Byggahus.se

Strömlöst del av hus

 1. Annicaekdahl
  Medlem Nivå 4
  Så nu vart det nästa.... i helgen gick strömmen i vardagsrum samt några vägguttag. Det som används dessa rum är två lampor, 1tv. Jag använde en fön och proppen måste gått. Strömmen försvann men vi lyckades aldrig se vilken propp som löst ut. Alla verkade hela. Dagen gick och jag undrade hela tiden varför!
  Jag tågade till källaren och stängde av strömmen och skruvade ut säkringarna i porslin. Bytade fast alla verkade hela och satte igång strömmen igen.
  Då tändes en lampa i ett källarrum och jag förstod att strömmen också var kopplad dit. Stängde lampan och gick upp. Provade och lamporna gick att slå på med viss fördröjning vilket var skumt nog. Senare under dagen ville jag skippa förlängningskabel till tv och provade att använda tv uttaget i vardagsrummet. Det fungerade och vi tittade på tv hela kvällen... vi stänge av tv och inget skulle belasta på kvällen.
  nu på morgonen var elen död igen? Har en elektriker som ska komma men hur ska jag förklara? Jag undrar ju själv. Mannen som bodde här innan har kopplat
  Vardagsrum med ett sovrum endast vägguttag ej taklampa. Därefter ner i källaren till ett badrum en taklampa med tillhörande fläkt(har ej varit igång sedan elproblemen kom! )
  Endast TV och inga lampor ingenting. Jag är lite nyfiken på felets orsak. Har någon en idé? Ja, jag ångrar att jag köpte ett hus.....
   
 2. MultiMan
  Realist · Nivå 11
  Låter som allvarlig glappkontakt någonstans, kan vara i kopplingar i dosor, centralen eller matande huvudsäkringar. Väldigt viktigt att felsöka sådant omedelbart då det annars kan leda till brand beroende på var det är.

  Är det hempulat på farligt och felaktigt sätt kan hela anläggningen behöva felsökas och det tar tid.
   
 3. M
  Medlem · Nivå 6
  Förklara som du har skrivit här.
   
 4. Annicaekdahl
  Medlem Nivå 4
  Ja, tror det är en bra beskrivning. Jag har de gamla ritningarna över hur elen drogs när huset byggdes. Tror han har hemmamekat se exempel på något jag genast fick ta bort..... tv verkar vara hel trots att elen gick bort. Det är så konstigt. Det finns en utomhus detektorlampa.... frågan är hur han kopplat den.... den slår på när det blir mörkt. Kanske värt att titta om den går på ikväll. En elektriker ska komma som jag känner. Använder inga uttag och har tagit bort lampor etc. ska be elektriker titta på det! ASAP
   
 5. E
  Medlem · Nivå 23
  Har du kollat huvudsäkringarna?
   
  • Laddar…
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Ja, det låter som att en huvudsäkring har gått och att den fasen bakmatas via nån trefasbörbrukare som slår av och på då och då.
   
 7. Annicaekdahl
  Medlem Nivå 4
  Ja, vad är en huvudsäkring☺️Har googlat. Det kändes så konstigt att vi tittade på tv hela kvällen för att stänga av den innan läggdags. Allt ok. Diskmaskinen var det enda igång. Den fungerar fin fint idag. Jag vet att jag säkerligen behöver dra ny el men vore intressant att veta om det är en HS. Jag ska ha hit en elektriker men vet ni vad detta är? Detta skåp på sista bild sitter intill rummet där proppskåpet finns.
  Jag hittade på vägen ner till källaren en sådan här apparat verkar vara något elektriskt. Jag flyttade hit i februari och det är lite att göra med vissa saker
   
  Redigerat 4 jun 17:05
 8. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 21
  Sitter väl i det nedre skåpet.
   
 9. Annicaekdahl
  Medlem Nivå 4
  Eeuuuh i den svarta skåpet längst ner på helhetsbilden.
   
  • Laddar…
 10. Annicaekdahl
  Medlem Nivå 4
  Jag är väldigt tacksam för det är bra att jag blir lite insatt i hur det fungerar. Om en propp går stänger jag alltid av alltihop skruvar ut sätter i samt trycker på knappen igång skåpet sedan springer jag därifrån.
   
 11. J
  Medlem · Nivå 13
  Stänger du av huvudströmbrytaren så blixtrar det inte när du skruvar ur eller i huvudsäkringarna där nere bakom den lilla luckan. Man behöver inspektera säkringarna noga och kolla om det lilla märket i mitten sitter kvar på sin plats eller har löst ut.
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · Nivå 15
  På näst sista bilden visar du en central med proppar, är det den propp som är borta det gäller. Se efter i botten om det är svartbränt där och se efter om drt ser konstigt ut på säkringen som satt där, ( som bränsår ) Inget ovanligt med brända anslutningar , det kan även vara strömbrytaren till vänster som är dålig kontakt i. Brukar märkas om man slår till och från några ggr, att det fungerar.,
   
  • Laddar…
 13. Buford
  Husägare Nivå 7
  En anekdot om hur el kan strula:
  Pappa köpte en spis i slutet på 80-talet, den höll till 2005 och då pappa gått bort fick jag äran att fixa den nya spisen.

  Hade inte alls koll på hur el fungerade, så jag tänkte det var bäst att koppla så som pappa gjort. Det fanns alltså inget uttag, utan det var kablar direkt i väggen. Spisen var otroligt seg, att koka upp vatten kunde ta en timme...

  Kort därpå läste jag om 3-fas och började förstå vad problemet kan ha varit. Kopplade om och mätte, så allt skulle bli rätt denna gång. Kunde dock bara mäta fram två faser, den tredje var liksom död. Det var även så i proppskåpet, fanns bara ström på två av tre fasskenor.

  Pappa hade på 80-talet byglat två faser i spisen, så skåpet fick sin "3e" fas genom den och strömmen till två sovrum samt toalett löstes på det sättet.

  Grön som jag var gällande el, lät jag denna bygling sitta kvar...

  Spisen fungerade mycket bättre och alla rum hade ström.

  Flera år senare, en lördagkväll, ringer mamma och säger att strömmen går, och att byta säkring hjälper inte det smäller bara till.. jag fick åka dit, fortfarande lite koll på el och väl medveten om byglingen. Konstaterar att det blir kortslutning mellan faserna som även är byglade bakom spisen. Tar bort byglingen och byter sedan säkring igen, denna gång utan problem. Nu är det över 10 år sedan och allt fungerar som det ska och har gjort sedan dess. Men efter den fadäsen lärde jag mig att el inte är till för folk som inte kan :oops:...
   
 14. C
  Medlem Nivå 1
  Det låter som ett fel jag hade hemma för några år sen. Strömmen kom och gick på olika ställen i huset. Efter det att jag anlitade en elektriker som hittade felet som visade sig vara ett fönsterfoder som jag bytt ute på altanen. En skruv hade precis gnagt på en kabel inne i väggen. Från det jag drog skruven i väggen till felet uppstod tog det 3 månader så det var inte det första man tänkte på.
  El kan verkligen spöka i ett hus.

  Hoppas det löser sig för dig.
   
  • Laddar…
 15. C
  Medlem Nivå 1
  Ja, det sitter 3 säkringar där. Kolla så att det är rätt säkringar. Vanligtvis är det 16 ampere. En del tar vad man haver när nöden kräver och sätter dit en mindre säkring, större går inte om bottenpluggen är för 16 ampere.