Spröjs House

695 läst  13 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Stora öppna glaspartier i all ära, men visst är det något speciellt med spröjsade fönster? Den unga arkitektduon Ulf Mejergren och Anders Berenson tvekade inte att lägga undan de modernistiska förlagorna när beställarna drömde spröjsar. De blev så inspirerade att det blev ett helt fönsterparti med både spröjs, bokhyllor och sittplatser.


  Du kan läsa artikeln här: Spröjs House
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Men privatlivet då? Nu verkar det inte finnas några grannar där, men sånt kan ändras. Utan möjlighet till gardiner så är det inte så kul...
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Vad avundsjuk jag blir ! Vi ville också haft så vackra fönster !, men alla byggnadsnämnder accepterar inte så stora fönsterytor, med eller utan spröjs. De anser inte att det är varsamt att ändra i befintlig byggnad och vi behövde inte större boyta ...
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Vem putsar fönstrena i familjen?
  Eller är de självrengörande?

  Janne
   
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Uuuuuuunderbart, underbart vackert och inspirerande!

  Roligt med människor som vågar tänka utanför ramarna..även om det i detta fall blev innanför ramarna :)
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Sjukt snyggt!
  Men som sagt, fönsterputsen, hur sköts den?
   
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Inte i min smak kanske. Sen undrar jag en del över energiförlusterna i den stora mängden små fönsterytor. Följer kanske inte Boverkets normer direkt?
   
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  spröjs - here I come.
  vi har ritat spröjsade fönster till vårt kommande bygge. Flera skäl.
  Ögonen liksom fastnar på spröjsen och förbipasserande ser inte in i rummet så enkelt. Det kan man prova i olika miljöer. Det funkar.
  Spröjsen ger en perspektivkänsla och rumskänsla när man tittar ut. Det känns varmare.
  Viktigt är att se till att de inte ligger på nivåer så att man måste ducka för att se ut.
  Dessutom ger spröjsen intressantare ljusspel in i huset, på ett sätt som påminner om när vi var barn och låg på trägolvet och läste Fantomen.
  Hellre spröjs (äkta helst) än skyltfönsterstora schabrak.
  Dessutom tror jag att man får in färre fåglar i de uppdelade ytorna.
   
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  En arkitektonisk fullträff! Måste vara fantastiskt med utsikten och ljuset. Blir inte samma skyltfönstereffekt som fönster utan spröjsar, men man vill ju inte ha grannar framför.
   
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Fönsterputs utförs av andra med RUT-avdrag ;)
   
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  På en av bilderna så ligger snön mot fönstren..som sagt vackert när det är putsat och städat men hur länge orkar gamlingarna med puts och städ?
   
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: bittan

  Det blir väl inte svårare att putsa fönster för att det är spröjs i dom! Stora kala glasytor passar i vissa miljöer och sammanhang, men ofta inte gammal bebyggelse. Det är också skönt för ögat att vila inomhus en sekund innan blicken faller utåt. Det känns lite mer inomhus med spröjs. Men jag tycker inte att det alltid är rätt. Detta exempel tycker jag känns lite 'bråtigt', varför all denna oreda i fönstren? Och arkitektoriskt + ja i utlandet, USA tex byggs otroligt mycket nytt med spröjs, tex loft typ buggnation. De flest gamla lofts på Manhattan tex har ju enorma förnsterytaor med stålspröjs. Över hela Nord Amerika är det så i storstäder. Och även nytt byggs med stål och aluminium fönster med spröjsstil. Så inte är det nytt. Men bra ändå.
   
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Anonym

  Angående alla frågor kring fönsterputs. Jag tror man spayar på lite fönsterputs och skrapar lite och sen torkar rent med en trasa.
   
 14. E
  Anonym
  Skrivet av: Lolle

  Spröjshouse. Kuvös i gammal stil
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: