Byggahus.se

spots i takfot

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vet inte om Tak & Vind är rätt rubrik för min undring.
  Vi har funderingar på att fälla in spottar i takfoten för att slippa ha utebelysningar på väggarna. Har någon erfarenhet av det?
  Margareta
   
 2. R
  Medlem Nivå 1

  Re: spots i takfot

  Hej,

  Vi har satt infälld (lysrör) belysning under takfoten på framsidan/entrésidan på vårat hus. Vi bor på landet och det blir svart som en säck på kvällarna, men med takfotsbelysning med skymningsrelä så lyser det upp jättebra!

  Det ser snyggt ut också. Jag är av åsikten att lagom är bäst så vi har alltså inte satt takfotsbelysning runt om huset, utan endast på framsidan. På husets baksida har vi satt vanliga armaturer.

  Har sett hus som har runt om och de ser mer eller mindre ut som rymdfarkoster som är på väg att landa! ;D

  Roseanna
   
 3. M
  Medlem Nivå 1

  Re: spots i takfot

  Berätta lite mer om lysrören. Fabrikat, längd, styrka....
  Hur bred är er takfot, på ett ungefär?
  Har du nån bild?
  Vi bygger oxå på landet.
   
 4. lastkaj
  Medlem Nivå 8

  Re: spots i takfot

  Jag har en vän som har spottar takfoten. Dessa kan han dimmra. Det blir faktiskt häftigt när han dimmrar ned belysning. Fast kör han med full styrka så ser det lite överdrivet ut.
   
 5. D
  Medlem Nivå 2

  Re: spots i takfot

  Något man ska tänka på är att inte sätta belysningen
  mitt för ett fönster. Kan upplevas störande när det är
  mörkt.
   
 6. M
  Medlem Nivå 1

  Re: spots i takfot

  A A A Monterade tre spottar i en underspikning. Avståndet mellan dessa spottar är ca 2m. Köpte dessa på Clas Ohlson för ca 150:- / st. (fanns även trepack för under 300:- ) Jag valde 230-voltare för att slippa trafo. På detta sätt var det lättare att montera dimmer och på så sätt öka livslängden på lamporna samt att få ner elförbrukningen eftersom lamporna var på 50W stycket. Funderar på timer och ev rörelsevakt. Resultatet är jag helnöjd med. Satte en lampa ovanför ett matrumsfönster och tycker att det gav ett behagligt sken även inne, detta utan någon invändig fönsterlampa.

  Hur snyggt som helst.....
   
 7. J
  Medlem Nivå 2

  Re: spots i takfot

  Känns som användandet av halogenspottar fått lavinartad utveckling... Varför sätta sånna utomhus?? De drar massor med ström och utvecklar dessutom mest värme som utomhus går helt förlorad. Satsa på lysrör eller någon annan form av kall lågenergibelysning. Bara ett tips...
   
 8. M
  Medlem Nivå 1

  Re: spots i takfot

  Är man ute efter det estetiska tycker jag personligen att spottar är överlägsna. Vill man kunna reglera ljusstyrkan funkar ju glödljus dessutom bäst........De snygga armaturerna jag hittade för lågenergilampor kostade ca 500:- / st (exkl. lampan) Enkel matematik visar att du får vänta läääänge innan en sådan lösning blir billigare om man inte har lamporna ständigt tända .......men visst är det ju i grunden onödigt att eld för fåglarna.

  Tack för ordet!
   
 9. Z
  Medlem Nivå 3

  Re: spots i takfot

  Kul med så många olika förslag, ingen som har bilder?