Byggahus.se

Städa ur gammalt hus, sopsortera?

 1. N
  Medlem · 31 inlägg

  Novisorisk

  Medlem
  Vi har städat ut ett gammalt hus från skräp. Skräpet har legat i ca 10 år och allt faller i princip sönder (legat i ett söderrum och har torkats ut av sol/värme). Det är plastpåsar, plastburkar och papper som blir till smulor när man tar i det, tyg/kläder som går av när man drar lätt i det, damm, skräp osv.
  Allt har lagts i sopsäckar, men vi vågar inte åka med det till avfallsanläggningen då de är så extremt nitiska med vart man slänger sitt skräp. De har ingen brännbart-container utan bara en för ej återvinningsbart. Är rädd för att de kommer stoppa oss, slita upp säckarna och tvinga oss sopsortera på plats.
  Vart ska detta slängas någonstans?
   
  • Laddar…
 2. G
  Medlem · 1 675 inlägg
  Elda på tomten
   
 3. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 848 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Kontakta de som driver återvinningscentralen och fråga var brännbart grovavfall ska slängas. Verkar konstigt om det inte finns en brännbart-container. Kan förstås vara så att containern finns kvar, men är omdöpt till energiåtervinning.
   
 4. Naturliv
  Trädgårdsfixare · Gruvtrakter · 410 inlägg

  Naturliv

  Trädgårdsfixare
  Vad gör det att du sopsorterar på atervinningsstationen? Se personalen som en tillgång att fråga om hjälp med i vilken container de olika prylarna ska. Det verkar ju som om du redan har sorterat, så töm det bara i rätt behållare.
   
 5. N
  Medlem · 31 inlägg

  Novisorisk

  Medlem
  Jag har inte sorterat, allt har lagts i samma sopsäck pga vi behövde tömma fort. Allt faller liksom isär och är ihopblandat så vi har bara skrapat ihop och slängt i säck.
   
 6. P
  Medlem · 4 inlägg

  Pokrax

  Medlem
  BigBag e.dyl kanske kan vara ett alternativ?
   
  • Laddar…
 7. N
  Medlem · 31 inlägg

  Novisorisk

  Medlem
  Tack, ska kolla upp det! Har varit där många gånger, det är en stor anläggning med flertalet containrar för noga sortering, men ingen brännbart..
   
  • Laddar…
 8. altaxis
  Hobbyelektriker · Östra Blekinge · 289 inlägg

  altaxis

  Hobbyelektriker
  I Karlskrona kommun kan man hyra en container för ”osorterat” avfall. Där kan man slänga allt utom bildäck och farligt avfall. Betalar en fast avgift för lämning/hämtning och sen per ton avfall. Har fyllt ett par sådana när vi storstädat och brukar landa på 2500-4000 beroende på mängd.
  Kolla om ni har någon sådan tjänst.
   
 9. N
  Medlem · 31 inlägg

  Novisorisk

  Medlem
  Vi har sådan tjänst som går att beställa, tror fasta avgiften ligger på 900 och sen betala per ton. Dock billigare att kunna köra själv till tippen. :sweat:
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem · Blekinge · 7 453 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Dåligt svar. Man får inte elda sopor på tomten. Endast trädgårdsavfall.
   
 11. M
  Medlem · Värmland · 1 352 inlägg

  Mattiaz

  Medlem
  Du har två alternativ, antingen så sorterar du själv på kommunens återvinningscentral eller så betalar du någon annan för sorteringen (container).
   
 12. S
  Medlem · Västernorrland · 6 633 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Verkar ju otroligt konstigt om de inte skulle ha brännbart? Var slänger de plastgrejer och annat konstigt som inte klassas som förpackningar då? Vad jag vet så har vi ännu ingen fungerande plaståtervinning på det viset förutom rena förpackningar. Fråga då var de gör med övrig plast..........
   
 13. T
  Medlem · Blekinge · 7 453 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Testa i grannkommunen.
   
 14. A
  Medlem · 6 inlägg

  Appeman

  Medlem
  När jag får en sådan säck brukar jag lägga den i hushållssoporna.
  På vår ÅVC får vi inte kasta säckar i ”brännbart” containern, utan du måste öppna alla säckar. Funkar ju inte om det är små blandat skräp.
  Utan den säcken hamnar överst dagen innan de kommer och tömmer soporna. Är det flera säckar kan det ju ta tid, om du inte får låna grannens :)
   
 15. J
  Medlem · 286 inlägg

  JSten

  Medlem
  Hos oss (Sysav hanterar återvinningen) så har de containrar för plast där du kastar både plastförpackningar och övrig plast, de differentierar inte på det. Samma gäller metall. Sen har vi container för restavfall som jag gissar går till förbränning.

  Till TS, om det verkligen är nedbruten till den graden att det faller sönder så skulle åtminstone jag försöka argumentera för att det ej är rimligt att sortera och borde gå till energiåtervinning. Hos oss brukar personalen på återvinningen vara väldigt tillmötesgående om man har bra argument samt visar på att man åtminstone försöker och inte bara är lat.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.