Byggahus.se

Stolpar vid tomtgräns vid köp?

9k läst  32 svar

 1. C
  Medlem Nivå 4
  "Den som obehörigen anbringar ett märke eller annat föremål som kan förväxlas med gällande gränsmärke, vattenmärke, fixpunkt eller annat märke för plan- eller höjdmätning eller flyttar, tar bort, skadar eller förstör ett sådant märke döms, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för förfalskning av fast märke till fängelse i högst fyra år.

  Är brottet ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2013:425)."


  Kanske är detta inte ett svar på frågan vad som "händer" för jag känner inte till att någon har dömts. (Om man summariskt burade in alla grävmaskinister skulle man förmodligen få lägre andel oskyldigt dömda än bland dem som nu sitter i fängelse för vissa brott.)

  I början av tiden då rör användes som gränsmärken stod sakägarna för rören och variationen var stor. Så ett rör behöver inte se ut att vara upphandlat efter några standardmått för att vara gällande markering. Men fyrkantiga eller grova rör var nog ovanliga (eftersom lantmäteriet sannolikt krävde någonting som spetsen på en prismastång passar bra i).
   
 2. M
  Medlem Nivå 16
  Bara att göra ett envarsgripande på grävmaskinisten!
   
  • Laddar…
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 15
  Det gäller bara att ta honom omedelbart efter att han grävt bort gränsmärket eller när han är på flyende fot från den rubbade gränsmarkeringen.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: