Byggahus.se

Stänga av mekanisk frånluftsventilation när det blir kallt

 1. J
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  joda71

  Medlem
  Jag funderar på att tillfälligt stänga av den mekaniska frånluftsventilationen periodvis under dygnet nu när det börjar bli lite kallare Jag bor i ett hus från -80 med mekanisk frånluft (utan återvinning). Så den varma (fuktiga?!) luften sugs in i kök, wc och tvättstuga och blåses ut. Det skapas ett undertryck och kall frisk luft sugs in genom spaltventiler i fönstren i övriga rum.

  Jag tycker det känns onödigt att suga in kall luft och blåsa ut uppvärmd luft när man samtidigt försöker spara energi. Speciellt under tiden på året då luftfuktigheten är lägre samt att det eldas i kamin vilket ytterligare sänker luftfuktigheten. Min tanke är att stänga av ventilationen och bara köra den på natten och under morgonen när familjen duschar. Alla spaltventiler är fullt öppna så även vid avstängd ventilation så sugs det in frisk luft, men i mindre mängd.

  Förklara för mig att jag tänker fel :thinking:... eller rätt ;)
   
 2. Mattias_Jo1
  Husägare · Västernorrland · 2 376 inlägg

  Mattias_Jo1

  Husägare
  Går det inte dra ned den på min. Testa stäng av och känns det instängt så gör fönster lite otäta. Huvudsak man har frånluft från t ex badrummen eller där det tillförs fukt. Såg nu du har spalt ventiler.
   
 3. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 894 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Om det inte finns någon ventilation tidvis när ni är hemma så kommer det att bli väldigt instängd luft med t.ex. höga koldioxidhalter, vilket man inte mår bra av.
   
 4. J
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  joda71

  Medlem
  Tyvärr saknas möjlighet att justera styrkan på ventilationen. Det är ON/OFF via strömbrytare som gäller. Det går att öka ventilationen tillfälligt genom knapp på spisfläkten (Alliance fläkt), men det finns ingen motsvarighet att minska styrkan på ventilationen.
   
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 076 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Hur värmer ni huset? Du sparar nog på fel sätt tror jag...
   
 6. J
  Medlem · Stockholm · 25 inlägg

  joda71

  Medlem
  2 plan, vattenburet system med radiatorer, Luft-/vattenvärmepump kopplad till Ngenic Tune (timprisstyrning), stödeldning med kamin.
  I första hand har jag försökt trimma uppvärmningen och varmvattenproduktionen, så "ventilationsfrågan" är mer av nyfikenhet hur andra gör och tänker kring detta.
   
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 076 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  OK, vad bra. Då har du bra koll på uppvärmningen. Jag skulle inte "snåla" med ventilationen då det påverkar både familjens hälsa och huset i långa loppet... Möjligtvis kan du ställa ner fläkthastigheten men det är tveksamt om du kan spara många hundralappar på detta.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.