Byggahus.se

Spränga nära byggnad

 1. S
  Medlem Nivå 7
  Behöver få bort lite berg på tomten, vi pratar kanske 1x5m och kanske 50cm djupt. Två av mina byggnader står nära, bara ett par meter ifrån.

  Hade en sprängare här som tittade och sa att det både skulle bli dyrt och ett mindre helvete att ta bort så som jag hade tänkt, att låta honom perforera berget med sin borrigg och sen köra snigeldynamit. Han sa att snigeldynamit är inte billigt och dom hade provat detta på liknande fall men det blir bara lite sprickor så det hade slutat med sprängning ändå för att få upp berget. Han sa att han kunde spränga bort det för en ganska billig peng och enligt honom behövs ingen besiktning av grannars byggnader. "Vi har ju dina egna byggnader att rätta oss efter" sa han. "Man kör bara 2-3 grunda laddningar åt gången". Han har gjort flera stora sprängningar för sutteränghus i området med gott resultat så han är ingen skojare, men det man är orolig för är just det här med besiktningar/grannar och egna bygganderna.

  Vad skulle ni ha gjort? Sprängt på hans rekommendation eller gnetat med Cobra och snigeldynamit? Ska man besikta och ha sig blir det alldeles för dyrt.
   
 2. F
  Medlem Nivå 2
  Vad du än gör, så sätt upp vibrationsmätare för det arbetet. Fråga någon av grannarna om du kan får sätta en på dera hus.
  Går det att komma åt med en grävmaskin med hammare?
   
 3. S
  Medlem Nivå 7
  När du säger "vad du än gör" , hur tänker du då? Att man ska ha bevis för att vibrationerna inte är så kraftiga för att slippa eventuellt skadestånd till nån som vill ha en gratis renovering?

  Man kommer lätt åt med stora maskiner utan att förstöra nåt på tomten. Men kan man verkligen hacka sönder en tämligen slät och solid bergsknalle?
   
 4. D09
  Medlem · Nivå 25
  Kolla power tools stenspräckning

  Förmodligen tjänar du på att köpa utrustningen, hyra en kobra o göra det själv.

  Du kan gå intill grunden med den tekniken och det fungerar bra :)
   
 5. M
  Moderator · Nivå 18
  Nu känner vi ju inte dina grannar men tyvärr är det ganska många som genom åren har drabbats av att granenns murstock gick sönder "precis" när sprängningen gjordes.
  Därav kan det vara bra med vibbmätare
   
 6. buspojken
  Renoverare · Nivå 9
  Snigel dynamit är leksaker, alltså bara skit och är dessutom dyrt, att spränga så nära byggnader är inget problem, men du måste göra de vitt och få grannfastigheterna besiktade, annars kan de stå dig väldigt dyrt !

  Ska du bort med ca 50 cm så kommer han borra ca 80 cm - 1 m, risken med för grunda hål när man spränger är att kraften går uppåt istället, värsta fall bakåt, de borrade hålet måste alltid vara djupare än avståndet till hålet framför, de där jobbet är fort gjort och bör inte ta mer än en dag för att få de utfört proffsigt gjort utan skador på fastigheterna eller övrigt
   
 7. Tigersågen
  Medlem Nivå 6
  Viktigt är att man komma dit med en sprängmatta med en grävskopa. Mattorna väger en hel del och ska man lyfta dit dom manuellt krävs många starka armar.;)
   
 8. S
  Medlem Nivå 7
  Jo sprängaren sa att hans matta väger 1000kg, men det är lugnt, det är precis vid garageuppfarten.
  Fick prisuppgift från Power Tools, alla tillstånd, utbildning, utrustning och patroner skulle landa kring 30000kr så det är inte aktuellt. Skulle vara om man kunde göra jobb åt grannarna också för att få igen pengarna, men den tiden har jag inte.

  Återstår alltså:
  1 - riktig sprängning för en sjättedel av priset...med risken att bli stämd av grannar vars grund eller kakel "råkade" spricka.
  2 - Som 1, men med en mätare på egna bygganden för någon tusenlapp så har man data på att vibrationerna inte var så kraftiga.
  3 - som 1, men fulla besiktningar och kan sova gott, men då lär det bli samma pris som med Power Tools och den där 5m häcken blir för dyr.
  4 - Sprängaren får perforera berget med sin borrigg, men sen då?
   
 9. buspojken
  Renoverare · Nivå 9
  Bara för att du inte har en mätare minskar inte risken för skador;) du får räkna med minst 10-15 papp för besiktning och mätare för 3 grannar,

  en liten borrvagn kostar ca 800-1000 kr i timmen, han tar även betalt när vagnen står still och han spränger, sen får du räkna på tillstånd, sprängämne och tändhattar, etablering grävmaskin osv så 30 papp för allt blir rätt billigt!

  Alternativet är att hyra en luftdriven handhållen borrmaskin, sen använda en darda, dvs använda hydralik för att spräcka berget, då behövs ingen besiktning eller tillstånd, ger inga vibrationer heller, bara smörj fettet som är elakt dyrt
   
 10. D09
  Medlem · Nivå 25
  Du kan alltid elda på berget :)

  Morfar eldade som fan på en bergklack jag hade och tog fan bort den med hjälp av att elda spillvirke

  Han brukade säga att han skulle ut o spränga ;)
   
 11. S
  Medlem Nivå 7
  Det är ju faktiskt en bra idé. Jag har lite spillvirke, sen kan man ju köpa rätt mycket kol för dom pengar vi pratar om. Får grilla korv till hela kvarteret i helgen kanske!? :)

  Hur djupt kommer man per omgång och hur mycket behöver man elda? Elda några timmar och sen vattna med trädgårdsslangen? Gissar att man kommer ner 5-10 cm per omgång?
   
 12. D09
  Medlem · Nivå 25
  Beror på hur det spricker, morfar eldade någon timme sen när det svalnade så blev det rejäla sprickor.
  Sen fram med spett och ta loss det som spruckit och göra om.
  Vatten skyndar nog på processen gott.

  He he du har ju en del volym på berget så du kan nog bjuda hela kommunen ;)
   
 13. S
  Medlem Nivå 7
  Hmm, undrar om man ska lägga ut några elektriska grilltändare eller uppochnedvända infravärmare kanske? Då kan man växla mellan hetta och kyla ganska direkt, och el är billigare än kol... Antagligen även medräknat själva värmarna.
   
 14. D09
  Medlem · Nivå 25
  Ha ha behöver nog lite mer effekt :)

  Men får du för dig att göra något själv, oavsett metod så rekommenderar jag dig till att försöka få fram en kant som du får loss berget ifrån.

  Att skjuta platt backe är hopplöst med både power tools o snigelgrejor men så fort du gjort en lossnings "vägg" så går det fort. Materialet tar ju likt mycket annat lättaste vägen.

  Prova med kilar och slägga, funkar hur bra som helst när du har en kant men kilarna är dyra och man får ha några st.
  En lämplig hammarborr köper du på kula för 500 - 800kr.
  Men med den metoden så får du svårt att gå rakt ner 50cm utan får nog bredda lite.

  Power tools borrar du dubbla längden och skjuter av snabbt o lätt.

  Prova o ta in offerter av folk som jobbar med den metoden. Lite dyrare per skott men slipper ev grävmaskin, borrvagn och besiktningar. Tillstånd krävs dock av polisen precis som alla andra sprängningar
   
 15. S
  Medlem Nivå 7
  Jag har en halogenvärmare på 1.3kW hängande 10cm över berget nu. Tänkte låta den köra ett par timmar och sen spola vatten för att se om nåt händer. Gratis experiment... Eller ja, någon krona på elräkningen då..