Byggahus.se

Spotlights går ideligen sönder

6k läst  12 svar

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Hej!

  Jag fick mitt hus totalrenoverat under hösten, bl.a. badrummet. I taket sitter 4 spotlights. Dessutom finns en snedvägg där det sitter ytterligare några vinklade spotlights, plus belysning i överskåpet. Överskåpsbelysningen går på en knapp medan övriga lampor går på en annan.
  Nu har på cirka tre månader de fyra lamporna i taket gått sönder upprepade gånger. Har bytt tre omgångar och nu gick den första av de nyinsatta lamporna sönder igen.
  Jag har påtalat för elektrikern att jag vill reklamera installationen eftersom detta knappast kan vara normalt. Övrig belysning i badrummet och huset i övrigt fungerar normalt.
  Om det kan ha någon betydelse: i våningen ovanför sitter det en varmvattenberedare i princip rakt ovanför badrummet.
  Elektrikern har återkommit till mig med förslaget att sätta in en dimmer, vilket enligt honom ska göra att lamporna håller längre.
  Jag tycker detta låter lite underligt. Det måste väl finnas något underliggande fel (överspänning eller vad vet jag?) som behöver åtgärdas snarare än att man stoppar in ytterligare en pryl? Och badrummet har inget fönster ut, så även med dimmer lär jag troligen vilja ha maxljus, så då är väl vitsen lite borta?
  Önskar lite goda tips på hur jag ska diskutera vidare med elektrikern eftersom detta är ett ämne där jag verkligen inte bottnar. Stort tack på förhand!
   
 2. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Om det är GU10-fattning och därmed 230V, har i alla fall jag dragit slutsatsen att dessa ljuskällor är betydligt mer känsliga för ovarsam hantering än 12V-dito. Glödtråden är mycket tunnare i dessa. När farsan och jag monterade dessa gick samtliga som han hade monterat sönder efter ett par månader. Efter att jag bytte ljuskällan fungerade dessa knappt två år, vilket är normalt. De som jag hade monterat från början höll lika länge.

  Så; testa en gång till och var varsam vid monteringen…eller byt till LED-varianter.
   
 3. S
  Medlem Nivå 3
  Nej, det är av den typen med ben som heter G4. Är det till någon hjälp?
   
 4. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Då är det nog något annat fel. Dessa är 12. Vi får hoppas att någon annan med erfarenhet fyller på med kunskap eller ledtrådar.
   
 5. E
  Medlem · Nivå 22
  G4 lampor varierar kraftigt i kvalitet, har man tur håller dom ett eller en par år har man otur kanske nån månad. Nått som är viktigt är att transformatorn inte lämnar 12 V utan 11,5 V, i övrigt kan jag bara råda att köpa kvalitetsfabrikat (lite dyrare) eller sätta i diodlampor.
  Lampor är ju en förbrukningsvara som man normalt inte lämnar garantier på.
   
 6. J
  Medlem Nivå 8
  Jag har också haft enorma problem med halogen,en dimmer är faktiskt en bra ide, Vi testade i en kyrksal att dra ner till 90% av max, man märker inte så stor skillnad på ljuset men lamporna håller hur länge som helst!
  Annars är det diod som gäller, det är det enda jag köper till hemmet nu.
   
 7. B
  Medlem Nivå 5
  I mitt gamla hus sitter det spottar med G¤halogen i taket på bägge badrummen, ett med fönster och ett utan bägge med dimmer.

  Jag har inte bytt en enda lampa sedan dom monterades för tretton år sedan men vi körde å andra sidan inte lamporna på full effekt speciellt ofta, mest när man städade.
   
 8. L
  Medlem Nivå 3
  G4 sockeln brukar ge upp efter nåt år. En riktig skit sockel som blir glapp direkt.
   
 9. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  Köp inte halogenlampor på IKEA. De brukar inte hålla länge. Byt till LED om du lyckas hitta någon med hyfsad färg, dvs inte grönaktiga som de flesta trots att de påstås vara "varmvita". Ett annat obehagligt LED-fenomen är att de blinkar som ett stroboskop.
   
 10. V
  Medlem Nivå 6
  Går också att undvika genom att undvika IKEA :) Eller andra billiga kinalampor..
  Fenomenet är tyvärr vanligt även på dyrare lampor/convertrar för LED-spottar... tillverkare som inte förstår vikten av en hög switchfrekvens :/  Eller ja, vanligt är kanske en överdrift, men det förekommer!
   
 11. I
  Anonym
  Överhettning, troligen. Hade tidigare halogenspottar och fick byta stup i kvarten, och de är inte inbyggda. Satte LED istället, de blir knappt jumna, plockade ned en nu för att läsa beteckningen, Cosna GU 10 1,5W 230V 50Hz Varm hvid 24mA. Tror jag köpt dem på Harald Nyborg men är inte helt säker, det var ju så länge sedan.
  Ljuset är inte så koncentrerat som i halogen och kanske aningen svagare, för övrigt har jag inte märk något negativt.
  Kan bara instämma i kören, sätt LED istället.
   
  • Svara
 12. S
  Medlem · Nivå 7
  Detta var faktiskt min första tanke; lamporna kanske inte går sönder, det kanske bara är glapp?

  Jag har problem med ett antal G4-socklar som glappar, bytte ett par lampor innan jag insåg det. Oerhört irriterande är det, har inte lyckats åtgärda problemet, och hittar inte likadana socklar (vill inte byta alla).
   
 13. C
  Medlem · Nivå 11
  Har använt mig av Gu 10 halogen lampor under 20 år kanske längre även 12 volts varianten men aldrig behövt byta någon för att den gått sönder.Har alltid haft dimmer till dom och då är det inte särskilt vanligt med max ljus men givetvis förekommer det när det är som mörkast på vintern när man städar eller tappar något på golvet tex.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka