Byggahus.se

Standardisera och förenkla bygglov

 1. emmschen
  Självbyggare Nivå 3
  I dagsläget är det krångligt och dyrt att söka bygglov. Dyrt är det för att det är för många inblandade kockar, och krångligt för att det knappt finns några standarder. Alla kommuner har olika regler. Det är t.ex. heltokigt att du får lov att bygga en takkupa utan bygglov, men för att sätta in ett takfönster krävs bygglov? Detta enligt boverket. Dock är även detta olika från kommun till kommun. Alla hade kunnat spara pengar, tid och frustration, om det hade funnits någon sorts mall att gå efter, så att man kan förbereda rätt.

  Information om vad man får och inte får göra är knapphändig hos kommunerna. Man får luddiga ickesvar. Vi skulle bygga till - mycket! Handläggaren sa bara ”nej” för att hon inte tyckte att det inte passade in i ”områdets unika karaktär”. Vad betyder det? Här ser ALLA hus olika ut! Det är dessutom utanför detaljplanerat område. Frågade gång på gång VAD specifikt det var som inte var ok. Vi fick bara luddiga icke-svar, fick gissa oss fram med ändringar, och skickade ritningar fram och tillbaka. När vi till slut var klara fick vi en skyhög räkning för bygglovet! Pga att handläggaren behövt ”lägga ner så mycket tid”! Förjävligt! Dessutom kunde de inte ge oss en fakturaspecifikation, utan vara en klumpsumma. Det är helt enkelt för mycket krångel och för dyrt!
   
 2. Mats Green
  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna Nivå 1
  Instämmer i stora delar av ditt resonemang. Vi måste förenkla, effektivisera och förkorta radikalt över hela linjen. Särskilt den svenska plan- och bygglovsprocessen. Tydligare krav kommunal plan- och bygglovshandläggare bl.a.
   
  • Laddar…
 3. Ola Johansson
  Riksdagsledamot Centerpartiet Nivå 2
  Mer certifierade hustyper borde rimligen innebär att bygglovshandägare inte behövde vara lika nitiksa som förut. Tyvärr finns det exempel på motsatsen.
   
 4. Caroline Szyber
  Riksdagsledamot Kristdemokraterna · Nivå 3
  Mång bara poänger!
   
 5. Robert Hannah
  Riksdagsledamot Liberalerna Nivå 1
  Håller med Mats Green här. Alliansen tycker väldigt lika i detta område.

   
  • Laddar…
 6. Maria Kjellberg
  Sakkunnig/Kommunalråd Miljöpartiet Nivå 1
 7. Mats Green
  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna Nivå 1
 8. Maria Kjellberg
  Sakkunnig/Kommunalråd Miljöpartiet Nivå 1
  22 punkts programmet är ett regeringsbeslut, men ja det är ju bra att det finns en bredare uppslutning.
   
 9. Mats Green
  Bostadspolitisk talesperson Moderaterna Nivå 1
  MP har varit emot alla former av förenklingar och ni har tvingats lägga dessa minimalistiska förslag eftersom alliansen tvingat er.
   
 10. Robert Hannah
  Riksdagsledamot Liberalerna Nivå 1
  Exakt så! MP röstade emot i princip alla regelförenklingar när Alliansen styrde - sen föreslog man ett antal få av samma som man sagt nej till under 2010-2014. Inte alls tillräckligt. MP har inget att vara stolta över i detta område.