Byggahus.se

Stora skryttråden - Posta era färdiga verk till allmän beskådan

 1. Mackin
  Medlem Nivå 4
  Jag säger bägge;) läckert bygge förresten(y)
   
 2. Krillew
  Lösvirkesbyggare Nivå 9
  Först, tack för alla vänligheter nu växer man allt lite..
  Då skall vi se..
  Vi startar väl med båten.
  Den är byggd på 3 spant och en båt som alltid kommer ligga förtöjd på land och aldrig får ligga och klucka i en vik så är det lite overkill att ha basade ekspant (även om det är vackert) så jag sågade helt enkelt spanten i 12mm "marin plywood" och limmade ihop 2 så det blev dubbla bredden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7755b.JPG

  Vanligtvis kanske man inte har 3 spant på en sån här kort sträcka men då böjer man in borden mot ett spant längre bort och på det viset får man bordet att inte ta närmaste vägen utan man får en utbuktning. Därför blir man tvungen att använda minst 3 spant i det här fallet för att få en fin rundning. Här får man välja utformningen på spanten för att få segelbåt/motorbåt eller jolle känsla. Här får man välja det som ligger närmast hjärtat.Man kan nog utgå från spantritningen till sin ögonsten och lägga in ett extra spant.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7756b.JPG


  Som man ser så är den klinkbyggd och en båt är ju vidare och högre midskepps så borden måste smalna av mot för och akter samt man fäller ju ihop borden mer mot för och akter.
  Jag har satt en kölplanka i botten som jag fäst spanten undertill i samt uppe på däcket ligger en 12mm plywood detta är i hop skruvat/limmat först så man får en stabil form att bygga på.
  Vände allt upp och ned och började med kölplankorna och gick sen upp mot fribordet. Man måste räkna ut sträckan utefter spantet så att man smalnar av alla bord rätt, lika många bord skall få rum midskepps och längst bak i aktern, och Överlappet skall ju vara i stort sätt lika.
  Hur man gör för att få rätt bredd på spanten så kan man nog kolla nån bok om båtbygge.

  Man kan nog utgå från vilken båtritning som helst för att se hur man sammanfogar de olika delarna på lämpligt sätt. Jag har skruvat och pluggat borden (alltså inte nitat som är brukligt) men i aktern så har jag "tätat" med notgummi. Man vill ju ha runda välvda bord så man får rita spanten så man får till en bra rundning både längsskepps och profilen mot aktern det är ju den man ser när man sitter på toa stolen o drömmer sig mot sommaren. Hade tänkt och sätta dit en knap och halkipar så man kan förtöja, tänkte mig ett rep ner till ett miniankare i en skål på golvet med en guldfisk i, men jag har 2 katter så fisken får väl i så fall vara i plast.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7747b.JPG


  Jag tycker det är snyggt med V ställd akterspegel så jag gjorde den delad dels för att jag ville ha den öppningsbar. så det blev en delning i alla fall. Akterspegeln bör ju även luta lite för rätt känsla, Jag gjorde två handtag som skulle lite se ut som om det är kölplankan som kommer upp skall bli en nederdel om jag får tid.

  Däcket är material som blev över när jag la golvet i badrummet notat tikdäck med mahogny garnering, Jag gjorde "plankorna" lite smalare än dom som ligger på golvet "för känslans skull".
  Sen så är en relingslist skruvad uppe på däcket och på ytter kanten där ligger en fenderlist för att gömma skarven mellan övre bord 12mm plywood och relingslisten.

  I stort sett så är "båten" byggd på ett sånt sätt som en sjövärdig eka skulle byggas.
  Jag har ännu inte byggt en durk men det är tänkt att det skall ligga en durk så det blir lättare och lägga in grejer en burk täta ligger där för att få lite kärdoft.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7758b.JPG


  Ja det här är det närmaste jag kommer båtar för tillfället jag bygger ett hus till familjen och vågar inte komma allt för nära vatten för att inte tappa fokus på bygget.
   
 3. Krillew
  Lösvirkesbyggare Nivå 9
  Ok då kommer turen till fyren.
  DSCN7770b.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7779b.JPG

  Fyren är byggd med 7mm plywood som baksida och som hyllor.Hyllorna fungerar som "pant" för framsidan. Framsidan är byggd med 8mm lister som är hyvlade för att smalna av mot toppen samt att dom är lite snedfasade för att dom skall passa mot varandra. Listerna är limmade+spikade med små dyckert i "spanten" det hela är tänkt att ge en lite rå väderbiten utsida medan insidan är betsad i mahogny färg och klarlackad. framsidan är slipad så man får bort den kantiga list känslan och i ställer får en jämn radie.

