Byggahus.se

Stora fönster på husets långsida

 1. O
  Anonym
  Hej
  Vi funderar på att sätta in 3 st fönster 12 x21 på rad + en pardörr 16x21.
  Ett par frågor i samband med det....
  Väggen där fönster och dörr ska in tar ju även upp lasten av takstolarna, hur löser man det, i och för sig så kommer ju varannan regel att vara kvar mellan respektive fönster. är det brukligt att göra så ? eller klämmer man in en limträbalk i väggen ovanför fönsterraden ?
  Vi vill ha en mittpost eller bred mittspröjs i respektive fönster.. rent estetiskt så blir ju då bredden på glasytorna olika i fönster respektive dörrar. hur brukar man göra här, välja annan bredd på dörr eller ? eller är det här inget som man brukar bry sig om.

  Mvh Micke
   
 2. F
  Medlem

  Fredrik Rozen

  Medlem
  Hej Micke,

  Generellt undviker vi att gå in och ändra husets konstruktion vid ett fönsterbyte. Att gå in och lägga en bärighet på fönstren är således inget vi rekommenderar. I detta fall tycker jag att du ska kontakta en konstruktör/byggnadsingenjör som får titta på hållfastheten i väggen.

  Vad gäller glasytorna i fönster/dörr så blir de olika pga att fönstret ej är öppningsbart (antar jag med tanke på storleken) och därmed endast har en karm, medan dörren har en karm och en båge. Det finns dock leverantörer som har en total linjering, exempelvis Velfac.

  Mvh
  Fredrik
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.