Byggahus.se

Stor extra räkning för uppfyllnad av tomt. Vems ansvar?

 1. A
  Medlem · Nivå 8
  Jag kopplade ditt svar till mitt inlägg som du svarade på :D

  Sen håller jag med om att alla inte har koll på 5 meters uppfyllnad, men då brukar man ta fram lite mer underlag innan grundläggning (y)
   
 2. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Det grundläggande (!) problemet idag är att man inte använder sin kunskap och erfarenhet för att lämna en så korrekt uppskattning man kan till kunden. Man har en totalentrepenad men med begränsning på mängden fyllnadsmassor, trots att att man mycket väl vet att det kommer gå åt mycket mer än det man specificerat. Givetvis gör man detta för att inte framställas som dyr jämfört med någon konkurrent som gör precis samma sak. Om detta inte var ett generellt problem i branschen skulle uppskattningarna av materialåtgången vara MYCKET närmare sanningen, vilket är vad slukund ska kunna förvänta sig också.

  Det finns en lång tråd kring det juridiska i detta som jag tror fortfarande är läsvärd.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 10
  Ursäkten att så gör alla är ingen ursäkt som löser lurendrejeriet!
   
 4. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Det var inte det jag skrev. Eller hur?
   
 5. B
  Medlem · Nivå 10
  Tjäna...
  Är det inte märkligt att samhället har bygglov för att säkra att byggnader tjänar allmänhetens intressen men inte de som bygger sitt eget hus???
  Självklart så är dagens bygglovsprocess helt otillräcklig och bidrar till att husföretag kan ha lägre kompetens som företag än korvkiosker!
  I alla byggprojekt som jag har varit inblandad i så ökar problemen med olika installationer och de allt besvärligare avstyckningar och omöjliga postnummertomter som ska tjäna som uppställningsplats för New England Romantic special på minimi tomter?
  Värsta exemplet jag sett var en tomt i Nynäshamn med en bergssida där tomten blev en insprängd krypta med färdigt hus parkerat!
  Väderstrecket var norrläge på tomten
   
 6. B
  Medlem · Nivå 10
  Har jag inte sagt utan ett tillägg till ditt
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem · Nivå 8
  För mig är ditt svar ett ickesvar, förstår inte vad som är fel på processen i dag enligt dig och hur du vill ändra det. Vad är det är fel i PBL menar du?

  Om folk vill bygga på krångliga tomter så får man det, vill du förbjuda det?
   
 8. J
  Medlem Nivå 1
  Ja, vi har pratat med dom och dom förstod oss och ansåg själva att detta är något man kunde tittat på tidigare för att göra en uppskattning till oss. Dom kollade på tomten väldigt sent (någon dag innan bygget) men dom skulle ta detta vidare för att se vad man kan göra. Så det känns väldigt skönt.

  Vill tillägga att detta bara är för själva huset + carport/uppfart. Enligt geoundersökningen så var där mycket matjord på tomten och någon gammal väg. Så det påverkar också såklart.
   
 9. A
  Medlem · Nivå 8
  Kul med uppdatering!

  Det är alltid tråkigt då man råkar ut för dålig mark. Ofta gör man ingen geoundersökning om marken runt omkring är bra, då gräver man bara till fast botten.

  Det värsta jag råkat ut för är en kund som byggde på en tomt som såg kanonbra ut, men där hade det varit en byasåg för 50 år sedan. Typ 2-3 meter sågspån att ta bort...
   
  • Laddar…
 10. B
  Medlem · Nivå 10
  Det jag vill är att människor ska få hjälp av byggnadsnämnden att inte hamna i händerna på oseriösa hustillverkare och fuskbyggare
   
 11. A
  Medlem · Nivå 8
  Jättebra sagt, men vad tycker du är problemet och hur vill du lösa det?

  Ska man inte få anlita vem man vill och ska byggnadsnämnden sitta och kontrollera avtalsförhållanden mellan husföretag, entreprenörer och byggherrar?!?
   
 12. B
  Medlem · Nivå 10
  Nej men när man söker bygglov så bör handlingar upprättas krävas så att man kan lösa tex kontraktsskrivning på markarbeten så att inte oseriösa aktörer kan lura bostadsköparen på schakt sprängning markplanering med fel massor och miljönedskräpning