Byggahus.se

Staket för hundlekgård tillräckligt stabilt?

 1. hahalj
  Medlem · Västra Götaland · 1 521 inlägg

  hahalj

  Medlem
  Vi planerar ett staket för att hålla hunden inne på en del av tomten när vi leker med honom. En Shetland Sheepdog, han är inte särskilt intresserad av att hoppa högt så vi tänker ett 80 cm högt staket bör räcka. Vi hade först tänkt ett nätstängsel, men tycker det skulle vara snyggare och mer praktiskt med ett staket med liggande plankor av tryckt trallvirke 28x120. Tänkte låta staketet åldras naturligt, har inte tänkt måla något, möjligen olja efter ett par år.

  Så min fråga är om detta staket kan tänkas bli tillräckligt stabilt? Stolparna 70x70 är tänkta att sättas i jordankare, har inte planerat att gjuta något om det inte är absolut nödvändigt för att t.ex. det är för bergigt / stenigt på vissa platser för att få ner jordankare. 2 meter mellan stolparna, är det tillräckligt tätt?
  Några andra synpunkter?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  staket2.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  staket_2.png
   
 2. R
  Medlem · västra götaland · 323 inlägg

  Roundup

  Medlem
  Stolpinfästning i jordankare blir nog svajigt. Jag hade gjutit med plintjärn eller stolpen direkt i betongen, eller bankat ner stängselstolpar utan gjutning.
   
 3. hahalj
  Medlem · Västra Götaland · 1 521 inlägg

  hahalj

  Medlem
  Jordankaret går 750 mm ner i backen, blir det inte stadigt nog? Såklart att gjuta blir allra bäst, men det kommer jag inte göra, för mycket jobb. Kanske tvingas till det på vissa platser om det inte går få bort sprängsten eller berg, annars blir det jordankare. Tänkte mest på om 2 meter mellan stolparna blir tillräckligt stadigt. Läste nånstans att man brukar ha mellan 1.5 - 2.5 meter på denna typ av staket.
   
 4. R
  Medlem · västra götaland · 323 inlägg

  Roundup

  Medlem
  Jag har sett en hel del exempel där ostadigheten beror på infästningen/skarven mellan jordankaret och stolpen. Om det flexar där blir allt svajigt.
   
 5. hahalj
  Medlem · Västra Götaland · 1 521 inlägg

  hahalj

  Medlem
  Ok, själv har jag byggt flera 2 meter höga näthägn för att skydda nyplanterade fruktträd mot vilt, har då använt jordankare som jag skruvat fast 45x45 stolpar i och det har blivit stadigt nog. Dock kanske detta staketet blir lite tyngre.
  Jaja, jag kör som planerat och blir det svajigt med skruv så får det väl bli genomgående bultar, det har jag provat tidigare att fästa en 4 meter hög belysningsstolpe med i gjutna stolphållare och det rubbar sig inte.
  Återkommer här med hur det blev om några veckor.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.