Byggahus.se

Spis på köksö bostadsrätt

 1. D
  Medlem · Skåne · 4 inlägg

  dkeis27

  Medlem
  Vi har köpt en bostadsrättslägenhet och har planer på att flytta köket till ett annat rum och vill ha spishällen på köksön. Därmed funderar vi på bl.a. ventilation (vill att det ska klara OVK såklart). Husets ventilation ha en F-system så vi planera drar ett ventilationsrör från original-fläktplatsen (se bild nedan) till nya köket via taket i hallen eller ovanpå badrummet (finns troligen utrymme då badrummets takhöjd är lägre än resten av lägenheten). Totala längden på röret kommer då bli cirka 4 meter. Så...

  1)Vad jag förstår så ska kökets frånluft inte ska kopplas ihop med badrummets frånluft. Stämmer det? Hade underlättat rördragning om vi kunna koppla det till badrummets rör.

  2) Räcker det men ett frånluftsdon/spjäll men en kanalfläkt för OVK? Måste det vara kopplad till en spisfläkt? Spishällen på ön kommer förmodligen har en integrerad kolfilterfläkt som blåser ut luft under skåpet.

  3) Kan/Får man drar ventilationsrör horisontellt undergolv och vertikalt in i vägg upp till frånluftsdon?. Om vi blir tvungna att koppla en spisfläkt till frånluft kan detta ses som en möjlighet?

  4) Finns det andra saker att tänka på ventilationsmässigt för detta projekt?

  Tillägger att huset är byggt 1912 och lägenheten ligger på första våningen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-4-8_20-52-30.png


  Tack!
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 19 434 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Vad menar du med F-system?

  Hur mycket lägre?
  Ventilationsrör är tjocka. Det kan också vara så att det redan går ventilationsrör där för badrummets ventilation och då kan det vara svårt att få in ett till rör.

  1. Oftast är inte badrummets frånluft brandskyddat på det sätt som krävs för en imkanal. Men det är ju bara styrelse/förvaltare (ev. med hjälp av en ventilationsexpert) som kan veta hur det är just där du bor.

  2. Imkanalen behöver inte vara kopplad till en fläkt, men bör ju vara någorlunda nära hällen så att vattenångan och matoset från matlagningen har någon chans att ventileras ut och inte spridas i hela lägenheten.

  3. Normalt finns det ju inte plats för tjocka ventilationsrör under golvet.

  4. Det måste finnas tilluft i det gamla köket om det ska användas som sovrum eller annat rum där man vistas under längre tid, men behövs inte för en klädkammare.

  Hur har ni tänkt lösa vatten och avlopp?
  Avloppsrör är också rätt tjocka och måste luta neråt om man inte har en avloppskvarn/pump.

  Det har inträffat många skållningsolyckor när man måste gå över golvet för att hälla av det heta pastavattnet.
   
 3. D
  Medlem · Skåne · 4 inlägg

  dkeis27

  Medlem
  Hej,

  F-system = Mekanisk frånluft.

  Takhöjd i badrummet är en halv meter lägre tror jag.

  1) Vi är i kontakt med styrelsen och vi komma anlita en vent expert som kan undersöka hur ventilationen ser ut och vad vi bör göra men vi rakna med 'worst case' när vi kommer vara tvungen att drar den från original fläktplatsen. Kan också drar den via taket i hallen osb.

  2) Det är det med 'någorlunda nära' som är lite konstigt. I vår nuvarande lght har vi ingen köksfläkt och självdrag ventilation. Distans från frånlufts kanal i princip kommer vara samma i den nya som vi har idag och vi fick godkänt av OVK. Min fråga är egentligen hur mäta dem eller bedöma att köks ventilation räcker? Är det at spisen ska vara en vis distans från frånluft? Kommer vara typ 1,8m horisontellt mellan spis och frånluftsdon.

  3) Ja misstänkte det. Vi hålla på undersöka vad det finns för undergolv (kommer lägga ny fiskben) men most likely vill vi inte lägga ett 150-160mm vent rör under golvet.

  4) Hitta ingen tillufts kanal nånstans, även i de gamla sovrum. Tror tilluften kommer från dålig tätning i dem gamla fönsterna. Ska kolla lite närmare.

  Vatten och avlopp kommer vi dra undergolvet och koppla till gäst toalett. Vi har gjort i princip samma sak i vår nuvarande lägenhet utan problem (plats för tvättmaskin/golvbrunn) och lutning funkar om vi bila upp golvet och drar 50mm rör och vatten under golvet.

  Sorry för dålig svenska. Kommer ursprungligen från USA.

  Tack igen!
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 19 434 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Jag vet inte men eftersom du i alla fall ska ta in en ventilationsexpert så kan ju den personen svara på det mycket säkrare än någon i forumet.

  4. Ofta är det så i gamla hus att fönstren är så otäta att det räcker. Man får se till att inte ha för mycket tätningslister kring dem. Med ett stearinljus som man för längs fönstren bör det gå att se på lågan om det drar lite eller inte.

  Inga problem alls att förstå din svenska :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.