Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Staket för radhustomter?

 1. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Är det någon som vet om det finns något regelverk att förhålla sig till avseende staket för radhustomter?

  Vi bor i ett nybyggt radhus med tre hus i rad efter varandra, från gatan in mot en skog. Radhusen säljs m en stipulerad tomtstorlek för respektive hus. Tomterna är också inritade på en situationsplan.

  Vi har den inre tomten som ligger mot skogen. Det yttre huset ligger mot gatan. Tomterna ligger på husens baksida och gränsar mot en villatomt. Vår byggherre har byggt stabila staket på ungefär 1,6 m höjd mellan radhustomterna fram till tomtgränsen mot villan. Mot villan har vi själva fått bygga staket. Vi och grannarna i det yttre huset fick lov av villaägaren att få bygga staket i tomtgräns.

  De som flyttade in sist i vår länga är de som bor i mittenhuset. De flyttade in förra hösten. Nu är sommaren här och de vill förstås som alla andra börja fixa m sin tomt. Men först nu inser de att de inte kommer att kunna ta in något på sin tomt eller altan med annat än att de bär det genom huset. Det finns ingen passage till deras tomt från baksidan.

  När de upptäcker/inser detta börjar de bearbeta oss grannar om att någon av oss ska riva vårt staket och flytta in det en bit på tomten för att skapa en passage så att de ska kunna komma åt sin tomt från baksidan. Eftersom de menar att de måste komma in med en gräsklippare förslog jag att de placerar en mindre redskapsbod mot staketet på tomten, så behöver de inte bära t.ex. gräsklipparen in och ut från det större förrådet som finns på framsidan. De verkar inte ha gillat förslaget.

  Vi tillhör för övrigt en brf som har flera hus spridda i området. De övriga husen är annorlunda placerade, jmf med vårt, så de kan inte tjäna som exempel. Men byggherren har byggt ett likadant stabilt staket fram till tomtgräns även mellan deras tomter.

  Tacksam för tips
   
  Rekommenderat från shoppen

  Varför visas rekommenderat från shoppen?

  Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 194 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det sista som står i trådstart är det viktigaste: Det är en bostadrättslägenhet i form av ett radhus. Det första man får lista ut är vilken rätt ni som bostadsrättshavare har till marken som ni kallar för "tomt" och anläggningen staket. Kolla upplåtelseavtalet och föreningens stadgar.

  Min gissning är att all mark är föreningens och att den inte är upplåten som en del av bostadsrätten. I så fall så har ni bara nyttjanderätt för er tomt men det är föreningen som beslutar om regelverket. Så frågan om staket och liknande ska då ställas till styrelse (eller genom motion till stämma). T ex kanske styrelsen då håller med om att det måste gå att transportera gräsklippare till grannens del via er del.

  Det finns också möjlighet att tomten verkligen är upplåten som en del av bostadrättslägenheten. Då bestämmer ni själva över den och får komma överens med grannen hur ni ska lösa det.

  (Utanför bostadsrättsföreningens regelverk finns inget generellt regelverk för staket. För friköpta radhustomter kan man inte kräva att nyttja grannens tomt för transporter även om många säkert hjälps åt och kommer överens om det.)
   
  • Laddar…
 3. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Tack för ditt svar! I upplåtelseavtalet står endast hur stor tomten är för respektive husdel i radhuslängan samt att varje tomtdel är inritad i en situationsplan. Men det är byggherren som byggt staket mellan tomterna ända ut till tomtgräns, vilket är märkligt om man tänkt sig att det ska gå att ta sig in på en tomt från baksidan. Byggherrar gör ju i o f s inte alltid rätt.

  Vi får nog ta frågan via styrelsen när en sådan valts.
   
  • Laddar…
 4. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 194 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Står det i upplåtelseavtalet att er lägenhet är upplåten med en tomt med ett visst antal kvadratmeter så är tomten en del av er lägenhet. Ni bestämmer.

  Står det istället att en lägenhet har upplåtits och till den finns en tomt som ni kan exklusivt nyttja så är det föreningen som bestämmer över tomten men ni kan nyttja den enligt deras regelverk.

  Kolla stadgarna också, där står vanligen vem som ansvarar för staket, tomt o s v.
   
 5. Z
  Medlem · 631 inlägg

  z_bumbi

  Medlem
  Rent formellt har ni antagligen också en styrelse i någon form för annars är ni ingen föreningen. Så frågan går att ställa till den tillfälliga styrelsen om det inte går att se i kontraktet eller om frågan blir större än vad den borde.

  Oavsett så skulle jag tänka mig att sätta in två grindar eller lösa sektioner staket för att en granne skulle komma år sin tomt vid några enstaka tillfällen. Gräsklippare motiverar inte passage då den lätt går att bära eller parkera på tomten permanent.
   
  • Laddar…
 6. T
  Allvetare · 1 089 inlägg
  Är själv uppvuxen i ett radhus med 4 hus där det inte var något staket mellan tomterna, var bra som barn då man alltid sprang runt huset när man skulle dit o leka (vem orkar plocka av och på sig skorna) hos oss fanns det ingen som ville ha staket för det var bra o kunna nyttja fler tomter när man lekte och det var lättare att klippa åt grannarna när de var borta o så samt att det blev ett bredare utbud av frukt då folk odlade olika saker. Kanske fanns ögonblick då någon förälder önskade sig stängsel for sure men vad jag förstått även som vuxen såg alla det praktiska som klart större. Alla i området hade alltid dörren vidöppen när väder tillät o alla barn sprang runt o kollade var det var flest skor i hallen o där ropade man bara ett öppet ”hej” o dök in för att se vilka som fanns att leka med. (Om inte alla redan var ute på gården) rätt mycket kollektivt uppfostrande men samtidigt något jag faktiskt saknar lite ibland med villalivet. Jag tror ni begränsar er mittengranne väldigt mycket om ni inte antingen gör en service stig längst ned eller som minimum gör en självstängande grind där nere där ni gör det uttalat att det är fria passager hur mycket de o barnen vill på den sträckan. Om barnen ska behöva gå genom huset för att komma till gräsmattan o leka kommer det bli mycket gräs i hallen för den familjen annars. Att ha en bra relation med sina grannar, speciellt när de bor så tätt som i radhus är ovärdeligt, i alla fall bra mycket viktigare än att ha ett homogent staket bara för att det går. Har ni en bra relation kan de säkert bli någon ni kan lita på som barnvakt om det kniper, någon som fångar upp era barn om de slagit sig, någon som släpper in dom när de tappat bort sina nycklar, någon som föräldravandrar och hjälper dem hem när de inte borde vara ute längre. Grannar kan vara bra till mycket så sumpa inte den relationen från start utan ta initiativet o gå över o fråga hur stort hål han vill ha.
   
 7. Okarlsson
  Husägare · Stockholm · 1 087 inlägg

  Okarlsson

  Husägare
  Grannen kan väl ta in det via villatomten om de inte byggt staket än?

  Att promenera genom sin grannes trädgård varje gång man ska klippa gräset kan ju inte heller kännas kul för grannen. Att grannen bekostar någon form av grind eller nedtagbar sektion i staketet mellan er kanske kan kännas ok för er för transport av jord, trädgårdsavfall?
   
  • Laddar…
 8. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Tack för alla svar!
  Jo, det är så att marken ingår i upplåtelseavtalet, så tomten ingår med bostaden. Det borde innebära att grannen inte kan göra anspråk på att vi eller de andra grannarna ska flytta våra staket en bit in på tomten för att ge dem möjlighet till en passage till en grind de i så fall sätter på sin baksida, samt att föreningens styrelse inte heller kan besluta i ärendet eftersom alla medlemmars tomter är inkluderad i upplåtelseavtalet med bostaden.

  Som sagt, de vill kunna ta in trädgårdsredskap från ett förråd på framsidan, men de kan lösa det genom att placera en mindre redskapsbod på sin tomt.

  Jag ser det som att de själva är obenägna att lösa problemet inom de ramar som finns eftersom de ännu inte insett hur det förhåller sig med tomterna. Vi ska nog komma överens när allt är utrett.
   
 9. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 499 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det är ju vanligt att det är så med radhus som inte är gavelradhus, det är en del i att de brukar vara billigare.
   
 10. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Villaägaren har gett ok till vår granne att använda deras tomt från gatan och upp till grannens tomt för passage, för detta år. Men kommer ju själv göra i ordning sin tomt under nästa år och vill då förstås inte ha någon som passerar där. Det ska bli buskar och annat fint.

  Vår granne köpte ju sitt hus i befintligt skick. Visserligen fanns inte staketet mellan tomterna när de köpte men eftersom de då bodde på andra sidan gatan så har de sett när staketen byggdes. De har även varit i huset ett flertal gånger efter det, innan de flyttade in och då alltså varit medvetna om staketen, samt att de bott där i 8 månader utan att reagera. Det är först nu när de börjar jobba med sin tomt som de inser faktum. Det blir dessutom rätt besvärligt för dem att dra en gräsklippare runt framsidan på huset till gatan, ca 20 m längs med gatan och sedan upp på baksidan 15 m in längs med grannens tomt för att sedan ta in den på sin tomt, varje gång de ska klippa gräsmattan.

  Ska de ta den vi vår tomt, vilket innebär att vi måste flytta ett 18 m långt staket en bit in på vår tomt, så måste de dra gräsklipparen ca 15 m in i en skog med träd, sten och kärr för att komma runt till den passagen. Så det är nästan mer besvärligt att ta den runt byggnaden än genom det egna huset en gång och sedan förvara den i en mindre redskapsbod på den egna tomten.

  Vi kommer nog lösa det här med tiden. Tack igen för svar
   
 11. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Ja, om tomterna inte ingått i upplåtelseavtalet med bostaden hade det antagligen blivit så. Men nu ingår de i bostaden och byggherren har satt upp rejäla staket mellan varje tomt. Tomterna är ganska små. Vi har den största som på baksidan är ungefär 230 kvm. Vi bygger en redskapsbod och ska sätta upp ett växthus. Altan där vi relaxar, ofta m vänner på besök, ligger mot tomten. Jag skulle gärna umgås m mina grannar men just dessa har redan från början startat relationen genom att peka med hela handen och tala om hur just de vill att saker ska fungera. Vi delar en parkeringsyta med dem. En del av den ytan ingår i vår tomt och den andra i deras tomt. Det mest praktiska är om alla bilar står med fronten mot skogen och då på deras tomt och bakdelen hamnar då på vår tomt. Men de har markerat att vi inte får stå så utan ska använda vår tomt till vår parkering. Det innebär inget besvär för oss, så vi gör så. När vänner kommer på besök måste de ställa sin bil bakom våra bilar, men då blir det besvärligt för vår granne att komma ut med sina bilar. Nu har de kommit underfund med det senare och sagt att när gäster kommer så får de ställa sig med fronten mot skogen och in på deras tomtdel. Så jag tänker att de kanske behöver lite tid att inse möjligheter och begränsningar även i tomtfrågan, så löser det sig.
   
 12. D
  Besserwisser · E · 21 102 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  En möjlig lösning är ju att sätta grindar i staketen och stipulera att passage ska vara möjlig. På en viss del av ”tomten”.
   
 13. L
  Husägare · Stockholm · 26 inlägg

  Lena60

  Husägare
  Ja, i den bästa av världar hade det varit en lösning. Men nu ser situationen ut som den gör för vi har byggherrens rejäla staket mellan tomterna och att vi har en spaljépassage m planteringar in på vår tomt och även planteringar längs med staketen. Skulle de dra sin gräsklippare och annat, den vägen så kommer vår gräsmatta påverkas, vi skulle nog behöva göra en stenbeläggning tvärs över gräsmattan för deras skull. En annan variant är att vi flyttar in vårt staket, som är ca 18 m långt, för att ge dem passage på utsidan men då måste de först ta sig igenom en del av en skog med träd, sten och kärr. Ingen av de lösningar som finns är egentligen särskilt mycket bättre än den att de själva köper en mindre redskapsbod som de placerar på sin tomt. Då kan de lätt dra ut sin gräsklippare ur den och ställa tillbaka den lika enkelt.
   
 14. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 194 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Så är det. Marken är då en del av upplåtelsen och för er men inte utan en överenskommelse med er för andra att disponera.

  Men man får väl sköta det lite snyggt så att grannsämjan bibehålls. Jag har förstått att vissa läser in något sorts koncept om kollektivt boende i bostadrättsboendeformen och har man sådana grannar och själv är mer åt hållet var och en bor i sin egen lägenhet så får man nog tassa lite lugnt i kommunikationen.

  Vad gäller att bygga bygglovsfria bodar enligt t ex friggebodsreglerna så går det bra enligt PBL eftersom det rör sig om en- och tvåbostadshus med en tillhörande tomt. Men kolla med föreningen också att det är OK, de är ju trots allt fastighetsägare och det är med all sannolikhet en väsentlig förändring av lägenheten enligt bostadrättslagens mening och då krävs styrelsens tillstånd för åtgärden. Om det inte redan är löst med en särskild stadgereglering.
   
  • Laddar…
 15. D
  Medlem · Södra Skåne · 1 038 inlägg

  Dilato

  Medlem
  Pyttetomter som dessa sätter man med fördel en robotklippare på, så slipper man släpa klippare.
  Eller varför inte en Flymo, dom väger nästan ingenting.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.