Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Ställa in värmesystemet med inomhus sensor?

 1. I
  Medlem · 596 inlägg
  Hej,

  Vi har en Nibe F2120-2 med en Nibe VVM310, anläggningen sattes in i somras och då utan inomhus kännare. Efter en extra blåsig period satte vi in även inomhus givare och är nu lite osäker på hur systemet verkligen ska kalibreras.

  Kurvan är ställd på nivå 11 och önskad inomhus temp är satt på 21 grader, ingen offset. I meny 1.9.4 har inomhus sensor aktiveras, Här finns också en faktor för hur mycket temperaturen ska påverkas av sensorn, Standardvärde är 1 men den fick höjas till 3(max 6) för att kunna komma ner på en inomhus temp som säger 21.

  Jag misstänker att faktorn anger hur mycket(grader) sensorn kan påverka värmekurvan så just nu kan den påverka den max 3 grader upp eller ner, stämmer det? Var är så fall rimligt och ha den? När ska man justera kurvan i stället?

  Grejen är att har vi inte kurvan på 11 så klarar inte systemet av att värma huset när kylan kryper under -10 grader.

  Man vill tro att detta ska fungera per automatik när allt väl är anpassat men kanske är det så att man måste justera systemet par gånger om året beroende av klimat?
   
 2. J
  Medlem · Stockholm · 5 932 inlägg

  JosthPremiumikon: Hand

  Medlem
  Kurvan och förskjutningen ska man justera in så bra det går innan man aktiverar innetempgivaren. Om ärvärdet t.ex. ligger 2 grader under börvärdet för kurvan och faktorn 3 kommer börvärdet att höjas med 6 grader, dvs ganska mycket.
   
 3. I
  Medlem · 596 inlägg
  Systemet har kalibrerats sen i somras och efter dec-jan så vill jag påstå att den är inställd så långt det går. Problemet var dock att i samband med blåst så påverkades inomhus rejält inomhus, detta då vi endast har mekanisk frånluft i huset. Systemet såg såklart inga problem eftersom den inte kände till inomhus tempen. Vi blev tipsade om att installera inomhus givaren och redan efter par dagar så känns det som att den ger en stabilare temperatur men så har det inte häller blåst jättemycket.

  Men vad du säger är att om inomhusgivaren anger ett värde som är 2 grader under vad kurvan säger (inkl. ev offset) så kan inomhusgivaren med en faktor av 3 påverka kurvan 6 grader upp för att kompensera och komma upp till vad som är tänkt/i detta fall 21 grader)? Om tempen skulle skilja 5 grader så kan den påverka 10 grader? På vilket vis kan detta medföra problem?

  Jag vill ändå tro att det är tänkt att systemet ska vara helautomatiskt, man ska inte behöva justera nämnvärt när allt väl är satt?
   
 4. J
  Medlem · Stockholm · 5 932 inlägg

  JosthPremiumikon: Hand

  Medlem
  Generellt i reglersystem kan man få instabil innetemperatur om regleringen svänger för kraftigt. Ni bör känna att innetemperaturen ligger hyfsat stabilt där ni vill ha den och med hänsyn till blåst etc. Man kan behöva justera lite men sedan ska det sköta sig helt automatisk.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.