Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Större utbyggnad av 1,5plan villa

 1. L
  Medlem · 4 inlägg

  Lovberg

  Medlem
  Hej!

  Då var det dags att ta in lite kloka råd kring vår kommande utbyggnad. Har hängt på forumet ett tag och fått mycket inspiration och hjälp genom att bara läsa andra trådar men nu när det snart är dags att skicka in vårt eget bygglov för en större utbyggnad så tänkte vi se var det finns förbättringar att göra!

  Lite bakgrund: Huset är 1,5 plan på 90 kvm och en källare på ca 60kvm. Det är tegel och byggt 1929 och vi köpte det för 2 år sedan av ett par som bott där sen mitten av 70-talet. Dom har gjort en del ”fixande” själva och bland annat ett uterum samt en mindre tillbyggnad med liten toalett och både uterumet och den mindre utbyggnaden är i dåligt skick och planen är att riva dessa i samband med vår utbyggnad. Det finns även ett garage i anslutning till huset som även det är i riktigt dåligt skick och planen är att även detta ska göras om till boyta och istället ha en carport i anslutning (på sikt).

  Nuvarande situationsplan: Kommande:

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Det som vi hittills gjort är en omfattande renovering invändigt där vi öppnat upp entréplan något samt installerat nytt kök på ny placering. Vi har på våning 2 satt in ett badrum och där finns idag 3 relativt små rum som används som 2 sovrum och en klädkammare.

  Vi har också rustat upp källaren rejält och även där gjort ett nytt badrum, tvättstuga samt ett biorum. All el och vatten är också byt i samband med renoveringen och i källaren har vi lagt in vattenburen golvvärme (vi har fjärrvärme). En utmaning vi ser i källaren är att man från det nya vardagsrummet kommer direkt ner till tvättstugan och här inser vi att man förmodligen behöver ha en ny innervägg för att skapa en hall/gång så att man inte går direkt in i tvättstugan. Men hur löser man då tvättstugan med förvaring och utrymme på bästa sätt?

  Vad vi vill uppnå: Just nu är vi en familj på 3 personer men planen är att inom relativ snar framtid bli en eller två till. Redan när vi köpte huset hade vi tanken att vi vill bygga ut. Tomten är på över 800kvm och detaljplanen tillåter byggnation på upp till 30% vilket gör att vi har möjlighet till ett stort hus men samtidigt behålla en rejäl trädgård. Området vi bor i är väldigt varierande i hur husen ser ut och historiskt sett väldigt flexibelt hur man får bygga. Vi har ett OK från grannarna att göra om garaget till boyta och i övrigt håller sig det planerade huset innanför 4,5m till tomtgränserna.

  Fasaden idag är väldigt ful (åtminstone i våra ögon) med ett gult tegel och fönster som sattes in nya på 70-talet som är otroligt dåligt isolerade ljud/energi och i samband med utbygganden vill vi putsa upp hela fasaden i någon ljusare färg och byta samtliga fönster till en äldre still som mer påminner om ett 20-tals hus. Invändigt har vi också försökt återställa den äldre charmen på kök och detaljer men samtidigt gillar vi öppna planlösningar och större rum så vi försöker kombinera detta på ett fint sätt.

  Dagens entré/hall är väldigt liten och vi har valt att flytta den för att få till en större yta. I anslutning till denna vill vi även ha en gästtoalett då vi inte har någon på entréplan annars men eftersom vi inte har kommit fram till hur vi vill lösa entrén så har vi valt att inte ta med det i samband med bygglovet. Vi inser att vi kommer behöva motivera detta för kommunen då vi inte uppfyller tillgänglighetskraven men vi hoppas kunna argumentera att det finns all möjlighet att på sikt få in en toalett då avloppsrören ligger i anslutning till den nya hallen.

  Men frågan är: Tror ni att kommunen kommer köpa detta? Vi kommer även påpeka att den toalett som finns där idag inte uppfyller kraven och absolut inte är enligt dagens standard.

  Fråga två: Hur löser man entrén på bästa sätt med hänsyn till toalett och även förvaring/avhängning? Dessutom har vi inte lyckats få in en grovéntre i planlösningen så just nu är planen att detta är enda riktiga entrén.

  Här kommer då lite bilder på de olika planen med befintliga planlösnign samt den föreslagna nya planlösningen som vi tagit fram tillsammans med en arkitekt:


  Källaren:

  [​IMG]

  Entréplan:

  [​IMG]

  Plan 2:

  [​IMG]

  Förutom att vi vill ha tillbaka lite av charmen från orginalhuset vill vi också ha en ”wow-factor” vilket vi tycker att vi fått till i den nya vardagsrummet där det är öppet till nock och två stora takfönster för insläpp av ljus och känsla av rymd. En mindre balkong som leder till de 2 nya sovrummen på v2 där det är tänkt att barnen på sikt ska sova och vi tar den nya sovrummet på entréplan.

  Till vardagsrummet kommer man från en stor och pampig trappa samt braskamin med sittplats och ut mot trädgården ett stort fönsterparti. Men vi är inte helt säkra på hur man bäst möblerar detta rum med tanke på att det är få ”fria” väggar och hur hade ni tänkt/löst detta? Finns det en risk att den delen med braskaminen och platsbyggda bokhyllan vid trappan kommer bli oanvändar och svår att möblera?

  Vi tycker att vi fått till det bra med en mer privat del på våning 2 med 3 st sovrum och ett allrum som kan stängas för att blocka ljud mot/till det nya vardagsrummet på entréplan men med en glasvägg och dörr för att få in ljuset från takfönsterna.

