Byggahus.se

Stor osäkerhet kring solcellsbidraget

929 läst  9 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Många väntar på solcellsbidrag, men pengarna hålls inne för ingen vet hur stor bidraget ska vara eller vilka som ska få det.

  Du kan läsa artikeln här: Stor osäkerhet kring solcellsbidraget
   
 2. halper
  Husägare Nivå 4
  Man kan tycka att det borde finnas god framförhållning när regler ändras, i alla fall till nackdel för mottagaren av bidraget. Minst sex månader men helst ett år. Sedan ska man som vuxen nog inte heller köpa saker man inte har råd utan räkna med fulla priset på allting, eftersom pappersexercisen kan ta hur lång tid som helst även om man har rätt till bidrag. Så tycker en som hade tur att få bidrag för laddbox utbetalt på typ tre timmar strax innan nyår...
   
 3. M
  Medlem Nivå 9
  Man kan ju tycka att de som ansökt om bidrag innan nya budgeten gick igenom får enl de gamla reglerna och de som ansökt efter nya budgeten får bidrag enl nya regeln.
  Men det är väl för enkelt antagligen...
   
  • Laddar…
 4. M
  Renoveringsnovis Nivå 1
  Och vi som la ordern innan budgeten lades fram och klubbades, men fick leverans och betalade efter får bita i det sura äpplet...
  Oavsett hur man vänder sig blir någon lidande, utom då miljön som faktiskt får en liten chans att bli lite bättre oavsett vilket bidrag som betalas ut.
   
 5. halper
  Husägare Nivå 4
  Ja hur som helst ska det ju vara klart vilket datum (ansökning, faktura, drifttagande, …) som gäller och sedan ska reglerna ändras med generös framförhållning.
   
 6. N
  Husägare · Nivå 12
  Ur ett rättviseperspektiv borde det vara de regler som gäller när ansökan lämnades in som ska gälla vid bedömning.
  Detta eftersom
  1 olika lång handläggningstid i de olika länen
  2. Det går att lämna in och få ansökan godkänd innan man installerar sin anläggning. Så personer som fått sin anläggning installerad förra veckan kan få det 30%iga bidraget men en person som fick sin anläggning installerad i somras vet i dag inte om han får några pengar öht
   
 7. M
  Medlem · Nivå 7
  Se det som lärpengar, bättre att utgå ifrån att politiker och myndigheter kommer blåsa en. Det är deras jobb!

  Problemen med de här bidragen är att det anslås en viss summa pengar och när den är slut så är den slut och då hamnar alla ansökningar på hög tills det kommer nya pengar eller politikerna tycker något annat är viktigt.
   
 8. M
  Medlem Nivå 9
  Ja, det är iof sant. Svensk miljöpolitik är lika pålitlig som Postnords verksamhet.
  Jag ansökte i aug, ska bli spännande att se vad det blir av det.
   
  • Laddar…
 9. N
  Husägare · Nivå 12
  Jag med
   
 10. N
  Husägare · Nivå 12
  Mailade boverket och frågade om status och fick följande svar:

  "Er ansökan om stöd kom in och var komplett den XX augusti 2018. I dagsläget har vi handlagt ärenden till och med den 8 juli 2018.
  De pengar vi har blivit tilldelade för år 2018 är slut. I avvaktan på att Energimyndigheten ska fördela pengar för 2019 ligger ansökningarna vilande. När och hur mycket vi kommer att få är i dagsläget inte känt.

  Vad gäller eventuell ändring av stödandelen från 30 till 15 procent är ingen ändring gjord. Det är än så länge bara ett förslag. Fram till att regeringen fattar ett sådant beslut är det fortfarande 30 procent som gäller. Om det kommer ett sådant beslut kommer det troligtvis att finnas övergångsregler. Hur dessa i så fall kommer att vara utformade har jag ingen kännedom om."