Byggahus.se

Ställer coronaviruset till det i byggsvängen?

 1. E
  Renoverare Nivå 3
  Nån som vet? Tvärdör det för hantverkare nu när coronaviruset härjar fritt i vårt land? Bara nyfiken. Nån som märkt av något?
   
 2. R
  Medlem · Nivå 12
  Vet inte när det gäller viruset. Men hört dom som har kunder som vill avvakta pga börsen.
   
  • Laddar…
 3. Scouten
  Byggveteran · Nivå 7
  Jag vet att det meddelas hinder på grund av komponentbrist, för exempelvis belysning. Vi får även mer förbehåll för leveransproblem vad gäller solcellsanläggningar.
   
 4. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Jag har pågående projekt (flerbostadshus ~70 LGH), men märker ingenting. En del av våra UE märker att det är strul med vissa leveranser. Framför allt på el och VS sidan med produkter som har komponenter tillverkade i Kina och omkringliggande länder.
   
 5. C
  Medlem · Nivå 10
  Svaret idag är helt enkelt nej.
  Kan ju vara annorlunda om en månad, men prognosen nu är att det eventuellt blir lite dyrare med material från andra länder. Viss material från Kina kommer få 15% påslag fr.o.m. maj t.ex.
   
 6. E
  Renoverare Nivå 3
  Ni som är hantverkare märker ni något på mindre jobb hos exempelvis privatpersoner?
   
 7. D
  Medlem Nivå 12
  På mitt jobb har det ställts in flera mässor vilka brukar vara viktiga evenmang för vår business.
   
  • Laddar…
 8. Kashmirsocialist
  Medlem Nivå 2
  Inte mer än att kunderna tjatar om corona så att man inte hinner sätta dörrfoder..
   
 9. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 13
  Nej
   
 10. Matti_75
  Byggveteran · Nivå 10
  Ja inte så mycket i pågående projekt men beställare har börjat skjuta projekt på framtiden. Försäkringsbolag har slutat besikta skador osv. Vissa leverantörer har börjat flagga för förseningar. Så ja det börjar och kommer nog bli körigt innan vi sett slutet på detta. Fatta om det visar sig att någon är smittad på bygget då får vi stänga minst en vecka för att viruset ska dö innan vi kan börja bygga igen. Det innebär att minst 50 pers inte kan jobba på 2 veckor när dom är i karantän.
   
  • Laddar…
 11. K
  Medlem Nivå 1
  Ingen kan veta än men jag resonerar så här:
  Många småsparare förlorade mycket pengar i förrgår och det har varit osäkert på börsen sedan dess, tror att privatpersoner kommer att dra sig för att göra stora köp eller ta stora lån så länge det är oroligt. Vi som jobbar inom branschen får hoppas att man passar på att göra investeringar i skolor, förskolor, sjukhus osv.

  Men som sagt, det här är bara mina spekulationer, vi får vänta och se vad som händer.
   
 12. C
  Medlem · Nivå 10
  Glöm inte att uppförandet av småhus är en piss i havet jämfört med vad som byggs i övrigt. Det skulle knappt märkas om det helt slutade byggas villor.
   
 13. K
  Medlem Nivå 1
  Tänker snarare på bostadsbyggande, alltså flerbostadshus.

  Men tycker inte heller att man ska dra för stora växlar på detta, det är ju rädslan som orsakar en nedgång, förhoppningsvis märker vi knappt av det!
   
  Redigerat 14 mar 09:13
 14. M
  Medlem · Nivå 8
  Jag tror bygg klarar sig betydligt bättre än övrig industri pga. supply chain. Dom flesta byggare är ju inte så otroligt påverkade av materialbrist som tex. industrin med lagret på vägarna i lastbilar osv. Däremot kommer det ju märkas på beställaresidan. Om börsen tappar 25% på 3v så kan man ju ganska lätt inse vad det betyder för investeringar. Allt blir ju en kedjeeffekt. Om privatpersoner förlorar en stor del av sina sparpengar så minskar konsumtionen. Minskar konsumtionen så minskar produktionen, minskar produktionen så minskar företagens vinster, folk blir uppsagda, konsumtionen minskar ytterligare, investeringar uteblir osv. osv. Allt blir en enda negativ spiral där tyvärr alla dras med i fallet. Dom som klarar sig bättre är större beställarejobb, miljardprojekt över flera år lär ju inte stängas i första taget.
   
 15. Silver78
  Självbyggare · Nivå 8
  Nu jobbar jag inte som hantverkare men i mitt företag har inga nya jobb kommit in. Det finns en del pågående men fortsätter det så här lär jag snart vara sysslolös. Just nu jobbar jag hemifrån med kundmöten på videolänk. Det är inte uppskattat.