Byggahus.se

"Strands" och "Arboga", varför så stor prisskillnad?!

 1. A
  Medlem · Nivå 10
 2. M
  Medlem · Nivå 5
  Inte svar på frågan men äpple telefoner och smasung telefoner skiljer väldigt mycket i pris.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem · Nivå 20
  Det här är ju samma bild.
   
  • Laddar…
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Ja, fast det är betydligt större skillnader på dom telefonerna än borrmaskinerna på bilderna... Titta en gång till.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 13
  Så länge det finns folk som betalar så är det inte helt ovanligt att ha det så här. Mot industrin där det sällan är nån större prisjämförelse så kör man det dyraste. Mot andra grupper kör man det billigare. Så länge ingen klagar så rullar det ju på....
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Skiljer det på garantierna?
   
 7. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 11
  Att dom gjutna delarna är likadana betyder enbart att dom gjutna delarna är samma. Lager, kugghjul, toleranser, materialval osv. kan fortfarande skilja och "rättfärdiga" prisskillnaden.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 13
  Knappast att de gör så nuförtiden? Då menar du att de skulle tillverka dubbelt av allt och montera på två linjer? Det lär nog kosta mer än det smakar...........då är det nog enklare att ha samma maskin bakom skylten och sen nita dit olika såna och ta mer betalt för den ena bara för att man kan. Den som vet att det är lika maskin köper såklart den billiga. Den som inget vet får den maskin som säljaren vill leverera, dvs den dyrare.
   
 9. N
  Medlem Nivå 9
  Inte ovanligt att företag har 2 serier som ser lika ut. Den bättre bygger dom kanske själva och den sämre byggs i något låglöneland med sämre delar. Konstruktionskostnaden sparas.
   
 10. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Och vilken skall man inte köpa, rent prismässigt?
   
 11. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det ska till väldiga produktionsvolymer (eller biffiga fraktkostnader, och möjligen tullar) för att få det lönsamt att ha två lika produktionslinor i olika fabriker i olika länder.
   
 12. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 11
  @Stefan1972
  Kolla på kinesiska verkstadsmaskiner alla använder exakt samma gjutna delar men dom byggs ihop för att klara dom olika beställarnas krav ("Don't judge a machine by it's castings" var det någon smartare och mer insatt på ämnet än jag som har sagt).

  Så jag ser ingen anledning varför detta inte skulle kunna ske på dessa maskiner men jag vet såklart inte.
   
  Redigerat
 13. S
  Medlem · Nivå 13
  Fast på kinamaskiner så är ju kraven oftast bara en egen logotyp.........Vill man ha en maskin som är bättre är det ju isåfall enklare att vända sig till nån som har bättre maskiner......Finns ju ingen marknad i att customisera maskiner så att en kund får snäppet bättre kugghjul eller lager.
   
 14. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja en möjlighet finns det ju i att ha lego-tillverkning, att man bara sänder iväg allt underlag om sin konstruktion någonstans och låter de göra en produkt så gott de kan.
  Det kan motivera flera lika (nästan lika, ... möjligen nästan lika ... :thinking:) produktionslinor, men då är det ju inte samma företag som driver båda fabrikerna, och ursprungsföretaget har släppt sin kontroll över produkten ganska rejält.

  Men ta Bacho t.ex. De la ner all tillverkning i Enköping, förlade en del i Spanien, annat i andra länder.
  Det fanns nog inte på kartan att behålla Enköping, eller lägga ut tillverkning av samma produkt i flera länder, ty att bygga, utbilda, underhålla en till likadan produktionslina är svårt att få ekonomi i.
  Utan det gäller att välja var den ska vara, och sen vilken kapacitet.
   
 15. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 11
  Så du tror att harbour freight ställer samma krav på maskinerna som t ex. axminster?

  Jag tror definitivt det finns marknad att bygga så billigt det bara går och att faktiskt göra en fungerande maskin både för hobby/sällanbruk och tung industri användning.
   
  Redigerat