  Det två nya sovrummen har varit lite av en oro att dom ska bli för små. Kanske inte just nu när barnen är små men på sikt när dom är tonåringar, vad tror ni om det? Vi har snedtak men relativt stora takkupor som vi och arkitekten tror ska gör rummen fullt tillräckliga. Se bilder nedan.

  Lite bilder:

  [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG] [​IMG]


  Inser att det här blir väldigt mycket text och bilder men tänker att det är bättre med för mycket än för lite information! När det sen väl är dags så är tanken att starta upp en byggtråd i projektdelen av forumet.

  Så vad tänker forumet om planerna? Något ni hade gjort annorlunda?

  Tack!
   
  Rekommenderat från shoppen

  Varför visas rekommenderat från shoppen?

  Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

 2. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 059 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Jag har några funderingar/frågor... Varför måste ni över huvud taget ha en trappa till tvättstugan i vardagsrummet när man kan nå källaren via trappan jämte köket?
  Är det en nivåskillnad på golven mellan tillbyggnaden på sidan med sovrum o skafferi och stora utbyggnaden på baksidan? Hur är det löst? (nyfiken)
  Skulle ni kunna tänka er ha ett badrum i ena garderoben i sovrummet och bara en liten gästtoalett med handfat och toalettstol i hallen? Då kunde man göra ett litet kapprum med ett litet trevligt fönster.
  Rent estetiskt och helt utifrån eget tycke o smak har jag lite svårt för utbyggnader som livar med det befintliga huset. Det ger ett väldigt massivt intryck. Jag tycker det är synd att man inte jobbat vidare och varit konsekvent med husets befintliga särdrag som pagod-vinkeln på taket och gjort likadana takfönster som på norrsidan. Samt markerat huvudingången på ett trevligt sätt.
  Jag tror att nivåskillnaden med trappor kommer vara det som blir svårast att få igenom vid ansökan om bygglov.
   
 3. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Jag ser ingen WC/Dusch på entréplan?

  Och sovrummet antar jag är på samma nivå som resterande del av utbyggnaden?

  I mina ögon så kommer den planlösningen bli väldigt svår att få igenom dessvärre.
   
 4. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 059 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Är det trappa i skafferiet då eller en kombination av platta på mark och krypgrund i utbyggnaden på sidan?
   
 5. L
  Medlem · 4 inlägg

  Lovberg

  Medlem
  Angående trappan från det nya vardagsrummet till tvättstugan så har vi behållt den dels för att vi var av uppfattningen att man måste ha två vägar upp från en källare av utrymningsskäl men faktiskt även för att vi gillar flödet i huset som blir av den kopplingen till källaren. Så att källaren blir en naturlig del av huset och inte bara ett ställe att gömma undan saker på, samtidgt är just tvättstugan ett ställe vi vill kunna gömma undan :)
  Dessutom så är toaletten i källaren väldigt trevlig och vi har gärna nära till den från både det nya sovrummet på entréplan och från vardagsrummet.

  Var lite otydlig med nivåskillnaderna.. Antar att när man själv är inne i det så är det så självklart :).. Men ja vardagsrummet och det nya sovrummet är i markplan och övriga huset är 0.9m högre pga källaren. Anledning att vi ville ha det så var för att få mer rymd och takhöjd i utbyggnaden plus att det skulle vara absolut enklast för ombyggnationen av garaget. Men det kanske inte uppskattas av kommunen då? Känns konstigt att dom skulle ha synpunkter på just det när det redan är 3 olika plan i huset och trappor överallt?
  Endast skafferiet kommer att vara i samma nivå som orginalhuset och i den "krypgrund" som detta ger i anslutande förråd hade vi tänkt att man kunde ha förvaring under i form av trålbackar eller liknande lösning.

  Som du är inne på så hade vi en tanke på en toalett i det innersta förrådet/garderoben men eftersom det är en ganska lång väg att dra rör plus att vi verkligen inte vill ha för lite förvaring så valde vi att inte gå vidare med den tanken. Däremot är en mindre gästtoalett i nya entrén absolut ett alternativ vi kan tänka oss men då upfyller vi inte tillgänglighetskraven och just därför har vi inte ritat ut någon toalett utan hoppas kunna motivera att det finns utrymme att bygga en i hallen framöver.

  Kanske kommer man anmärka på att vi kan välja att ha både den nya utbyggnaden samt det ombyggda garaget i samma höjd som orginalhuset och därmed få åtminstone ett sovrum på samma plan som kök och entré (där vi i framtiden kan bygga en tillgänglighetsanpassad toalett) - Så nu när jag tänker på det så borde man kanske hantera detta som två bygglov.
  Det första som är utybyggnaden med vardagsrummet och de två sovrummen på v2 och sen på sikt ombyggnation av garaget och att det då kan ge större möjligheter att få till dessa i markplan?
   
 6. L
  Medlem · 4 inlägg

  Lovberg

  Medlem
  Vi håller med om att det ser snyggare ut med markerade huskroppar så att man ser att det är tillbyggnaden även om det är i samma stil. Det har nog trillat bort i processen och ska ta det en vända till.
  Samma sak när det gäller utseendet på fönsterna.. Här är tanken att vi ska ha enhetliga fönster men vi ändrar inga mått på befitnliga fönster men däremot kanske vi ska fundera på att göra om den befintliga takkupan så att det blir enhetligt även det.
  Visste inte att det heter pagod vinkel men själv är jag inget fan av det! Ser hellre att vi försöker "räta" ut den för att då det enhetligt på det viset.. Om det ens är möjligt?
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.