Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Startbesked för markarbeten?

 1. A
  Medlem · Västra Götaland · 24 inlägg

  Agite

  Medlem
  Hej!
  Vi har bygglov för 1,5plansvilla som vunnit laga kraft (sedan länge) i ett detaljplanerat område i Göteborgs kommun.

  Av olika skäl har allt dragit ut på tiden enormt… Nu har vi äntligen fått besked att entreprenören kan börja gjuta platta v23. MEN eftersom vi inte skickat in TOLOn än har vi inga klara bygghandlingar inför startbesked och det dröjer tills v 20 innan de är klara.

  Vi behöver alltså börja med markarbetet FÖRE startbesked. Och då menar jag inte bara ta ner träd och gräva utan vi måste även få lova att spränga och borra brunnar…

  Det skall tydligen gå att få startbesked för marken före startbeskedet. Fick höra av kommunen att det då behövs erforderliga handlingar och kontrollplan för marken. Är det någon som vet vad som avses med dessa erfoderliga handlingar??? Någon som lyckats få godkänt att spränga innan startbesked? Och hur vet man om och när en ”geoteknisk undersökning” behövs?

  Oerhört tacksam för svar! (Kommer givetvis kontakta kommunen men skulle gärna ha ett litet hum om vad det rör sig om först)

  Trevlig kväll!!
  Med vänlig hälsning,
  Gunilla
   
  Redigerat 28 mar 21:53
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 13 606 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Du har hittat en enda stor gråzon i PBL. Du får inte påbörja en lovpliktig åtgärd utan startbesked, t ex att bygga huset. Men sen finns det en hel del åtgärder som inte är lovpliktga som du därmed får utföra utan startbesked.

  Enklast är att ha startbeskedet på plats, då kan det aldrig blir en diskussion med kommunen om åtgärden som du utför är en separat åtgärd som är lovfri eller en del av en lovpliktig åtgärd. Den andra ganska säkra lösningen är att kommunicera med kommunens tjänstemän så att ni överens om tolkningen. Med tjänstemännen kan bytas ut och komma med nya tolkningar vilken stund som helst och har inget som helst ansvar för vad de säger. Det tredje alternativet är att tolka själv och köra på med det som du anser är lagligt.

  Formellt så krävs bara marklov för att permanent ändra marken genom schaktning och det inom detaljplan. Gäller ej utanför detaljplan har jag för mig. Kolla om detaljplanen ställer utökade krav på marklov för fällning av träd, brunnsborrning, och sprängning. Annars är detta inte lovpliktigt ens inom detaljplan. Kommunen kan kräva en separat anmälan om brunnsborrning inom vissa områden, men det ligger då vid sidan om bygglov/marklov.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 13 606 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Vad gäller handlingarna till starbeskedet för marklovet så får du fråga kommunen exakt vad de vill ha in samt stämma av med kontrollansvarig.
   
 4. A
  Medlem · Västra Götaland · 24 inlägg

  Agite

  Medlem
  Tack för svar! Kan uppdatera med att det löste sig. Vi fick en lista på vad som behövdes av kommunen och det var inte så svårt att ta fram själva. Så vi fick delstartsbesked för mark. Kommunen gjorde en grovutstakning och sedan var vi igång. Markarbetarna sökte sedan sprängningstillstånd själva och vi sökte separat brunnsborrlov.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.