  Det blev en miss med dörrarna så jag håller på och slipa dom på insidan.
  DSCN7778b.JPG

  Jag har satt 3 hyllor uppe och nere.
  framsidan beskriver en kvartscirkel så man gör en bit som passar uppe och en nere sen mäter man in vart man vill ha hyllorna och anpassar dom i storlek efter placeringen. Dörrarna är spikade på lösa spant som är utsågade och alltså inte basade man skulle kunna limma tunna lister för att lätt bygga upp spantets böjning. Jag har gjort fronten i furulist tyvärr så rör dom sig lite väl mycket mellan sommar och vinter så spanten skulle behöva vara gjorda lite mer flexibla än vad plywood medger.
  eller så använder man ett träslag som inte rör sig lika mycket som furu. jag har sett kanadensare som är byggda med lister man kan titta lite på dom hur man gjort där för att få uppslag hur man bör göra.
  http://www.youtube.com/watch?v=PcyEa0bgKxY eller http://www.youtube.com/watch?v=KPINeZFG5a0&feature=endscreen&NR=1
  jag har mer byggt som man bygger vanliga kravellbåtar där man ändrar bredden på listen utefter bordläggningens sträckning men principen är den samma som sista filmen man får hyvla tills det passar. Men det är ganska så enkelt detta är ju en kon så man kan mäta av bitarna rätt så lätt. mina lister är ca 4,5cm breda nere och beroende på vilken radie man har uppe så är det ju bara o räkna ut bredden där och sen klyva alla lister och sen använda hyveln för att få till det sista. dörrarna gjorde jag så att mitten biten limmade jag inte ihop med resten utan hade den som en lös bit och sågade sist isär den för att få dom olika bitarna. Mitten och överbiten limmade jag sen ihop med den övriga fronten.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7762b.JPG

  överdelen själva fyrhuset är i mässing. taket är enkelfalsat och ihop lött lite grand på baksidan så det skall hålla ihop, svårt o dubbelfalsa så här smått..plåten köpte jag på classe och listerna som sitter runt glaset i hobby affären. Först byggde jag spant i plywood som jag sen klädde med plåt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSCN7764b.JPG

  Jag har gjort hål på baksidan och i botten lika så uppe i locket så att man får cirkulation av luften.
   
 4. Mackin
  Medlem Nivå 4
  Snyggt!!!(y)
   
 5. Larsa
  Medlem · Nivå 13
  • Laddar…
 6. M
  Medlem Nivå 8
  Försöka duger? :)
   
 7. T
  Medlem · Nivå 19
  Skulle vara intressant att veta Vad säljaren själv betalat en gång, och hur nöjd hon egentligen är med sitt konst-klipp. :)
   
  • Laddar…
 8. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Vilket underbart härligt handfat och fyrskåp. Måste ha tagit enormt många timmar att bygga. Jag är imponerad.

  Jag har haft ett mångårigt aktivt båtliv och längtan ut på sjön blir ju inte mindre av ett badrum som ditt. Hur ser resten av ditt badrum ut? Är det också i marin stil?

  Jag lyckades, med lite god tur, för över 25 år sedan lokalisera den gamla Pettersson-båten "Nordstiernan", byggd 1905. Ritningarna var gjorda nåt år tidigare och båten var ritad med den norsk-svenska unionsflaggan, originalritningarna finns på Sjöhistoriska museet. Båten låg på land och var isärtorkad i inte alltför bra skick.

  Det jag, med min långa utvikning, vill komma till är toaletten, den originaltoalett som fortfarande finns på 'Nordstjernan'. Den är helt underbar, i porslin med mahognylock och inuti toan är porslinet målat med en massa små blå blommor, helt intakta, importerad från Tyskland.

  DEN toan vore något att ha i ditt badrum, krille. Det går kanske att hitta nåt liknande.
   
  • Laddar…
 9. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Gamla lanternor borde du kunna hitta på nån loppis. Har sett flera lanternor säljas väldigt billigt under årens lopp.
   
 10. Krillew
  Lösvirkesbyggare Nivå 9
  Hej Jo det är notat teak och mahogny golv i badrummet. Men det skulle ju vara kul med en marin toa också.
  Jag försöker hitta roliga saker men det är ganska så svårt. tänkte mig en oval ventil som spegel men jag vet inte om det tillverkas "stora" sådana det finns ju små ca 30cm daimeter men sätter jag in en sån klagar nog tjejerna här hemma.

  Ja det skulle vara guld o få tag på en utrangerad petterssonare. Dom är väl byggda i honduras mahogny den mahogny som man köper idag är ju nästan vit om man jämför. Mycket vackert man skulle kunna bygga. Jag fick några bord från en upp huggen båt som ligger ute i vedboden. Funderar att göra en hylla och bevara så mycket som möjligt av spant mm.
   
 11. xrever
  Medlem Nivå 3
 12. M
  Medlem Nivå 5
 13. pär h
  Medlem Nivå 12
  Gullregn är fantastiskt vakert.
  Jag är nog inte riktigt klar på hur cykelupphängningen är tänkt att fungera?

  Pär
   
 14. M
  Medlem Nivå 7
  Snyggt! Men vad är det för nåt?
   
 15. M
  Medlem Nivå 5
  Den är tänkt att sättas upp på vägen funger endast till herrcykel dessväre.

  I bakkant är det en regel kluven i 45 grader den ena biten skruvas upp på väggen.
  Den andra sitter i sidostyckena limmat och förstärkt med dominos.
  botten är gjord med lös botten så den kan röra sig,toppen är lös den med limmat fast distanser på insidan så att den ligger jvar där den ska.

  När det gäller hur man hängt upp cykeln så finns det en öppning i sidostyckena där man hänger den övre delen av cykelns ram.

  Bengt.