Spånsug vs grovdammsugare

11k läst  5 svar

 1. C
  Medlem Nivå 3
  Vad är bäst på att ta om hand slipdamm mm? Grovdammsugare (som går igång automatiskt när man startar verktyg) vinner ju i mobiltet mot en spånsug.

  Ska ha dem i huvudsak till en snickarverkstad med fräs, såg och slipmaskiner men funkar det lika bra med en grovdammsugare så är det ju bättre då den också kan användas när man bygger om i övriga huset.

  Vad har ni? Hur funkar det? Några modeller man ska passa sig för?
   
 2. mattiaswahlberg
  Medlem Nivå 4
  Beror väl på vilken storlek det är på maskinerna. Grovis till överhandsfräs, sänk/cirkelsåg och excenterslip funkar strålande för mig. Till kap/gersågen fungerar det inte alls, eller i alla fall väldigt dåligt. Men min såg har inte värden bästa utsugsmöjligheter. Har sett bättre på andra märken.

  Spånsugen kör jag till plan/rikthyvel och vertikalfräsen. Till sågen finns också en adapter men sågdamm flyger överallt ändå. Det är en Elektra-Beckum 260D maskin jag har.

  Så mitt tips är, dammsugare för små maskiner som gör dig mobil. Du kan t.ex. såga eller slipa inne utan att behöva sanera efteråt. Och en rejäl spånsig med metallfläkthjul till större maskiner.
   
 3. Snailman
  Medlem Nivå 14
  Hm, en grovdammsugare har väl ungefär samma diameter på slangen som en vanlig dammsugare, medan en spånsug slang är ca en decimeter, så för slipdamm är nog en grovdammsugare lagom, men när jag kör rikt och plan så är det nog ingen ide med annat än en spånsug, det kan bli mycket kutterspån då... alltså säckvis

  Har ingen grovdammsugare men när jag kör överhandsfräsen så kör jag med en sån där 'askhink' som man kopplar till en vanlig dammsugare, men den måste ha ett bra filter som tex denna Jula Postorder*Föravskiljare 18 liter
   
 4. E
  Medlem Nivå 11
 5. A
  Medlem · Nivå 15
  Jag använder som tidigare skrivare en spånsug för bl.a. riktplanhyvel, fräs och klyvsågen. Sedan har jag en gammal grovsugare med 60mm anslutning och slang, där jag skaffat en förminskning så att jag även kan byta till 32mm slang för att ansluta till maskiner. Om du får stora mängder spån som från hyvlar är inte en grovsugare ett alternativ. Så kan du få tag på en grovsugare med 60mm anslutning så kan det vara ett bra första lösning. Och för vanlig spånsugning kör du utan påse och vid slipning med påse för bästa effekt. En grovsugare har ganska lätt att få stopp i slangen om du damsugar golvet där det kan finnas trästickor, mm, så där gäller sopning med en bra kvast först.
   
 6. S
  Medlem Nivå 9
  Jag bumpar och hijackar tråden lite.

  Till cirkelsågar osv så känns det som om grovisen är naturlig, men hur sjutton ska jag få till en bra lösning för kap- och gersågen? Har en bosch pcm8 som används flitigt och planerar att bygga en mer snickarbänk åt den i höst, men ska jag försöka mig på en spånsug istället för en grovis åt den? Är det något åt det som AndersS skriver eller finns det andra alternativ?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: