Byggahus.se

Strömbrytare

 1. Taxen
  Medlem Nivå 6
  Har läst många trådar om detta och vill mest få bekräftat att det är OK att använda blå kabel från strömbrytare till dosa och sen ihop med brun fas till lampa.
  Bakgrund:Ta ström från befintlig dosa till ny dosa med EKLK brun,blå jord.Ansluta i ny dosa, brun-plint1,blå-plint2,jord-plint5.Gå vidare ner till brytare med EKLK med bara brun från plint1 och blå-plint4.Blå vänder alltså i brytare och går till plint4.Lampa ansluts brun till plint4,blå till plint2 och jord till plint5.Bör man märka upp att blå kommer som fas från brytare till dosan?
  Är detta rätt uppfattat?Blir ju snyggare och enklare att göra så,än att dra hel kabel genom brytare och sen upp till lampa igen.Använder man man kopplingslådan så slipper man dubbeldragning av EKLK:n.
   
 2. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Ja. Generellt så får du använda blå ledare som exv. tändtråd om det inte finns risk för förväxling och det inte går att lösa på annat sätt (dvs; är det exv. fördragen fk i slang så är det bara vackert att dra ut den blå och dra en annan färg, förslagsvis svart). Så att använda en blå som tändtråd---så kort sträcka som möjligt---i en installation med utanpåliggande kabel är helt OK och tom det vanligaste sättet att göra det på. Ingen extra märkning anses behövas eftersom man tydligt i dosan ser att blå kopplas mot vidare som tändtråd (det är ju en enkel och okomplicerad koppling i det här fallet).

  "Dubbeldra" aldrig en kabel som du skriver. Det ser extremt tattigt och hemmapulat ut.

  P.S. För formens skull så får vi påpeka en gång i varje tråd att det här arbetet är olagligt att göra om man inte är behörig elektriker eller arbetar yrkesmässigt under sådan.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 10
  Att använda blå som tändtråd i en kabel typ ekk,eklk är Ok om den går mellan en dosa och strömbrytare. Det är en vedertagen lösning.

  Det är fullständigt förbjudet att använda gul / grön eller biledaren som t.ex tändtråd eller mellankopplingstråd.
   
 4. P
  Medlem Nivå 3
  Annars istället för treledare kan man använda sig av fyrledare så har man undvikit det problemet helt och hållet samt om man vill ha ett uttag i anslutning till brytaren så finns möjligheten.