare och vad ni förväntat er. Troligen är det ändå högre än vad det skulle bli om ytterligare ett år.
  2. Behåll huset och vänta med att sälja till tiderna blir bättre. Det är osäkert när det blir, men erfarenheten säger att det kanske tar ett par år innan det vänder. Det är en risk med uthyrning att huset slits i större utsträckning och marknaden för uthyrning varierar nog mycket, men om det fungerar är det en lösning.
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · 29 inlägg

  Perplexus

  Medlem
  Det låter väl rimligt att försäljningspriset blir lägre än byggkostnader (antaget inklusive tomt och andra kostnader). Allt som var nytt är ju begagnat nu, ni har fått välja exakt hur huset ska se ut och fungera, inte säkert att det passar köparen lika bra.

  Verkar orimligt att bo gratis i nytt hus två år i taget, varför skulle inte alla göra så i så fall? :)

  Lycka till med försäljningen
   
 14. rickardg
  Elektroniktokig · Rönninge · 657 inlägg

  rickardg

  Elektroniktokig
  Efter typ 10 visningar och knappt några bud öht sålde vi vårt gamla hus för några år sen med typ 22% förlust (räknat på inköpspris+badrumsenovering och inkl inflation under de 6år vi bodde där).

  Vi resonerade så att det var bättre att ta smällen och lägga det bakom oss och se framåt och fokusera på nya boendet.

  För stor risk att hyra ut det gamla (mer slitage, risk att saker behöver lags osv), för dyrt med dubbla lån och låta det stå tomt, och även för stor risk att försöka sälj-renovera det.
   
 15. M
  Medlem · 44 inlägg

  Marerl

  Medlem
  haha va ? Bo gratis är väll det sista vi gjort vet inte hur du fick fram att man bott gratis för att man inte vill sälja under byggnadskostnaden ? Inte så att jag suttit o räknat med räntan , el priser , sophämtning , VA , larm o.s.v :crysmile:
  Och sen har vi ju dessutom byggt huset helt själva så priset är ens inte speciellt högt för att vara relativt nybyggt. Inte en person jag känner har lagt ut sitt hus under vad dom köpte det för, eller hus vi kikar på har alltid varit högre än vad den tidigare köpte det för, inget konstigt med att man inte vill gå back. Sen hade vi oturen att tillfället blev helt fel nu.

   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.