Byggahus.se

Spika panel - här får du en app som hjälper dig att räkna

 1. vojma
  Medlem Nivå 11
  Ett "problem" som ofta uppkommer vid panelspikning är att få jämna mellanrum mellan brädorna så att man slipper klyva sista brädan. Jag har utvecklat en "app" som hjälper till med detta.

  Den fungerar så här:

  Montera den första och sista brädan på husets vägg, alltså första och sista bottenbrädan innan knutbrädan. Mät c/c måttet mellan dessa.

  1 - Ställ in vilken bredd du har på bottenbrädorna
  2 - Ställ in vilken bredd du har på locken
  3 - Ställ in vilket överlapp du önskar. Detta är alltså hur mycket locket ska ligga över bottnarna (totalt på båda sidorna)
  4 - Ange ytterbrädornas c/c-mått.
  5 - Om det är en gavelspets; ange taklutning.

  Klicka på "Varje bräda" eller "Var 5:e bräda"

  Du får nu en uträkning om hur stort mellanrummet mellan varje bottenbräda ska vara för att det ska gå jämt ut när du kommer till slutet av väggen, ex.vis 88.3 mm. Du får dessutom uträknat hur många brädor det går åt till väggen, hur mycket längre/kortare varje bräda ska vara om du gör en gavelspets samt en lista med mm-anvisningar så att du kan göra markeringar på väggen för att säkerställa att du håller måttet.

  I dagsläget är detta en web-applikation som är gratis att använda/prova men det kan komma att bli en nedladdningsbar app för en mindre kostnad.

  http://themeg.info/stefans/panel.html#panel

  Prova gärna och hör av er om det finns synpunkter eller buggar.
   
 2. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 20