strömbrytare inte jordad? "Trapp 1-polig"

11k läst  13 svar

 1. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Hej!

  Skall förbereda för att montera en utelampa på balkongen, under tak. Lampan har hög IP-klass.

  KÖpte en utanpåliggande strömbrytare som skall monteras på insidan av lägenheten. Tittar man i strömbrytaren så finns det inget fäste för jord, varför inte? Lampan är har ju jord.
   
 2. Fotografen
  Medlem · Nivå 15
  Strömbrytaren behöver ingen jord.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  För att man inte skyddsjordar strömbrytaren, endast lamputtaget!

  Strömbrytaren är kapslad så den anses dubbelisolerad och behöver således ingen skyddsjord.
   
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  10.19 för båda, var endast sekunder som skiljde :D
   
 5. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Hmm, okej tack för svar.

  i lampan sitter en sockerbit, och det är tydligt utmarkerat att jorden skall in där också på sin plats i sockerbiten. Men ska man inte då jorda hela vägen? Min skiss på koppling var att det skall dras ström från en takdosa, från dosan kabel till utanpåliggande strömbrytare, via den kabel till utelampan. Då skulle det inne bära att det är kopplat jord i lampan, men ingen jord i andra änden....
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Självklart skall du ha obruten jordförbindelse från din nya lampa hela vägen. Men den brytare du köpt behöver inte själv någon jord. Du har ju samma problem med nollan till din lampa, den skall inte heller kopplas i brytaren utan går obruten (finns visserligen 2 poliga brytare som även bryter nollan, men det är ovanligt och onödigt). Vissa bryter har tomma kopplingsklöämmor som man kan använda för att "skarva" ex. jord och nolla i brytaren. Har du inte dte så blir du ev. tvungen att koppla i en kopplingsdosa på vägen till brytaren.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Och för att vara lite petig så måste det anses som lite bättre (dvs säkrare) att ha en obruten jordledare än att den är skarvad på brytarens bomuttag. Där den alltså kan glappa loss eller to.m helt glömmas att kopplas in utan att man vet det.
   
 8. nattugglan11
  Medlem Nivå 9

  asd

  tack, det var väl det jag tänkte. Jag kommer skarva i brytaren, bara jag hittar ett bra sätt att göra detta på. Finns inget färdigt i brytaren för att sätta jorden på, men får hitta på nån lösning. Skall se vad claes olson har att erbjuda, och hur mkt plats det finns i brytaren.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  I ditt fall så kommer du alltså att behöva 2 skarvklämmor. Det som troligen tar minst plats är s.k "ubåtar". Ser ut ungefär som en del av en sockerbit, fast har bara hål för tråd åt ett håll.

  Att få till det utan skarv är nog lite överkurs när det gäller utanpåliggamde installation
   
 10. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  TAck hempularen!

  Men behövs det inte bara 1 st "Ubåt" ? ...till 1st "avklippt" jordad kabel.
   
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Du måste ju även koppla nollan vidare, en klämma till jord, en till nollan.
   
 12. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  Man brukar väl använda en kopplingsdosa. Matning kommer in från ett håll. Sen går en kabel till lampan och en annan kabel till strömbrytaren.
   
 13. T
  Renoverare Nivå 13
  Och så tändtråden mellan lampan och strömbrytaren.
   
 14. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ahh, självklart, jag missade bara helt att det var utanpåliggande vi pratade om, men det var ju uppenbart i första inlägget.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: