Byggahus.se

Stämmer detta ang. förseningar???

 1. M
  Medlem · 34 inlägg

  mammam

  Medlem
  Vårat husbygge har blivit nästan 2 år försenat pga ett *stoooort* misstag från vår tomtförsäljare ihop med husförsäljare. I vårat kontrakt som vi skrev då ingick det en egen V/A & infiltrationsanläggning. Efter drygt ett halvår uppdagades det att man på denna tomt inte får borra egen brunn pga miljöskäl. Istället måste vi nu vänta på att kommunalt v/a dras fram till tomten. Detta är givetvis säljarnas ansvar att kolla upp innan försäljning påbörjas men det har alltså missats. Nu börjar det bli dax för oss att dra igång vårat bygge men nu påstår säljaren att vi är skyldiga att betala en prishöjning av huset enligt något index från konsumentverket... Stämmer verkligen detta? Det känns helt ofattbart då vi inte på något sätt har kunnat påverka det misstag som säljaren en gång gjorde... ???
   
 2. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Stämmer detta ang. förseningar???

  Jo, det stämmer tyvärr, läs det finstilta.

  Lycka till ändå med bygget!
   
 3. E
  Medlem · 170 inlägg

  ejoakim

  Medlem

  Re: Stämmer detta ang. förseningar???

  Nja, det just det finstilta som kan bli problem för säljaren.

  Är det alltså ett förtag som har ett standardavtal?

  Särskilt betungande och oväntade villkor som detta kräver skärpt klargörandeplikt för företaget gentemot er. Det är självklart en fråga om bedömning huruvida resultatet av indexuppräkningen blir kostsam/betungande för er.

  Har de inte upplyst er tydligt om detta villkor kan villkoret helt ogiltigförklaras enligt gällande praxis. Ett av de mer kända prejuricerande fallen handlar just om en indexuppräkningsklausul.

  Föreslår att ni kontaktar en jurist.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 019 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Stämmer detta ang. förseningar???

  Om jag förstår situationen rätt så har ni köpt tomt och hus av samma företag.

  Om det verkligen stämmer att förseningen är säljarens fel (och alltså inte handlar om er undersökningsplikt, vilket jag skulle tro). Så bör ni ju kunna kräva säljaren på ersättning för de fördyrningar deras fel inneburit för er.

  En tomt där man inte får borra måste ju vara värd betydligt mindre än om ni hade fått borra.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.